Алкоголік без алкоголю

   Вітаю вас, шановні читачі! Чесно кажучи, навіть не знаю, з чого почати. Давненько я вже нічого не писав про алкоголізм. По-перше, в мене, мабуть, не було такої внутрішньої потреби, а по-друге, війна та всі життєві обставини якось відклали цю тему на задній план. Але з кожним днем зараз я бачу, що потреба в моїх знаннях та досвіді, як жити з алкоголізмом, стає все актуальнішою. Дуже багато людей в соціальних мережах показують шлях втечі від проблем та гірких реалій сьогодення за допомогою алкоголю. Звичайно, що я не маю морального права їх якось засуджувати чи щось подібне. Та і бажання цього робити також не маю. Єдине, що я можу, це розповідати свою історію, з якої кожен може зробити свої висновки. Або не зробити.

      Для початку коротко про себе. Мене звати Олег, мені сорок шість років, маю сім'ю, двох практично дорослих дітей, за спиною п'ятнадцять років роботи лікарем-анестезіологом, дев'ять років заробітчанства за кордоном, а ще я алкоголік і вже четвертий рік живу тверезим життям. Хоча на вашу думку це може бути ніяке не досягнення, для мене це найкраще, що трапилося за ці роки. Звичайно однієї замітки не вистачить, щоб все розповісти та пояснити, але в моєму розумінні алкоголізм - це смертельна хвороба, небезпечна так само, як і рак. З тією маленькою різницею, що рак вбиває лише одну людину, а алкоголізм ще й знищує життя всіх близьких, хто поруч. В жодному разі не стверджую, що якась хвороба краща чи гірша. Просто хочу сказати, що обидві вони вбивають, якщо їх не лікувати.

        Людина з раком розуміє, що вона хвора: їй болить, вона втрачає вагу, немає сил, є результати аналізів та обстежень. А з алкоголізмом ситуація вкрай рідко виглядає однозначно. Хіба що вже в крайніх стадіях, коли розвиваються ускладнення, що безпосередньо призводять до загибелі. Весь час до цього, проходячи різні тести в інтернеті, розмовляючи на цю тему, я відкидав можливість того, що в мене алкоголізм. Знаєте чому? Лише через тривалий період часу я усвідомив: тому що мені було страшно. Це так само страшно як почути, що в тебе рак. І парадокс в тому, що "ліками" від цього страху був алкоголь. Таке замкнуте коло, у яке нібито випадково потрапляють: алкоголь формує алкоголізм, алкоголізм формує страх, втекти від страху "допомагає" алкоголь. 

          Сподіваюся, що це буде лише перша замітка з серії, тому я наведу лише базові речі про хворобу, а більш детально будемо розбиратись далі. Отже, перший крок взагалі - це питання "чи я бува не алкоголік"? Є багато тестів та медичних підходів до визначення цього статусу, та жоден з них мені не допоміг. Багато років вони вказували на те, що я "нібито" маю проблеми з алкоголем, але мій мозок вперто відмовлявся приймати ці результати. Я ніколи, нікого не називаю алкоголіком окрім себе, та якщо ви дочитали до цього рядка, то більше ніж впевнений, що серйозні питання є вже і у вас, або близької людини, заради якої ви вирішили заглибитися в питання алкоголізму.

        Я займаюся практичними питаннями лікування алкоголізму в розрізі особистої хвороби протягом останніх чотирьох- п'яти років. Звичайно, що базова медична освіта допомогла зрозуміти багато процесів, та без людей, які пройшли і проходять через те саме, що й я, скоріш за все нічого б не вийшло. Я з великою повагою ставлюся до лікарів-наркологів і класичної медицини. Вони роблять неймовірні речі і рятують життя в прямому сенсі. Шкода лише, що не завжди вдається допомогти саме залежним. Цьому є багато причин. Основними з них, на мою думку, є певна соціальна стигматизація хвороби як чогось соромного; класична наркологія (принаймі, коли я її вчив) більше спрямована на усунення наслідків, аніж першопричини алкоголізму. Звичайно, без спеціалістів не обійтись, коли розвинувся алкогольний делірій чи є отруєння алкоголем, але що робити, коли до допомоги професійного нарколога ще "не доріс" а питань вже виникає дуже багато і сам з ним ними вже не справляєшся?      

  Мені пощастило в певний період часу потрапити на такий вид підтримки чи групової терапії, як спеціалізований телеграм-чат. З початком війни ми разом з однодумцями створили наш невеликий україномовний ресурс за схожим сценарієм. Отже, якщо у вас виникають питання на тему алкоголізму і ви хотіли б їх обговорити, чи отримати пораду - звертайтеся. В групі немає сторонніх людей. Кожен проходив чи зараз проходить через хворобу, і з радістю поділиться з вами своїм досвідом. 

    https://t.me/tverezyj_svit

      

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Тверезий Світ
Тверезий Світ@Tverezyj_svit

Українська спільнота

136Прочитань
0Автори
3Читачі
На Друкарні з 2 листопада

Більше від автора

  • Бухати - це нормально

    Мої вітання декільком підписникам нашого блогу та тим, хто випадково прочитає цю замітку. Для останніх уточню, що я пишу про алкоголізм на основі власного досвіду.

    Теми цього довгочиту:

    Алкоголізм

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається