Аванс Кремля талібам: експерти про зближення РФ із "Талібаном" - DW

Делегація "Талібану" - серед учасників економічного форуму в Санкт-Петербурзі. Раніше влада РФ запропонувала виключити рух із національного списку терористичних організацій. Що це означає?

Перший приїзд делегації ісламістського радикального руху "Талібан" з Афганістану на економічний форум у Санкт-Петербурзі (ПМЕФ) у 2022 році викликав певний шок як усередині Росії, так і за її межами. Другий візит у 2024 році 5-8 червня, навряд чи викликав би додатковий резонанс. Але за кілька днів до оголошення про візит, російські Мін'юст та МЗС запропонували президенту РФ виключити "Талібан" із національного списку заборонених організацій. Володимир Путін прямо не прокоментував цю ініціативу, але заявив, що з талібами треба "вибудовувати відносини" як і з "чинною владою" в Афганістані.

"Не знаю конкретних деталей прийняття рішень у Кремлі, але припустив би, що йдеться про пропозицію, на яку, зрозуміло, Росія чекає відповідної послуги", - зауважив Ханс-Якоб Шиндлер (Hans-Jakob Schindler), старший директор проєкту з боротьби з екстремізмом (CEP) у розмові з DW.
"Щоправда, таліби завжди охоче беруть аванс, а ось з послугами у відповідь у них часто виникають проблеми", - додав він.

Остання ініціатива Кремля - ​​це реалізація "тактики дрібних кроків на шляху повільного визнання "Талібану", яка дуже подобається афганській стороні", зауважив у розмові з DW інший німецький експерт з Афганістану, Томас Руттіг (Thomas Ruttig).

"Талібан" може чекати на приємний подарунок на ПМЕФ

Наступним кроком після вилучення з терористичного списку може стати визнання законної влади "Талібану" в Афганістані, впевнені експерти. Неформальні контакти між Росією і талібами фіксувалися спостерігачами ще з 2015 року, включаючи підозри в постачанні зброї талібам Росією, а офіційні дипломатичні відносини між сторонами були налагоджені в березні 2022 року - через півроку після того, як у серпні 2021 року бійці "Талібану" без особливого опору відібрали владу в афганського уряду, який на той момент підтримувала західна коаліція. Військові та представники західних країн, які до цього близько двадцяти років перебували в Афганістані, поспішно залишили країну.

Насильницький прихід до влади талібів практично через двадцять років ("Талібан" володарював в Афганістані з 1993 по 2001 рік) супроводжувався поверненням законів шаріату і обмеженням багатьох базових прав громадян, насамперед жінок і дівчаток. "Талібан" офіційно не визнаний жодною іншою державою як легітимна влада, в Росії рух перебуває у списку заборонених організацій з 2003 року.

Карикатура DW на тему того, что МИД РФ предложил исключить "Талибан" из списка запрещенных организаций.
Карикатура

Сусід Росії, Казахстан, 3 червня на засіданні Ради Парламентської асамблеї ОДКБ першим оголосив про те, що виключає "Талібан" із національного списку терористичних організацій.

Чи може Кремль під час проведення ПМЕФ оголосити, що "Талібан" більше не розглядається в Росії як терористична організація? Не виключено, кажуть експерти. Але дилема для Кремля у тому, що, з одного боку, оголошувати це, не отримавши чогось важливого взамін, було б "невдалим" кроком, припустив Шиндлер. З іншого боку, додав він, "неможливо укладати на економічному форумі вражаючі договори з тими, хто перебуває у списку терористичних організацій".

Фактично Москва вже давно у тісніших відносинах з "Талібаном"

Останню ініціативу зі зближення з "Талібаном" як виняток з терористичного списку Ганс-Якоб Шіндлер оцінює в цілому як політичний хід з ризиками для Росії.

"Те, що "Талібан" буде виключений з російського списку заборонених організацій, має не таке й важливе значення, поки таліби перебувають у списку терористичних організацій Ради безпеки ООН і під міжнародними санкціями, яких Росія також зобов'язана дотримуватися", - додав Шіндлер.

Щоб не порушувати санкції ООН, російська сторона, за інформацією DW із відкритих джерел, покликала на ПМЕФ представників "Талібану", які не перебувають під персональними міжнародними санкціями.

Виняток зі списку мало що змінить з практичної точки зору, впевнені експерти, але це допоможе зміцненню подальших зв'язків. Директор CEP Шіндлер нагадав, що, за російськими даними, лише за минулий рік торговельний оборот між країнами зріс у п'ять разів, перевищивши мільярд доларів США.

"Тут потрібно врахувати, що мільярд обороту для афганської економіки сума величезна, а для російської - досить незначна", - додав експерт.
Совбез ООН в марте 2023 года потребовал от Афганистана отменить репрессивные законы в отношении девочек и женщин

Спроба боротися з тероризмом руками "Талібану"

Зближення з "Талібаном" - це вираження зовнішньополітичної стратегії як Росії, так і Китаю залучити "Талібан" до антизахідної спільноти країн після їхнього виходу з Афганістану, каже Томас Руттіг.

"Ми пішли, а вони намагаються заповнити вакуум, що виник", - додає Шіндлер.

Зближення Кремля з владою в Кабулі "засновано на розумінні, що в афганській землі знаходиться значна кількість рідкісноземельних металів і по-справжньому стратегічно важливих корисних копалин, які можна було б видобувати після настання миру та для будівництва адекватної інфраструктури, яка поки що відсутня", - аналізує директор CEP Шіндлер. Хоча для Росії Афганістан "не є пріоритетом" зовнішньої політики, але Росія зацікавлена ​​в появі там інфраструктурного хаба, згоден Томас Руттіг.

Не в останню чергу у Москви, за словами Руттіга, посилився "природний інтерес" до тісніших контактів із чинною владою в Афганістані після теракту в концертному залі "Крокус Сіті Холл" у Москві 22 березня 2024 року. Керівництво Росії було змушене усвідомити, що з Афганістану знову виходить справжня терористична загроза в особі афганського осередку "Ісламської держави" - "Вілаят Хорасан", зауважив Шиндлер. Опитані DW експерти розходяться в оцінках того, наскільки "Талібан" може бути корисним Москві у стримуванні терористичної загрози з боку цього угруповання.

У той час як Руттіг вважає, що таліби докладають максимум зусиль для боротьби з осередком "ІД", Шіндлер упевнений, що Москва "страждає від тієї самої помилки, що й раніше країни Заходу, вважаючи, що таліби перебувають у принциповій опозиції до "ІД- Хорасан". По-перше, значна частина членів угруповання, яке взяло на себе відповідальність за теракт у "Крокусі" - колишні таліби, а по-друге, багато хто в русі "Талібан" ідеологічно співчуває "ІД-Хорасан", упевнений Ханс-Якоб Шиндлер.

Занадто сильний тиск на них здатний призвести до того, що в це угруповання увійде значна кількість талібів, припускає він.

“Тож із міркувань виживання таліби змушені чинити дуже темперований тиск на ІД "Вілаят Хорасан"“, - сказав Шиндлер.

Джерело — DW

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.3KПрочитань
4Автори
269Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається