Жінки проти. Закон про аборти вплинув на вибори у Польщі

Посилення закону про аборти призвело до втрати голосів правлячої партії "Право і справедливість" на виборах до парламенту Польщі. Польські жінки голосували за ліволіберальні сили, які сформують уряд.

У Польщі три опозиційні партії - "Громадянська платформа", "Третій шлях" та "Нові ліві", що входять до опозиційного блоку "Громадянська коаліція" (ГК), підписали коаліційну угоду і готові розпочати формування уряду. Партія "Право і справедливість" (ПіС), яка перебувала при владі в Польщі протягом восьми років, втратила абсолютну більшість, хоча й залишилася найбільшою політичною силою в країні. Однією з причин втрати голосів ПіС на виборах до парламенту Польщі стало посилення закону про аборти. Багато польських виборчих осіб, які виступають проти цього закону, віддали свої голоси за ліволіберальні партії.

Посилення закону про аборти призвело до жіночих протестів

"Нарешті з'явилася надія на зміни", - радіє Ванда Качор із Варшави. На парламентських виборах у Польщі, що відбулися 15 жовтня 2023 року, вона проголосувала за "Нові ліві". Багато польських жінок, які, як і 30-річна культуролог Качор, голосували проти національно-консервативної партії Ярослава Качинського ПІС сподіваються, що новий уряд активніше виступатиме за дотримання прав жінок. Крім того, вони домагаються пом'якшення чинного закону про аборти.

Після того, як три роки тому ПіС посилила цей закон, жінкам у Польщі можна переривати вагітність лише у разі згвалтування та при загрозі життю чи здоров'ю. Ухвалення закону про аборти тоді призвело до масштабних жіночих протестів.

"Я християнка, але я виступаю за свободу вибору", - розповіла Качор DW. У своєму середовищі вона вважається людиною з вкрай лівими поглядами, зокрема тому, що брала участь у жіночих демонстраціях проти закону про аборти у 2020 році. Серед іншого вона працює редактором у католицькому журналі Magazyn Kontakt та протягом кількох років є активним членом прогресивного Клубу католицької інтелігенції (KIK).

Хоча дівчина і відчуває зв'язок із церквою, вона підтримує право жінок на аборт до 12 тижня вагітності. "Рестриктивний закон приносить набагато більше шкоди, ніж легалізація абортів", - впевнена вона.

Проблема абортів розділила жінок на два табори

Цілком іншої думки дотримується Кінга Юрек, яка протягом багатьох років перебуває в юнацькій організації ультраправої лібертаріанської партії "Конфедерація свободи та незалежності". Ця партія могла б стати єдиним коаліційним партнером ПіС у новому уряді, якби ПіС формувала правлячу коаліцію. На виборах Конфедерація набрала 6,4% голосів.

Юрек підтримує посилення закону про аборти: "Конфедерація" наголошує на правах кожної окремої людини, тому ненароджена дитина також має бути під захистом", - наводить свій аргумент 20-річна студентка юридичного факультету. Також вона впевнена, що у прийнятті рішення про аборт має брати участь не лише сама жінка: "Якщо вона хоче зробити аборт, батько дитини також повинен мати право висловити свою думку щодо цього".

Зі своїми поглядами дівчина ставиться до меншини у польському суспільстві. Згідно з опитуванням польського порталу журналістських розслідувань OKO.Press, 75% поляків підтримують право на аборт до 12 тижня вагітності.

Чи підуть жінки знову на другий план?

"Через посилення закону про аборти підтримка партії ПіС впала з 43,6% на виборах у 2019 році до 35,4% на нинішніх виборах", - розповів польський політолог Бартоломей Біскуп. Перевагу ж отримали "Нові ліві", за яких голосували переважно жінки, та "Громадянська коаліція", яка в останні роки також стала лівішою, каже політолог.

"Ліберальна "Громадянська коаліція" Дональда Туска тепер має нарешті зробити хоч якісь кроки заради своїх виборчих дільниць, - наголошує Біскуп. - За час свого терміну правління з 2007 по 2015 рік уряд Туска нічого не зробив з питання абортів".

Незважаючи на те, що "Громадянська коаліція" обіцяє дозволити аборти до 12 тижня вагітності, експерт вважає, що цю ідею в новому Сеймі навряд чи підтримає більшість. Один із членів опозиційного альянсу - християнсько-консервативна партія "Третій шлях" - швидше за все виступить проти лібералізації закону про аборти.

Рекордна явка на виборах

Згідно з опитуваннями, лише за кілька тижнів до виборів трохи менше 50% польських виборчих лав взагалі збиралося йти голосувати. Передвиборчі програми політиків практично не враховували права жінок, а протести проти закону про аборти не привели до жодних результатів. Крім того, чоловіки, як і раніше, займають домінуюче становище в політиці країни. У результаті польські жінки просто почали втрачати інтерес до політичного життя.

Проте ситуація переломилася практично в останню хвилину завдяки виступам активісток та видатних діячів, які закликали жінок прийти на вибори та змінити ситуацію в країні.

Це призвело до рекордної явки. На виборчі дільниці прийшли 74,7% жіночого населення Польщі та 73,1% - чоловічого.

Загальна явка на цих виборах становила 74,4% – це найвищий показник за всі роки демократичного розвитку Польщі.

Польські жінки охочіше голосують за "лівих"

Партія ПіС отримала на парламентських виборах 36,1% голосів виборців. При цьому 35,9% виборців, які проголосували за неї – жінки. Проте більшість із них відносяться до старшого покоління. Так, наприклад, 52,8% жінок, що голосували за ПіС, - старше 60 років. Представники вікової групи у 18-19 років займають невелику частку виборчичок партії – 14,4%. За ПіС слідує "Громадянська коаліція", за яку проголосували 32,5% жінок.

Але вирішальними для результатів виборів стали голоси виборців дрібних партій. Молоді польські жінки здебільшого проголосували за "Нових лівих" та партію "Третій шлях". Ультраправа "Конфедерація", навпаки, не отримала достатньої підтримки виборниць.

Під час майбутнього періоду в Сеймі засідатимуть 136 жінок – це рекордна кількість. Однак вони становлять менше 30% від загальної кількості парламентаріїв – 460.

Незважаючи на те, що польські виборниці загалом зміцнили ліволіберальний табір та їхні голоси відіграли вирішальну роль у поразці ПіС, їхні вимоги й цього разу можуть не почути.

За словами політолога Біскупа, ні права жінок, ні соціальні програми не входять до пріоритетів ліволіберально-християнського уряду Польщі.

Цілком імовірно, що новий кабінет зосередиться на вирішенні менш дискусійних питань. Наприклад, на підтримці батьків дітей-інвалідів та матерів, які повернулися на ринок праці, яку обіцяв Туск під час своєї виборчої кампанії.

Але поки що політики в Польщі все ще залишаються у передвиборчому модусі. Вирішення складніших питань вони розпочнуть лише після регіональних виборів і виборів до Європарламенту наступної весни. До цього часу партії намагатимуться виступати єдиним фронтом, але згодом різницю між ними ставатимуть дедалі очевиднішими, прогнозує Біскуп. Питання про аборти – лише один із прикладів.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається