Звідки береться нагар

Бездимний порох хімічно являє собою нітроцелюлозу з добавками. Він згорає за рахунок того кисню, що містять у собі його власні молекули. Але хімічно зв'язаного кисню не вистачає для повного згорання до вуглекислого газу, тому утворюються продукти неповного окиснення, які колективно називаються сажею, що формує нагар.

Сажа потрапляє на поверхню механізмів та в мастильні матеріали в процесі надходження продуктів згоряння пороху. Підвищення інтенсивності її утворення може бути спричинене наступними факторами: 

Високе співвідношення порох/повітря - патрони з меншою наважкою пороха утворюють менше нагару не тільки через меншу кількість пороху, але й через більшу кількість повітря, що знаходиться між гранулами пороху.

Низькі температури повітря – з ними можна стикнутися під час сезонних умов експлуатації.

Старий порох – при старінні, пороха помалу втрачають можливість повного згорання, тому залишають після пострілу значну кількість нагару. 

Наявність барвників в мастильних матеріалах - на початку процесу горіння утворюються високоактивні частинки (радикали). Барвники, які майже завжди є високоспряженими системами, виконують функцію затравки, що значно пришвидшує нагароутворення. 

В цілому, сажа має негативний вплив на змащувальні матеріали: 

Втрата протизносних характеристик – модифікатори поверхні адсорбуються на поверхні сажі, роблячи їх непридатними для захисту деталей, як по відношенню до корозії, так і зносу критичних вузлів. 

Підвищена в’язкість – сажа, поміщена в мастило, збільшує в’язкість мастила.

Зношення металевої деталі змащеної свіжим (жовте), відносно новим (сіре) та відпрацьованим, насиченим нагаром (чорне) маслом

На механізми сажа має наступний вплив: 

• Ініціація корозії. 

• Підвищене абразивне зношування. 

Вплив на експлуатаційні характеристики зброї:

• Нагар з часом забиває нарізи ствола, погіршуючи точність.

• Високе тертя в механізмах викликає перегрів та деформації деталей, що призводить до появи осічок.  

• Нагар включає в себе кислотні гази та водорозчинні солі, які утворюються внаслідок горіння самого пороха чи капсульного складу. Це призводить до суттєвого зниження корозійної стійкості.  

На жаль, контролювати якість вашої збройової змазки без лабораторних умов дуже важко, тому єдиним логічним рішенням буде проводити комплексну очистку зброї якомога частіше.


Хай стрільба йде як по маслу!

Наш телеграм: @s148_engineering;

Наш інстаграм: @s148_engineering;

Наш фейсбук: @s148engineering;

Наш ютуб: @S148Engineering;

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
S148 Engineering
S148 Engineering@s148_engineering

Догляд за зброєю від хіміків

76Прочитань
7Автори
4Читачі
На Друкарні з 15 червня

Більше від автора

  • Хімічна очистка

    Часто виникають ситуації, коли CLP для очистки уже недостатньо значний настріл, цементування нагару після довгого простою без чистки чи накопичення обміднення. У таких ситуація на допомогу приходить спеціалізована хімія для чистки зброї.

    Теми цього довгочиту:

    Видалення Міді
  • Очистка глушника. Конструкційні особливості. Польові умови. Ультразвукова чистка

    Поради з догляду за розбірними і нерозбірними глушниками в польових умовах і в тилу, включаючи методи чищення та використання ультразвукових ванн.

    Теми цього довгочиту:

    Очистка Глушника
  • Догляд за мінометами 60 мм, 82 мм, 120 мм калібрів

    В цьому огляді представлена уніфікована процедура догляду для більшості мінометів. Розглянемо її на основі радянського буксированого 120-мм міномету 2Б11 (разом з військовою вантажівкою комплекс має назву 2С12 «Сані»).

    Теми цього довгочиту:

    Чистка Мінометів

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається