Аналіз: вибори в США можуть диктувати політичний розклад Сі Цзіньпіна - Nikkei Asia

Ходять припущення, що президент Китаю Сі Цзіньпін може відмовитися від звичаїв і поспішно скликати ключову партійну зустріч для обговорення стратегії Китаю щодо відносин з наступним президентом США.

Гамір щодо четвертої пленарної сесії, або пленуму, нинішнього 20-го Центрального комітету Комуністичної партії Китаю, виникає в той момент, коли нинішній цикл президентських виборів у США виявляється особливо бурхливим, коли нині змагаються віце-президент Камала Гарріс і колишній президент Дональд Трамп.

То чому четвертий пленум ЦК 20-го скликання може відбутися раніше? Здебільшого через те, що відбувається в США

Америка прямує до початкової частини свого довгого циклу президентських виборів, нещодавно переживши два великі політичні землетруси. Була середина липня, коли Трамп пережив спробу вбивства під час передвиборчого мітингу в Пенсільванії. Здавалося, це додало йому додаткового імпульсу в боротьбі проти 81-річного президента Джо Байдена.

Але приблизно через тиждень Байден відмовився від своєї кандидатури на переобрання.

Зараз світові політичні лідери, включно з Пекіном, поспішають зрозуміти змінений політичний ландшафт США.

Незалежно від того, хто переможе, кардинального покращення напружених американсько-китайських відносин очікувати не доводиться.

Тим не менш, Китай повинен узгодити свою стратегію США з новими реаліями американської політики.

Це створює ймовірність того, що Сі знову порушить звичай і скличе четвертий пленум невдовзі після президентських виборів у США 5 листопада. Пленум може відбутися цього року, приблизно під час інавгурації наступного президента США в січні або після щорічної сесії.

Крім того, за спекуляціями про ранній четвертий пленум стоїть гіркий урок, який Китай засвоїв із президентських виборів у США 2016 року.

Вісім років тому Пекін був стурбований можливістю кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон, перемогти свого конкурента-республіканця Трампа та висловити Білому дому свою жорстку позицію, особливо щодо прав людини та етнічних питань у Китаї.

У Китаї думали, що з бізнес-магнатом Трампом буде легше впоратися. Як виявилося, Трамп одна за одною почав несподівані атаки на Китай, що призвело до торговельної війни США і Китаю.

Китай зазнав серйозного удару через свою запізнілу відповідь на жорсткі заходи Трампа, і не може дозволити собі знову бути спійманим на безладі.

Ще у Пекіна є ще одна проблема: в адміністрації Сі наразі немає ключової фігури, яка б добре зналася на справах США.

Ще два роки тому 72-річний Лю Хе обіймав посаду віце-прем’єра, відповідального за макроекономічну політику та економічні відносини зі США. Лю, який зараз вийшов на пенсію, зіграв ключову роль у досягненні першої фази торгової угоди з адміністрацією Трампа. Він був одним із довірених помічників Сі.

Оскільки він навчався в США, він має знайомих у цій країні і, як кажуть, був одним із небагатьох американських експертів адміністрації Сі. Чи, можливо, єдиний, оскільки в оточенні Сі наразі немає таких впливових американських експертів.

Що стосується Сі, китайський президент, схоже, стурбований поточною ситуацією і, як кажуть, іноді звертається за порадою до Лю щодо відносин із США та інших питань.

Лю також іноді зустрічається з високопоставленими особами адміністрації Байдена, які відвідують Китай, хоча й за закритими дверима. Зі свого боку, команда Байдена відчайдушно хоче знати, що відбувається за бамбуковою завісою.

Важко сказати, чи Лю дає Сі чи офіційним особам США поради, які можуть допомогти їм зменшити напруженість. Лише подивіться на політику Вашингтона щодо Китаю, включаючи запровадження штрафних мит на імпорт з Китаю.

Третій пленум у липні, як не дивно, не призвів ні до важливих кадрових змін, ні до серйозних нових стратегій для подолання поточної жахливої ​​економічної ситуації в Китаї. Офіційні документи лише наголошували на необхідності реформ у напрямку модернізації в китайському стилі.

Сі не може дозволити собі зробити сміливі зміни в політиці. Це означало б оголосити, що він зазнав невдачі в управлінні країною з того часу, як став генеральним секретарем партії в 2012 році.

Тим часом існує універсальна тенденція, коли державні лідери намагаються вийти з внутрішньополітичних глухих кутів, записуючи дипломатичні успіхи. Китай не є винятком. У цьому відношенні нещодавній візит нового верховного лідера В’єтнаму То Лама допоміг Сі отримати деякі політичні бали: Китай був першою закордонною поїздкою Лама як вищого лідера В’єтнаму.

Для Китаю важливі відносини з сусідніми країнами, але найважливішими є відносини з США. Тому зв'язки зі США, швидше за все, будуть головним пунктом порядку денного четвертого пленуму.

Таким чином Сі стоїть перед моментом істини. Чи зможе він до і після четвертого пленуму міцніше стиснути владу? Чи зможе він провести ті кадрові зміни, які хоче?

Автор Кацудзі Наказава — старший співробітник у Токіо та редакційний автор Nikkei. Він провів сім років у Китаї як кореспондент, а потім як керівник китайського бюро. У 2014 році він був лауреатом Міжнародної журналістської премії Вона-Уеди.

Джерело

Підтримайте наш канал, щоб ми могли і далі готувати цікаві матеріали з міжнародної політики, аналітики, інтерв’ю та думок.

Ваші донати допоможуть зробити контент ще якіснішим!

Підтримати донатом!

Список джерел
  1. Nikkei
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.1KПрочитань
4Автори
267Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається