Безкоштовний звіт в Google Data Studio, який відповість на всі ваші питання по веб аналітиці

Джерело даних - GA 4

Тисячі щоднних задач та швидкий воркфлоу вимагає, щоб вся інформація була чітко структурована і завжди під рукою. Тому звіт має відповідати на питання бізнесу - хто покупець чи юзер, що він купує, що полюбляє, які канали залучення мають високу конверсію тощо. Цей звіт складений на основі щоденних потреб і запитів, які надходять на мою дошку Jira щодня, тому тут висвітлені найпоширеніші інтереси бізнесу зодо веб аналітики

Посилання на звіт - https://lookerstudio.google.com/reporting/1943e1ff-f6a3-4607-b426-0b023e0af157

Для побудови звіту я використала загальнодоступний GA 4 - Google Merch Shop.

Цей звіт містить наступні розділи:

  1. Продуктивність веб-сайту: трафік на сайт, якість трафіку (залученість), локація користувачів, найефективніші канали залучення, найчастіше використовувані пристрої та воронка продажів веб-сайту.

  2. Топ-контент: Сторінки з найкращими показниками трафіку або якості, кращі канали та продукти.

  3. Профіль користувача: Хто ваші користувачі - звідки вони, чи хочуть вони повертатися на ваш сайт та в які дні та години вони відвідують ваш сайт.

  4. Місячна активність: Найпопулярніші показники з помісячними даними і динамікою змін .

  5. Короткий звіт про рекламу: Продуктивність рекламних кампаній, пристрої, з яких здійснюються конверсії, та динаміка конверсій.

Як працює звіт: Для роботи з звітом вам потрібно підключити свій набір даних - представлення в GA 4. Для цього скопіюйте звіт (кнопка з трьома крапками у верхньому правому куті) та виберіть ваше представлення в Google Analytics 4. З лівого боку сторінки є меню, яке дозволяє швидко преходити по всьому звіту. Знизу меню, ви знайдете перемикач джерела даних, який дозволяє підключити будь-яке з доступних джерел даних з GA 4.

У верхньому правому куті ви можете вибрати діапазон дат і тип пристрою для фільтрації даних на сторінці

Внизу сторінки є кнопка зв'язатися зі мною. Відгуки та думки are welcome!

Вкладка «Ефективність сайту»:

Перші два графіки присвячені динаміці трафіку за вибраний діапазон дат. Це дозволяє відстежувати збої, просідання трафіку та його якості. Зверніть увагу на падіння трафіку з 28 січня по 9 лютого. Що могло спричинити такий спад? Варто перевірити, чи не було проблем з хостингом, чи вносилися зміни в лейаут сайту, чи не встановлювалися додаткові компоненти, які могли вплинути на рівень трафіку. Крім того, ми повинні переконатися, що показники SEO веб-сайту в порядку і пошуковий робот бачить сайт

Набір метрик умовно можна розділити на метрики для трафіку (кількість користувачів, нові користувачі та ті, що повернулися) і метрики залученості (кількість сесій на користувача, показник відмов, рівень залученості, середня тривалість сесії).

Варто зазначити, що коливання показника відмов і падіння трафіку можуть свідчити про тривале завантаження сайту, тому варто перевірити швидкість сайту за допомогою Google PageSpeed Insight. Інші показники показують, що користувачі, яким все ж таки вдалося потрапити на сайт, ефективно проводили час і отримували задоволення від свого досвіду – позитивні показники тривалості сеансу, кількості сеансів на користувача та рівень залучення.

Окремої згадки заслуговує рівень залучення (engagement rate).

Коли ми говоримо про «залучену сесію» (engaged sessions) в GA4, ми маємо на увазі період активної взаємодії між користувачем і вашим веб-сайтом або мобільним додатком. Це не просто час, проведений користувачем на сайті; це час, коли користувач взаємодіє з вмістом, виконує дії (кліки, переходи, відправка форм) та виявляє інтерес до наданої інформації чи послуг.

Приклади залучених сесій можуть включати:

✔️ Перегляд кількох сторінок: коли користувач переходить від однієї сторінки до іншої.

✔️ Проведений час на сайті чи в додатку: якщо користувач витрачає значну кількість часу на читання вмісту або взаємодію з функціями.

✔️ Виконання конверсійних дій: наприклад, здійснення покупок, заповнення форм, підписка на інформаційні бюлетені тощо.

Далі ми можемо ознайомитися з найбільш ефективними каналами залучення користувачів. В ідеалі ви повинні прагнути отримати якомога більше органічного трафіку, оскільки він безкоштовний і вказує на те, що контент вашого сайту і SEO працюють на вас. Однак, якщо ви бачите «not set» джерело, то це є сигналом для вашого аналітика та причиною зв’язатися з вашою командою data layout, щоб дослідити, який трафік залишається невизначеним. Тобто Гугл аналітика не може співвіднести джерело ні з одним відомим джерелом. Прямий трафік також є чудовим показником того, що користувачі діляться посиланнями на ваш сайт і додають його в закладки. Крім того, високий рівень прямого трафіку покращує показники ранжування в Google.

Наведені вище графіки дозволяють краще зрозуміти ваших користувачів – звідки вони приходять і які пристрої використовують. Тут важливо оцінити не тільки цифри, а й їх динаміку. Наприклад, падіння трафіку на певному типі пристроїв вказує на необхідність перевірки адаптивності та зручності використання сайту на цьому типі пристроїв. Трафік з інших країн, які не входять до сфери ваших торговельних інтересів, слід дослідити, оскільки ваші рекламні кампанії можуть мати неправильне націлювання або містити ключові слова із широкою відповідністю, тим самим залучаючи нецільовий трафік з інших країн.

Воронка продажів для сайту може бути складнішою, але ось найпростіше представлення, яке складається з наступних етапів:

Acquisition фаза. Користувачі залучаються через різні канали (пошук Google, реклама, соціальні мережі) і потрапляють на ваш веб-сайт.

Engagement фаза: користувачі переглядають сторінки, виконують дії (кліки, дивляться відео, завантажують файли, тощо). Мета полягає в тому, щоб утримати увагу користувачів і створити позитивний досвід взаємодії з веб-сайтом.

Retention фаза : утримання користувачів і заохочення до повторних відвідувань і покупок.

Що таке коефіціент конверсії (CR)? Коефіціент конверсії показує відсоток юзерів, які перейшли від одного етапу до іншого.

Розраховується як

(engagement stage/acquisition stage)*100%

Воронка продажів показує, скільки користувачів переходять до наступного етапу. Наприклад, якщо 100 людей відвідали ваш сайт і лише 10 людей купили продукт, коефіцієнт конверсії становитиме 10:100 = 0,1 (10%). Це хороший показник? Все залежить від специфіки вашого бізнесу, вартості залучення клієнта та середньої вартості замовлення. Тепер заглянемо трохи вперед. Що краще: клієнт, який купує один раз і йде назавжди, чи клієнт, який повертається і купує раз на місяць? Звичайно, клієнти, які повертаються, краще, тому нам потрібно підрахувати, скільки клієнтів повертаються та роблять покупку.Для цього існує retention фаза.

Підсумовуючи вище сказане, лише 2% ваших клієнтів роблять покупку, але 50% клієнтів здійснюють повторні покупки. Про що це нам говорить? Власнику потрібно залучити більше якісних клієнтів на початку воронки на етапі Acquisition та покращити SEO, уважно стежити за ефективністю реклами та таргетингом, збирати якісний контент і забезпечити високу швидкість завантаження веб-сайту. Якщо ситуація з воронкою зворотна (мало клієнтів повертається), то варто розглянути email-маркетинг, програми заохочення клієнтів, створення облікового запису на сайті, способи повернення та повторних покупок.

На вкладці «Найпопулярніший контент» ви знайдете сторінки, джерела, реферали і продукти, популярні серед користувачів.

Також варто звернути увагу на події на сайті. Саме події показують. що саме роблять користувачі на сайті – дивиляться відео, читатють огляди чи переглядають списки товарів. Визначивши основні дії (події), які ініціалізує користувач, ви можете підвищити показники залученості та покращити свій рейтинг у Google – просто дайте користувачеві те, що він хоче. Якщо користувачам подобається дивитися відео, створіть відеоогляди ваших продуктів.

Вкладка «Профіль користувача» показує, кількість нових користувачів і тих хто повертається на ваш сайт, скільки часу вони провели на сайті та скільки сторінок переглянули. Тут також важливо не зосереджуватися лише на цифрах, а звернути увагу на динаміку.

Для реклами та контенту є таблиці, присвячені часу доби та дням активності користувача. Таким чином можна обрати найкращий час для розміщення нового контенту на сайті та показу реклами. Також варто звернути увагу на таблиці з пристроями та перевірити адаптованість сторінок під ці пристрої та інтереси користувачів.

Щомісячна динаміка

Сторінка присвячена відстеженню щомісячної динаміки та продуктивності сайту. Тому ви зможете оперативно реагування на негативні тенденції щодо трафіку чи його якості.

Ефективність реклами

Конверсії – це те, чого хочуть усі сайти електронної комерції, тому відстеження динаміки та пристроїв, з яких здійснюються конверсії, має вирішальне значення для зручності використання та фази утримання в воронці продажів, а отже, і для прибутковості.

Остання таблиця визначає ефективність рекламних кампанії і допоможе визначити, скільки грошей витрачається на рекламу та прибутковість кампаній. Також важливо звернути увагу на кількість користувачів, конверсії та прибутки. Якщо є багато користувачів і конверсій, але мало прибутку, то варто перевірити, чи правильно працюють процеси оформлення та оплати на сайті. Також зверніть увагу на витрати на рекламу та прибутки від реклами. Деякі кампанії можна оптимізувати, тоді як інші вигідніше видалити або призупинити.

Сподіваюся, звіт, як і стаття, буде корисним для вашого бізнесу.

Бажаю вам високої конверсії та тільки якісного трафіку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Елизавета Болонна
Елизавета Болонна@ux_guru

43Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Цікаво, треба й на свій сайт поглянуть у такий спосіб

Вам також сподобається