Західні електронні компоненти у ракетах КНДР (Довгочит №2)

Знахідки в Україні. 2024

Оригінал статті: https://storymaps.arcgis.com/stories/0814c6868bbd45a98b15693a31bd0e7f
Автор статті: Conflict Armament Research

Передумови

Організація Conflict Armament Research (CAR) встановила, що балістична ракета виробництва КНДР, яка була випущена по Україні, містить понад 290 електронних компонентів закордонного виробництва. Дослідники CAR, документуючи залишки ракети після атаки по Харкову визначили, що більшість з елементів не тільки виготовлені у США, але й були вироблені не більше 3 років тому.. Здатність Північної Кореї виробляти і передавати сучасну зброю, а також купувати за кордоном матеріали для своєї ракетної програми, попри санкції ООН, є останнім свідченням того, що країни нехтують санкціями та договорами про нерозповсюдження зброї.

Північна Корея, як і Іран та Російська Федерація, покладається на світову напівпровідникову промисловість у придбанні компонентів, які є критично важливими для її військового виробництва. Результати дослідження CAR показують, наскільки важко ефективно контролювати експорт комерційних електронних компонентів, а також наскільки ці країни залежать від закордонних технологій.

13-та за рахунком доповідь CRA від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, вперше публічно висвітлює використання західних компонентів в зброї КНДР. Оскільки CAR тісно співпрацює з багатьма компаніями, щоб відстежити компоненти ракет і визначити суб'єктів, відповідальних за їхню передачу, у цьому звіті не будуть названі імена компанії, пов'язаних з виробництвом компонентів.

Електронні компоненти ракети

27 січня та 1 лютого 2024 року група польових розслідувань CAR фізично задокументувала залишки північнокорейської балістичної ракети, знайденої в Харкові 2 січня 2024 року. Раніше CAR задокументувала інші залишки ракети, ймовірно, KN-23 або KN-24, вперше повідомивши про використання північнокорейських ракет в січні 2024 року.

Серед уламків ракети CAR задокументувала електронні компоненти , які є частинами навігаційної системи. Документація CAR показує, що північнокорейська ракета містить багато нещодавно виготовлених компонентів з маркуванням компаній, що здебільшого базуються у США.

Залишки північнокорейської ракети, задокументовані CAR 27 січня та 1 лютого 2024 року в Україні

CAR ідентифікував понад 290 компонентів, що являються частинами 50 приладів та систем. За маркуванням, виявленим на цих компонентах, CAR ідентифікував 26 компаній зі штаб-квартирами у восьми юрисдикціях (Китай, Німеччина, Японія, Нідерланди, Сінгапур, Швейцарія, Тайвань, США та Японія), які пов'язані з виробництвом цих компонентів.

Відсоткове відношення знайдених компонентів по країнам-виробникам.

CAR надішле запити на відстеження переміщення компонентів цим компаніям. Висновки в цьому звіті ґрунтуються на маркуванні, задокументованому розслідувачами. Спостереження можуть змінюватися залежно від відповідей, які CAR отримує від виявлених компаній під час процесу розслідування.

Половина задокументованих компонентів мали ідентифіковані коди дати, і понад 75 відсотків цих кодів вказували на виробництво в період між 2021 і 2023 роками. Виходячи з цих дат виробництва, CAR робить висновок, що ракета, знайдена в Харкові, не могла бути зібрана раніше березня 2023 року. Це свідчить про нещодавнє виробництво ракети і короткий проміжок часу між її передачею в Російську Федерацію і застосуванням під час атаки на Харків в січні 2024 року.

Відсоткове співвідношення кількості компонентів по рокам виробництва

Критичний момент для механізмів нерозповсюдження зброї.

Виявлення CAR нещодавно виготовлених електронних компонентів закордонного виробництва в північнокорейській балістичній ракеті висвітлює значні виклики, які наразі стоять перед глобальними механізмами нерозповсюдження ядерної зброї. Цей висновок має три важливі аспекти:

Він показує, що Північна Корея здатна виробляти сучасну зброю, інтегруючи компоненти, вироблені нещодавно, у 2023 році, попри санкції Ради Безпеки ООН, що діють з 2006 року і забороняють виробництво балістичних ракет у Північній Кореї.

Це свідчить про те, що, всупереч міжнародних санкцій в сфері виробництва та розповсюдження зброї, Північна Корея могла передати ракети в РФ після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році.

Наявність у північнокорейській балістичній ракеті значної частки нещодавно вироблених електронних компонентів іноземного виробництва переконливо свідчить про те, що країна розробила потужну мережу збору даних, здатну непомітно обходити санкційні режими, які діють вже майже два десятиліття.

Висновки CAR ще раз підкреслюють, наскільки важливими для ефективності будь-якого механізму експортного контролю і санкцій є польова документація і моніторинг. Висновки ЦАР також демонструють виклики, пов'язані з ефективним регулюванням і контролем експорту комерційних напівпровідникових компонентів.

Хоча переважна більшість задокументованих компонентів мають маркування компаній зі штаб-квартирами в західних юрисдикціях, глобальний характер напівпровідникової промисловості та її залежність від каналів дистрибуції в третіх країнах також повинні викликати занепокоєння щодо дотримання експортного контролю та санкцій іншими державами-членами, які зобов'язані дотримуватися цих режимів.

CAR продовжуватиме документувати докази використання північнокорейських балістичних ракет і надалі звітуватиме про будь-які нові знахідки щодо зброї та пов'язаних з нею матеріалів, знайдених в Україні.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
VANGUARD
VANGUARD@VANGUARD_Missiles

Українська мілітарі-спільнота

6.9KПрочитань
0Автори
43Читачі
На Друкарні з 19 червня

Більше від автора

  • FPV-дрони в ролі перехоплювачів (Стаття 10)

    Безпілотники, що 15 років тому навіть не розглядали як велику загрозу, тепер можуть стати причиною втрати десятків одиниць техніки, вертольота чи цілого комплексу протиракетної оборони. Як боротися з ними, які є засоби, яка ціна одного збиття і до чого тут fpv?

    Теми цього довгочиту:

    Fpv-дрони
  • Морська Революція: наслідки збройного протистояння на Чорному морі, що змінюють світ (Стаття №9)

    В період після Другої світової війни головною ударною зброєю військово-морських сил держав світу стали крилаті ракети, зокрема – протикорабельні. Не стали виключенням ВМС СРСР, а потім й РФ.

    Теми цього довгочиту:

    Вмсу
  • A quick guide to SHAHED DRONES (Longread №4)

    Despite the international sanctions, Iran did manage to develop and set up the serial production of multiple types of UAVs.

    Теми цього довгочиту:

    Бпла

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається