50 відтінків рашизму #2.  Інструкція з практичного НЕзастосування

Олександра Романова

Крім наведених нижче “персоналій”, існують ще десятки, сотні рашистів, що активно пропагують у медіапросторі свою нелюдську ідеологію. Серед них як відомі Дмітрій Кісєльов, Владімір Соловйов, подружжя Маргаріти Сімоньян та Тіграна Кеосаяна, Ольга Скабєєва з чоловіком Євгенієм Поповим, Катєріна Андрєєва, Нікіта Міхалков та його брат Андрєй Кончаловскій, Валентіна Тєрєшкова, так і малознайомі читачу Андрєй Норкун, Дмітрій Літовкін, Максім Фомін, Ростіслав Іщенко, Сєргєй Марков, Артемій Владіміров і багато-багато інших. 

У першій частині посту ми розглянули теоретичні аспекти рашистських учень, представлені в “працях” Івана Ільїна, Льва Гумільова, Олександра Дугіна та Олександра Проханова. Тут ми маємо змогу побачити їхнє застосування в практичній діяльності наших антигероїв, котрі, хоч і менш відомі за кумирів, та не мають таких потужних теорій, та все ж добре виконують свою функцію “маленького гвинтика” в путінській колоніальній машині. 

Після такого-сякого аналізу висловів цих рашистів-практиків, таки бачимо віддзеркалення в них основних рис учень Ільїна, Гумільова, Дугіна й Проханова: колоніалізму, націоналізму й реваншизму, що приправлені дрібкою месіанства. 


Іван Охлобистін 

У минулому священник, російський актор, виконавець ролі лікаря Бикова з “Інтернів”, автор славнозвісної фрази “Гойда” та просто пропагандист на повідку в Кремля. Зустрічайте – Іван Охлобистін. 

Ще 24 листопада 2014 року він заявляв, що сподівається на введення російських військ в Україну. Аргументація, як і роль Бикова в цілому, проста: “Слов’яни рубають слов’ян”, “Америка від нас не відстане” та “війна [все одно] буде”. Він додав, що “чим швидше Росія введе в Україну війська, тим менше загине українців”.

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, “Ваня” почав освоювати ще й професію військового та разом зі своєю “дружиною-снайперкою” вирішив взяти безпосередню участь в агресії проти України. 22 квітня 2022 року в телефонній розмові з російським письменником, Олександром Ніконовим, він кричав:  

"Ми вб'ємо всіх! Нам не потрібен такий світ, в якому немає нашої перемоги... Ми чекали на це 30 років. Тридцять років нас принижували. І тепер таке щастя... нарешті, Господи, я поїду туди".

Перекладаючи людською мовою Ваніни перли, можемо відмітити його прагнення до реваншизму (мілітарної помсти за “рабство росіян в Україні”), колоніалізм та пошук глобальної змови в лику Штатів. Усе перелічене є практичним втіленням рашистської ідеології. 

Коли співрозмовник припустив думку про поразку росії, Охлобистін Бикович заявив, що "навіть якщо трапиться неможливе, і ми програємо, це означає, що разом з нами програє весь світ. Нічого не буде! Буде великий нуль”. Нічого не нагадує? 

#funfact:
У квітні 2023 року Охлабистін, зрозумівши гіркоту ситуації, в якій опинилась матушка-росія, вирішив допомогти “соотєчественнікам” бодай вижити та озвучив мультфільм "Азбуку СВО" – посібник для російських окупантів з виживання в Україні. 

Юрій Кот 

Проросійський шоумен та колаборант родом із Житомира. Актор, телеведучий, кінорежисер і сценарист, що активно демонстрував свої акторські здібності взимку 2013-2014 рр., керуючи київським Антимайданом. У 2014 р. переїхав до росії, де проживає й нині, та знімається в російських пропагандистських ток-шоу на “News Front” та “росія сьогодні” в ролі “українського політолога”. 

Як і всі рашисти, підтримує колоніальну політику рф: Кот радів створенню так званих “ДНР” та “ЛНР” та агітував відновлення на українських землях “Новоросії”. Цитував методички кремля про те, що нібито “українці та росіяни – один народ”.

За класикою жанру, Кот “обратился к русской православной вере” і заявив, що буцім “з російською армією Бог”, тому окупанти “повинні перемогти”. 

Далі його портфоліо “українського політолога” стає ще нуднішим: заяви від 24 лютого 2022 р. про те, що рф “не воює проти України, а примушує її до миру”; заклики до демілітаризації й навіть деукраїнізації України та зміни режиму; жаль до росіян, що перебувають в Україні у становищі “заручників і рабів”; палкі подяки Лукашенку, що той “врятував Білорусь” від українського сценарію; звинувачення ЄС і НАТО в колонізації України; звинувачення “українства” в тероризмі та заклики до того ж таки тероризму (“хватит миндальничать”, “не переговоры с ними вести, а уничтожать их”) і т.д., і т.д. 

Варто лише зазначити, що крім колоніалізму, у його заявах віддзеркалюється ще й наратив про “глобальну змову Заходу” проти росії та підтримка справжнього сильного, хоч і авторитарного, лідера – Лукашенка. Не мені вам вкотре розповідати, ознаками якого “-изму” це є. 


Александр Баркашов

У 1990 році Александр Баркашов створив секту вождистського типу з націоналістичною й авторитарною ідеологією "Російська національна єдність" та став її лідером. До речі, горезвісний вигук "Слава росії!" асоціювався спершу не з путіним, а саме з “баркашовцями”, які супроводжували його характерним підкиданням руки в стилі Адольфа Алоїсовича Гітлера. І хто там казав, що українці – нацисти? 

Після 2000-х рр. РНЄ кілька разів зазнавала розколів, тож у листопаді 2005 р. Баркашов дещо змінив свій курс, прийняв чернечий постриг і майже одночасно заснував організацію на свою честь – "Александр Баркашов".

У 2014 році наш антигерой підтримав російську анексію Криму та виступив проти будь-яких переговорів з новою українською владою. У травні 2014 року СБУ оприлюднила аудіозапис, у якому Баркашов “консультує” лідера російської православної армії, Дмитра Бойцова, як правильно провести референдум про держсамостійність так званої “ДНР” в умовах перебування москалів в українському оточенні. Баркашов порадив не бути дітьми й не збирати якісь там папірці (бюлетені): “Та ви впарте все, що завгодно - напишіть, що 99% [за самостійність]”. Певним підтвердженням автентичності розмови можна вважати те, що Баркашов на своїй сторінці “ВКонтакте” частково переказав її зміст.

Присмак колоніалізму в словах Александра ви вже мабуть і так відчули, але прошу звернути увагу ще й на його прихильність до порушення прав людини та заперечення принципів демократії, що є ознакою рашизму.  


Закусочка – Борис Рожин

На росії він – медійна особа: блогер, що веде авторський Telegram-канал «Colonelcassad» та має, не багато не мало, 814 тисяч зомбованих фоловерів. Серед інших регалій: військовий оглядач, експерт “Центру військово-політичної журналістики”, головний редактор антиукраїнських інфо порталів «Голос Севастополя» та «Кассад» і, звісно ж, пропагандист. Зустрічайте комбо-суміш рашиста-сталініста – Борис Рожин.

Наш Боря як ідеолог рашизму та його пропагандист підтримує колоніалільну політику рф, зокрема російську анексію Криму і повномасштабне вторгнення 2022 р. Однак при цьому він заявив, що рф розпочала війну проти України “не з метою захоплення територій”, а виключно з метою “проведення денацифікації”. Але його надлогічні аргументи місцями суперечать самі собі: заявляючи про денацифікацію, він водночас стверджує, що “нацисти” в Україні не є ворогами росії, ворогами є “спонсори нацистів”. Інше протиріччя полягає в тому, що він називає захоплені росією (станом на 2022 р.) території України “російськими територіями”. Але ж речення тому він казав, що набуття нової території метою путіна не є, хіба ні? 

У своїх публікаціях Рожин, окрім виконання функції дезінформації, також пропагує жорстоке ставлення до українців. Часом доходило навіть до того, що він закликав путіна вдарити по Україні тактичною ядерною зброєю.

#funfact2:
У російську “вєлікую історію” він вніс таку ж помітну лепту: “винайшов” та “запатентував” термін про військовослужбовців рф без відзнак: «вежливые люди» та «зелёные человечки».

Посилання 

https://suspilne.media/231427-mi-pidirvemo-cej-svit-mi-vsih-ubemo-ohlobistin-zibravsa-vouvati-za-putina/

https://www.radiosvoboda.org/a/26707762.html 

https://tsn.ua/ato/goli-z-paliceyu-v-rukah-propagandist-ohlobistin-pro-mozhlivosti-armiyi-rf-2343352.html  

https://tsn.ua/svit/v-rosiyi-stvorili-azbuku-svo-posibnik-dlya-okupantiv-video-2314186.html 

https://www.unian.ua/lite/stars/putinist-ivan-ohlobistin-prijihav-v-okupovaniy-doneck-11968605.html 

https://holodomormuseum.org.ua/propaganda/iurij-kot-propahandyst-aktor-televeduchyj/ 

https://www.bbc.com/ukrainian/politics/2014/05/140507_barkashov_sbu_ko 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ГО "ProSvita"
ГО "ProSvita"@prosvita

(Просвітницька організація)

1.1KПрочитань
3Автори
43Читачі
На Друкарні з 12 липня

Більше від автора

  • Як з'явився місяць гордості?

    То звідки взявся місяць гордості? Невже люди почали «просто так» виходити на вулиці щороку? У яких правах вони були обмежені, що стало так потрібно показатись?

    Теми цього довгочиту:

    Лґбт
  • Чому приватна медицина краще за державну?

    Існує певний суспільний договір: ви вдаєте, що ви нам платите, ми вдаємо, що вас лікуємо. Так працює вся державна медицина, яка спонсорується за рахунок платників податків. То чи треба скасувати державне регулювання медицини?

    Теми цього довгочиту:

    Медицина
  • Що таке лібералізм?

    Лібералізм - слово, яке ЗАВЖДИ чуєш у будь-якій політичній дискусії . Те, що нааааачебто здається очевидним, але в сучасному світі втрачає свій сенс. Здається, лібералізм - це щось нереальне, те, що вже немає ніякої цінності, а є просто словом задля приваблення мас.

    Теми цього довгочиту:

    Політика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається