Бореліоз Лайма: куди звернутись онлайн за інформацією, консультаціями, порадами

Бореліоз Лайма (БЛ) - це насправді стара хвороба (медики упізнають її в описах симптоматики “отруєних” імператорів античності), просто борелії є мікробактеріями, котрі вдалось побачити на потужних мікроскопах лише у 80-тих роках ХХ ст. Зараз в Інтернеті вже чимало інформації про цю хворобу, але не вся вона адекватна, і поки що в Україні далеко не всі лікарі, навіть інфекціоністи, володіють сучасними методами її лікування, а в лабораторіях поки не роблять всі аналізи, які максимально точно можуть виявити БЛ і наскільки він активний (особливо якщо випадок задавнений і належно не лікований). Зовнішня ознака, що від укусу кліща (або оленячої мухи, або деяких інших комах - про інших дослідження тривають) - еритема, буває далеко не в усіх заражених, і може з”являтись через різні проміжки часу - від днів до років. Також БЛ може передаватись внутріутробно чи через заражену донорську кров (інші шляхи передачі наразі недоведені). До речі, на жаль, на БЛ донорську кров не перевіряють.

Взагалі, реально хворих на цю хворобу значно більше, ніж продіагностованих. Справа у тому, що це хвороба-хамелеон (маскується за своєю симптоматикою під купу інших), паралельно з іншою хронікою виявити її ще важче, а дошкулятиме вона значно більше. Укус може не завжди зауважитись, кліща можна не помітити, або знехтувати, бо він сидів наче недовго, або покластись на те, що зданого в лабораторію нападника можуть помилково кваліфікувати як незараженого. Чи відбудеться зараження від зараженого кліща - це рулетка, але радше - так, тільки не завжди це буде відразу чи швидко видно (еритема) чи відчуватись (симптоми різні, не обов”язково грипозні та ригідність шії).

Борелії можуть засісти в організмі та затаїтись до кращих для них часів (коли організм ослаблений з тих чи інших причин), можуть, неналежно проліковані, залишитись у якійсь кількості та капсулизуватись, тоді їх ані точно виявити аналізами, ані дістати антибіотиками (більшістю з них). БЛ може мати три етапи розвитку (після першого - це вже хроніка), розвивається у трьох основних напрямках (ревматичний, нейро/серцево-судинний, нашкірний), які можуть комбінуватись та доповнюватись ще іншими симптомами.

Якщо почати лікувати БЛ швидко та ефективно, то є чимала вірогідність його придушити, а от якщо він встигає перейти в хроніку… В Україні наразі нема місця, де її виліковують у більшості пацієнтів (інфекціоністи кажуть 50/50, а хворі - що і того менше). Краще лікують в країнах на захід від України (найближче - у Польщі) за доказовою школою ILADS, трави/бджоли допомагають (полегшують стан, виводять в ремісію) далеко не всім хронікам, це - як пощастить, і без гарантії, що назавжди. А ті, хто стали хроніками БЛ: ⅓ можуть жити у відносній ремісії, інколи - задовільній та довгій (але це - щасливчики), хоч і не без періодичних проблем, які від багатьох причин можуть швидко посилитись та зробити життя пеклом; ⅓ стають фактично напівінвалідами або інвалідами (яким до речі непросто це довести на лікарській комісії), обмеженими у житті, роботі, спілкуванні, пересуванню, відпочинку, і все остатнє життя жити з частими болями; ⅓ можуть мучитись роками, стати лежачими, немічними та потребувати стороннього догляду, і померти значно раніше, ніж було би без БЛ.

Хворі-хроніки часто не можуть довести, що вони дійсно хворі (і чим саме) ані лікарям (див. про аналізи та реальну обізнаність медиків), ані роботодавцям і колегам, ані навіть близьким. Замкнене коло важкої хвороби багатьом псує нерви настільки, що доводиться дійсно звертатись до психотерапевтів (куди дуже полюбляють посилати упалих духом хворих лікарі інших спеціальностей). Тому, до речі, краще впоруються з БЛ живчики :) та оптимісти.

Кліщі в Україні можуть бути будь-де (не тільки в лісі/парку), а скрізь, де є трава (чи птахи, які пролітають над головою і можуть скинути причепленого кліща), можуть “приїхати” до людей на щепленому домашньому улюбленицю з антикліщовим нашійником, в букеті неоранжерейних квітів та живій ялинці. Ці гади, звісно, активніші з весни по осінь, але і взимку сплять у півока, і можуть ожити в теплі квартири… Репіленти допомагають, але не всі і не на 100%.

Група по БЛ в Фейсбук https://www.facebook.com/groups/2293708834056772 закрита (тому що там люди пишуть про свої проблеми), треба звернутись до Адміну по доступ, але хто потребує інформації та допомоги, той не вважатиме це за труд.

Зазвичай статті про БЛ ілюструють кліщами, але їх можна побачити багато де в Інтернеті, я ж ставлю ілюстрацію того, що доведеться витрачати, якщо БЛ перейде в хроніку…

Бажаю всім уникнути БЛ!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ольга Недавня
Ольга Недавня@Olga

Українка старокиївського роду

470Прочитань
2Автори
7Читачі
На Друкарні з 14 серпня

Більше від автора

  • Київські сакральні “місця сили” під час війни

    Київ має багато сакральних місць з потужною духовною, мистецькою аурою, притягальні духом старовини, сучасними оазами незламності, джерелами пам'яті й підтримки предків, зміцнення віри й надії, опірності важким обставинам війни, наснаги для продовження боротьби з ворогом.

    Теми цього довгочиту:

    Місця Сили
  • До Дня українського прапора: символи як маркери нашої ідентичності

    Чи можна до символів звикнути як до буденної рутини, яку й не помічаєш? Можна. От тільки і коли не помічаємо, все одно вони впливають, і чим раніше ми їх бачимо навколо себе, тим чіпкіше, хай це і не усвідомлюється. А якщо за них ще доводиться боротись...

    Теми цього довгочиту:

    Український Прапор
  • Київ сакральний: не тільки хіти

    Місця, освячені нашими предками та побудовані нашими сучасниками, домашні каплички і "підпільні" (за часів УРСР) храми різних конфесій, локації, де відбувається культурно-духовна творчість - цікаві свідки діянь киян попередніх поколінь та осередки наснаги для нас.

    Теми цього довгочиту:

    Київ

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається