Анатомія сумнозвісної армії: Веллінгтон при Ватерлоо

Автор: Ендрю Бемфорд для War on the Rocks

Оригінальний допис був опублікований 14 червня 2024 року

Про автора: Доктор Ендрю Бемфорд захистив докторську дисертацію в Університеті Лідса у 2009 році, в якій досліджував функціонування полкової системи британської армії під час Наполеонівських війн. Згодом він багато писав про британську кавалерію тієї епохи, а також про маловідому британську кампанію в «Нижніх країнах» протягом п'яти місяців, що передували першому зреченню Наполеона в 1814 році. Багаторічний редактор серії «From Reason to Revolution» видавництва «Helion and Company», яке він заснував, зараз він працює як вільний історик - в основному у секторі військових музеїв.

Якщо є одне слово, яким можна охарактеризувати армію, яку герцог Веллінгтон очолював у кампанії, що завершилася битвою при Ватерлоо, то це слово - «сумнозвісна». Цей опис пролунав з вуст самого герцога і увійшов до популярного лексикону, коли письменниця Жоржет Гейєр взяла його як назву для роману про епоху Регентства, дія якого відбувається на тлі цієї кампанії.

Але що саме мав на увазі Веллінгтон, даючи таку не надто втішну характеристику своєму командуванню, і наскільки вона була справедливою? Зрештою, люди Веллінгтона разом з пруссаками Гебхарда фон Блюхера розгромили Північну армію Наполеона, а британські описи підкреслюють героїзм піхоти при Уґумоні, епічні кавалерійські атаки, які розбили французький корпус і захопили два орли-штандарти Імперії, і стоїцизм піхотних каре перед обличчям масованих французьких кірасирів. Ватерлоо, в цьому традиційному британському переказі, була британською перемогою. Блюхер, прусський співпереможець, хотів, щоб битва увійшла в історію під назвою Бель-Альянс, за назвою трактиру, де вони з Веллінгтоном зустрілися, але Веллінгтон наполіг на назві Ватерлоо за селом, трохи в тилу його позицій, де був розташований його нічний штаб. Така дріб'язковість нагадує нам, що союз, який був створений для перемоги над Наполеоном, був небезпечним і непростим - аж до повернення імператора партнери по колишній Шостій коаліції, які заслали його на Ельбу, були на межі того, щоб побитися за трофеї своєї перемоги. Від самого початку особиста і національна репутація відігравала важливу роль у тому, як битва була зафіксована і увічнена в пам'яті.

Так, деякі британські коментатори, починаючи від самого герцога, з власних причин применшували багатонаціональний внесок на користь пробританського наративу. У той час Британія прагнула заявити про себе як про домінуючу державу в «Нижніх країнах». Пізніше визнання заслуг німецьких військ було проблематичним через дві світові війни та їхні наслідки. Навіть сучасні відтворення живої історії не позбавлені напруженості через голосування за Brexit, як може особисто засвідчити цей автор. Тому легко вирвати «сумнозвісну» цитату з контексту, щоб відкинути не-британський елемент.

Британія, чесно кажучи, не була абсолютно самотньою у спробах привласнити собі одноосібну чи принаймні значну частку перемоги - зрештою, пам'ятник лева, який сьогодні домінує на цьому полі, є насамперед даниною принцу Оранському та внеску Нідерландів - але з історичної перспективи все це вже давно пережило себе. На жаль, спроби переписати історію і підкреслити небританський внесок іноді заходять надто далеко в інший бік і дискредитують власну правоту. Проте факт залишається фактом: армія Веллінгтона не була чисто британською армією. Історики тепер справедливо визнають внесок німецького та нідерландського контингентів, які разом значно переважали британських «червоних мундирів». Погляд на те, як ця армія була зібрана і чому вона була структурована саме так, розкриває захоплюючу історію створення коаліції як на політичному, так і на військовому рівнях, яка підкреслює сильні і слабкі сторони британського військового внеску в Наполеонівські війни. Оскільки будь-яка майбутня європейська війна вимагатиме створення коаліцій і міжнародної співпраці, ці уроки не втрачають своєї актуальності і для сьогодення. Британія, щоправда, вже не в змозі відігравати провідну роль, як у 1815 році, але нове покоління великих держав так само потребуватиме союзників і помічників, а уроки залишаються для тих, хто бажає їх вивчити.

Побудова армії

Проте варто спочатку розглянути цитату Веллінгтона повністю. У листі від 8 травня 1815 року до лорда Стюарта він писав: «Я отримав сумнозвісну армію, дуже слабку і погано оснащену, з дуже недосвідченим штабом». Потім Веллінгтон висловив невдоволення відсутністю підкріплень з дому і тим, що країна не була готова до війни.

Отже, тут мова йшла не про іноземних союзників, попри те, що деякі версії історії 1815 року роблять їх цапами-відбувайлами, а про власний внесок Великої Британії. Це правда, що Веллінгтон, з розвитком своєї кар'єри, виробив щось на кшталт звички виправдовуватися першим, щоб убезпечити себе від невдач, які могли б заплямувати його вражаючі лаври. Можливо, з огляду на майбутні політичні амбіції, він хотів бути впевненим, що в разі невдачі його не звинуватять у цьому. Тим не менше, в цьому випадку в словах Веллінгтона є певна частка правди.

На момент першого зречення Наполеона від престолу в квітні 1814 року, британська армія була на межі. Я докладно писав на цю тему в іншому місці, але якщо стисло, то політична нездатність запровадити загальну військову повинність і неефективна система, яка делегувала набір і управління людськими ресурсами окремим полкам - чудова для створення esprit de corps, бойового духу, але потенційно марнотратна - означала, що Британії не вистачало людей, і вона намагалася якнайкраще використати тих, хто був у неї в наявності. Мир в Європі настав вчасно, але він не збігся з миром в Північній Америці, де «Війна 1812 року» тривала до початку 1815 року. Багато найефективніших батальйонів з переможної Армії Півострова Веллінгтона були відправлені через Атлантику воювати з американцями, і більшість з них не встигли повернутися вчасно, щоб протистояти Наполеону. Британська кавалерія була в достатку, але ядро британської піхоти Веллінгтона складали залишки військ, які наприкінці 1813 і на початку 1814 року були відправлені до «Нижніх країн» під командуванням сера Томаса Грема, щоб заявити про право Британії на участь у післявоєнному врегулюванні в цій частині Європи.

Ці війська були зібрані в найкоротші терміни, в багатьох випадках це були другі батальйони відповідних полків. Хтось може запитати, чому це мало значення, але британська полкова система була побудована таким чином, що в ідеалі полк мав би мати два батальйони, з яких перший був би бойовою одиницею, а другий залишався б вдома в якості складу/гарнізону/тренувального підрозділу. Люди з другого батальйону були б переведені до першого для підтримання його чисельності, а найдосвідченіші офіцери кожного з класів також служили б у першому батальйоні. На жаль, батальйонів не вистачало для задоволення потреб армії. Таким чином, другим батальйонам часто доводилося служити за кордоном, навіть незважаючи на те, що вони, швидше за все, були недоукомплектовані і містили менш досвідчених офіцерів і солдатів, і саме такі батальйони складали більшість піхоти, яку успадкував Веллінгтон. Щоправда, 2/30-й і 2/44-й служили на ранніх етапах війни на [Піренейському] півострові, а потім були відправлені додому для доукомплектування, тому зберегли принаймні якусь частину ветеранського складу, а 2/73-й добре зарекомендував себе в Північній Німеччині в 1813 році, але з іншого боку, 3/14-й (14-й був одним з небагатьох полків, які мали більше двох батальйонів) був сформований лише в попередньому році з дуже молодих новобранців.

Польова армія Веллінгтона під час кампанії 1815 року складалася з шести «британських» дивізій - проте п'ять з них насправді були англо-ганноверськими, і саме за рахунок включення німецьких військ Веллінгтон компенсував нестачу британської піхоти. Коли Ганновер впав перед наполеонівськими військами у 1803 році, частина ганноверської армії втекла до Британії, щоб сформувати ядро Королівського німецького легіону, який отримував британську платню, причому король Великої Британії та курфюрст Ганновера зручно збігалися в одній особі. Згодом Королівський німецький легіон виріс до 10 піхотних батальйонів, п'яти кавалерійських полків і допоміжних підрозділів. У 1813 році союзні війська почали звільняти Ганновер, була сформована нова ганноверська армія, і на момент повернення Наполеона планувалося перевести особовий склад легіону до цієї нової сили. В результаті, основна частина легіону - вісім батальйонів і вся кавалерія - опинилася в «Нижніх країнах» і, таким чином, стала доступною для Веллінгтона. Так само, як і основна частина нової ганноверської регулярної армії, підтримана елементами ландверу або ополчення курфюрства. Подібно до того, як він змішав британські і португальські бригади для формування дивізій своєї старої Армії Півострова, Веллінгтон тепер змішав ганноверців, Королівський німецький легіон і британські війська під своїм новим командуванням.

Лише 1-а дивізія була повністю британською і складалася з двох бригад піхоти. Три з чотирьох батальйонів походили зі старого командування Грема, а четвертий служив з Веллінгтоном на Піренейському півострові. Однак переведення офіцерів і солдатів між гвардійськими батальйонами - в тому числі трьох колишніх батальйонів, що воювали на Піренеях, які зараз повернулися до Лондона - означало, що в дивізії відбулося гарний розподіл ветеранів по всій дивізії. Головною слабкістю, принаймні в очах Веллінгтона, був її командир Джордж Кук, якого він успадкував від Грема і який був занадто молодим для своєї ролі. Веллінгтон волів би, щоб його дивізіями командували люди, які служили під його командуванням у Португалії та Іспанії на тих самих посадах, і саме це він частково мав на увазі, коли скаржився на недосвідчений особовий склад. З іншого боку, 2-ю, 3-ю і 4-ю дивізіями командували ветерани боїв на Піренеях, але більша частина британської піхоти - за винятком легкої піхотної бригади у 2-й дивізії - була або успадкована від Грема, або складалася з таких же недосвідчених солдатів, присланих з дому. Однак, щоб збалансувати це, до складу цих з'єднань були включені дві ветеранські піхотні бригади Королівського німецького легіону і дві бригади регулярної ганноверської піхоти. І навпаки, коли почали прибувати ветеранські «півострівні» полки, які щойно повернулися з Північної Америки, вони були використані для формування 5-ї та 6-ї дивізій разом з ганноверським ландвером. Таким чином, там, де британці були новачками, німці були ветеранами, і навпаки, даючи кожній дивізії міцне ядро досвідчених військ. Хоча під час боїв при Ватерлоо окремі підрозділи різних дивізій час від часу зазнавали невдач, жодна дивізія в цілому не розпалася, і навіть найслабші підрозділи - як британці, так і німці - добре діяли, коли це було необхідно. «Молоді ремісники» (young tinkers) 3/14-го твердо стояли проти французької кавалерії, і саме ганноверський батальйон ландверу захопив у полон П'єра Камбронна, командувача шассерів Імператорської гвардії, який, чи то насправді сказав «гвардія гине, але не здається», чи то щось більш приземлене, проте не дотримався своїх слів.

Але не лише ветеранська піхота Веллінгтона все ще поверталася з Північної Америки. Його довірений генерал-квартирмейстер - фактичний начальник штабу - сер Джордж Мюррей не встиг повернутися з Канади до Ватерлоо, а його генерал-ад'ютант на півострові і зять, сер Едвард Пекенхем, був убитий під Новим Орлеаном. Едвард Барнс, командир бригади на Піренейському півострові, чудово виконував обов'язки генерал-ад'ютанта, але сер Вільям де Ленсі, колишній заступник Мюррея, можливо, не впорався з обов'язками свого старого шефа, і елементи роботи оперативного штабу армії в 1815 році йшли не так гладко, як вони могли б бути. Де Ленсі, як це не трагічно, був смертельно поранений при Ватерлоо, і в останні дні його доглядала молода дружина, з якою він одружився під час короткого миру. Головний інженер армії Джеймс Кармайкл Сміт успадкував посаду від старого командування Грема, де його надмірний оптимізм призвів до невдач під Антверпеном і Берген-оп-Зоом.

Веллінгтон також не мав найкращого кандидата на чолі своєї кавалерії, невдачі якої на полі Ватерлоо можна частково пояснити неадекватною структурою командування. Веллінгтон хотів, щоб командування отримав сер Степлтон Коттон, який очолював його кавалерію протягом більшої частини війни на Піренейському півострові і який нещодавно отримав титул лорда Комберміра на знак визнання цієї служби. Однак тиск з боку принца-регента призвів до того, що командування перейшло до старшого за віком Генрі Пейджета, графа Аксбріджа. Аксбрідж командував кавалерією сера Джона Мура в кампанії Ла-Коруньї, але був старшим за Веллінгтона і тому не міг служити під його командуванням на Піренейському півострові. Лише коли Веллінгтон отримав звання фельдмаршала, Аксбрідж став молодшим за званням, але виникло додаткове ускладнення, оскільки тим часом Аксбрідж втік з невісткою Веллінгтона. Хоча згодом він одружився з нею після того, як обидві сторони розлучилися зі своїми першими дружинами, це навряд чи викликало симпатію герцога.

У війську було сім бригад британської кавалерії і кавалерії Королівського німецького легіону, а також бригада ганноверських гусарів. Разом з потужним контингентом королівської кінної артилерії вони утворювали кавалерійський корпус під керівництвом Аксбріджа, але не було дивізійного ешелону, і всі бригади підпорядковувалися безпосередньо Аксбріджу, що створювало громіздку структуру, яка означала неможливість для одного командира контролювати їх усіх. Це мало не призвело до катастрофічних наслідків при Ватерлоо, коли Аксбрідж кинув дві свої важкі бригади проти першої великої атаки французької піхоти, але вони зайшли надто далеко і ризикували бути відрізаними від основних сил. Лише ініціатива генерал-майора Джона Ванделера, який повів свою бригаду легких драгунів на підтримку важких бригад без прямого наказу, допомогла відновити ситуацію і визволити тих, хто залишився в живих. Дуже ймовірно, що Веллінгтон усвідомлював неадекватність цих командних заходів і планував змінити їх до очікуваного відкриття кампанії - особливо з огляду на те, що до армії мала приєднатися ще одна бригада британської важкої кавалерії, хоча вона прибула лише після Ватерлоо. Показово, що він запропонував генерал-майору Генрі Фейну, генеральному інспектору кавалерії, який перебував на батьківщині, польове командування на умовах, які припускали, що Фейн очолить кілька бригад. Можливо, він мав на увазі створити кілька кавалерійських дивізій під командуванням Аксбріджа, або, що більш ймовірно, він мав намір приєднати частину кавалерії до корпусів, на які поділялась його піхота, і залишити лише резерв під безпосереднім командуванням Аксбріджа.

Згадка про корпуси, однак, підводить нас до іншого, більш політичного елементу процесу розбудови армії. Армія Півострова під командуванням Веллінгтона не мала постійного організаційного ешелону на рівні вище дивізії, але в пізніших кампаніях тієї війни довірені підлеглі отримували неформальне багатодивізійне командування. Однак у 1815 році довелося формалізувати корпусну систему, щоб включити армію Королівства Нідерландів до командної структури. Інкорпорація цих військ - зневажених голландців та бельгійців, про яких писали багато британців - не лише стала ще одним кроком до створення коаліції, але й сама нідерландська армія була новою організацією і коаліцією за своїм характером. У рамках свого бажання бачити дружню державу-клієнта по той бік вузького моря і контролювати стратегічно важливий естуарій Шельди, Британія заохочувала повернення Оранського дому до Нідерландів після народного повстання наприкінці 1813 року - це частково те, що Грем і його червоні мундири робили там - а також заохочувала ідею об'єднання старої Голландської республіки з нинішньою Бельгією, яка раніше була Австрійськими Нідерландами, до того, як її приєднали до Франції. В результаті цього поспішного об'єднання територій було створено Королівство Об'єднаних Нідерландів, де домінували голландці, а Вільгельм VI Оранський став королем Вільгельмом I. Син і спадкоємець нового короля, принц Оранський, мав одружитися з принцесою Шарлоттою, спадкоємицею британського престолу, але цей шлюб розпався, коли молодий принц не справив сприятливого враження на свою майбутню наречену.

Тим не менш, Оранський командував союзними військами в Нідерландах до прибуття Веллінгтона, в тому числі англо-німецькими військами, що збиралися, і активними елементами нової нідерландської армії. Сама по собі вона все ще перебувала в стані руху, а голландські і бельгійські - тепер Північно- і Південно-Нідерландські - полки були зведені разом у нібито об'єднану армію. Багато бельгійців, які до 1814 року були французами, воювали на боці Наполеона, і їхні нові голландські співвітчизники вважали [цих бельгійців] такими, що не заслуговують на довіру - попри те, що багато з них [нідерландців] теж воювали на боці імператора. Отже, війська були перемішані в межах трьох піхотних і однієї кавалерійської дивізій, щоб не було концентрації людей обох національностей - додаткова бригада була додана за рахунок утримання в Європі нідерландських військ, які призначалися для колоніальної служби. Як для армії, яку так швидко зібрали, нідерландські війська показали себе добре. Це правда, що одна кавалерійська бригада зазнала невдачі під Катр-Брас, але всі три бригади виконали неперевершену роботу при Ватерлоо, лише для того, щоб бути змішаними в народній пам'яті з ганноверським добровольчим кавалерійським підрозділом, який запанікував і втік з поля бою. Піхотна бригада Віллема ван Бійландта була розбита при Ватерлоо, але, можливо, їй можна пробачити це після того, як вона була розгромлена при Катр-Бра двома днями раніше, оскільки це дало час Веллінгтону сконцентруватися. Давид Шассе, голландець, який служив на боці французів протягом усієї війни на Піренейському півострові, безсумнівно, помстився імператору, який відмовив йому у підвищенні, коли його дивізія здійснила багнетну атаку, що допомогла розгромити Імператорську Гвардію Наполеона.

Не в останню чергу завдяки тому, що його зробили лиходієм у книзі Бернарда Корнуелла «Шарп під Ватерлоо», принц Оранський не користується доброю військовою репутацією, і це теж не сприяє сприйняттю його співвітчизниками. Насправді, його швидка військова кар'єра не була чимось незвичайним для нащадка королівської родини, так само як принц Жером Бонапарт і принц Вільгельм Прусський також займали високі командні посади у військах супротивника і союзників. Його попередня служба в якості штабного офіцера під керівництвом Веллінгтона на півострові дала йому досить пристойні знання у військовому мистецтві, але як повноправний генерал у 22 роки він був не на висоті своїх можливостей. Його призначення на чолі I корпусу Веллінгтона було ціною, яку довелося заплатити за те, щоб нідерландські війська перейшли під командування Веллінгтона. Альтернативою, коли незалежна нідерландська армія діяла б пліч-о-пліч з англо-німецькими військами Веллінгтона, було б надзвичайно важко керувати, згадуючи труднощі на Піренейському півострові, коли британці неодноразово зазнавали невдач у своїх спробах координувати дії з іспанськими арміями. Зрештою, іспанці прийняли загальне командування Веллінгтона, але їхні національні війська так і не були повністю інтегровані з англо-португальськими військами Веллінгтона. Однак у 1815 році Веллінгтон зміг створити два англо-нідерландських армійських корпуси - але це означало, що якщо довіреному лорду Гіллу буде дозволено командувати нідерландськими військами в його II корпусі, то Оранському доведеться командувати англо-німецькими 1-ю і 3-ю дивізіями в складі його I корпусу. Ця ситуація була політичною хитрістю, яку Веллінгтон до певної міри зміг проігнорувати, коли бойові дії фактично розпочалися.

Він тримав 5 і 6 дивізії як резерв під своїм безпосереднім командуванням разом із дивізійним контингентом, наданим герцогством Брауншвейг, і хоча основні частини I корпусу Оранського билися разом при Катр-Бра під командуванням принца до прибуття Веллінгтона, під Ватерлоо він був розділений на дивізії і навіть бригади, розподілені вздовж лінії фронту. Оранський все ще робив деякі нерозумні тактичні рішення на рівні підрозділів і бригад, але не було жодного шансу, що недосвідчений королівський принц мав стати негідником з цілим корпусом.

Уроки побудови коаліції

Зрештою, сумнозвісна чи ні, армія Веллінгтона вийшла переможницею з кампанії під Ватерлоо разом зі своїми прусськими союзниками. Жодна з цих трьох армій не була найкращою з тих, які їхні нації виставляли під час Наполеонівських війн, і жоден з трьох командирів не показав себе з найкращого боку. Той факт, що Британії так не вистачало військ, а ще більше досвідчених, вказував на те, що вона все ще не подолала недоліки кадрової системи, яка намагалася впоратися з вимогами глобальної війни. Однак те, що вона змогла задіяти політичні та фінансові важелі, щоб поповнити нестачу військами союзників і держав-клієнтів, також вказує на ключову силу британської нації в боротьбі проти Наполеона. У свою чергу, організаторські здібності герцога Веллінгтона у формуванні такої розрізненої колекції військ в єдину польову армію є одним з його найвагоміших внесків у кінцеву перемогу - двадцятирічний досвід отримання найкращого з часом безперспективного матеріалу повністю окупився.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

268.6KПрочитань
24Автори
654Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається