Запоріжці та гості міста можуть побачити артефакти, знайдені на обмілілих ділянках Дніпра

Працівники національного заповідника «Хортиця» в Запоріжжі повідомили про оновлення виставки артефактів, знайдених після обстеження обмілілих ділянок Дніпра

Наразі відвідувачам Музейних студій «Місто за порогами»  доступна експозиція з майже 80 експонатів, які відображають різні історичні періоди: від бронзової доби до козаччини. Дослідникам також вдалося ідентифікувати кам'яні знаряддя праці та предмети озброєння скіфської доби, середньовіччя. 

Серед знахідок, які зацікавили археологів, — фрагменти ліпного посуду та давньогрецьких амфор, кинджал доби бронзи, пращовий камінь, вістря стріл, фрагмент люстерка, браслет, ковальський молот тощо.

На думку фахівців музею, знайдений археологічний матеріал, особливо фрагменти кераміки, — свідчення бурхливого життя в понизов’ї Дніпра. Це спростовує нав'язаний радянською владою наративу про те, що ця місцина була «диким полем». 

Слід нагадати, що після підриву Каховської ГЕС у червні 2023-го російськими військовими, Кабінет Міністрів України доручив профільним міністерствам оцінити масштаби завданої шкоди. 

Разом з представниками Сил Оборони було сформовано групу, що складалась з військовослужбовців, які до війни працювали в музеях та закладах охорони культурної спадщини. Серед них були й представники Національного заповідника «Хортиця». 

Спільними зусиллями були обстежені ділянки, які могли становити значну історичну та археологічну цінність. Артефакти, які було знайдено під час обстеження, опрацювали й поставили на облік. Саме частина з них зараз й представлена в Музейних студіях «Місто за порогами».

Джерело: ostriv.org

Канал про історію та культуру: https://t.me/+Bw847b_63xlkOTli

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Про історію та культуру
Про історію та культуру@abouthistoryandculture

421Прочитань
0Автори
18Читачі
На Друкарні з 23 січня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається