Київські сакральні “місця сили” під час війни

Ставлю на Друкарню свою статтю, яку я написала для дуже цікавої конференції (Міжнародна наукова конференції “Сакральне та туризм” (Київ/онлайн, Київський національний університет, 28 квітня). Дякуючи нашим доблесним ЗСУ й зокрема - ППО, в Україні жваво відбуваються наукові конференції, на які з цікавістю приєднуються онлайн іноземні колеги (і це дуже сприяє їх усвідомленню й розумінню, що тут відбувається).

https://geo.knu.ua/wp-content/uploads/2023/05/zbirka-sakralne-ta-turyzm.pdf (с. 227-230).

Шкода, сюди неможливо вставити мою презентацію статті, котру я зробила дуже ілюстративною, використавши власні фото, що їх з насолодою робила в цих улюблених київських “місцях сили”. Утім, ніякі світлини й навіть відео не передадуть всієї потуги їх доброго помічного впливу - коли зможете, відвідайте й відчуйте самі.

Сакральні локації Києва під час війни: актуалізація сенсів та паломницький потенціал

Війна підносить для всіх, кого торкнулась, актуальність психологічної і духовної допомоги, аби вистояти, підживити власну стресостійкість. На війні, як кажуть, атеїстів не буває, і, хоча з кожного правила знаходяться винятки, - нині релігії, святі місця, військові капелани, священнослужителі у храмах та поза ними допомагають впоратись багатьом українцям з важкими викликами воєнного часу. Кожен може знайти той чи інший шлях до відповідної духовної допомоги у доступних локаціях і текстах, у спілкуванні з однодумцями та спогляданні священних місць і об'єктів. У воєнних умовах “вживу” легше дістатись до найближчих локацій та зустрічей, і це можуть бути паломництва до святинь чи сакральних місць (а після нашої перемоги — й різноманітні туристичні мандрівки). “Старі” паломницькі та туристичні перлини стають для шукачів духовної розради та пізнавальних вражень ще привабливіші й дорожчі, а нетрадиційні сакральні локації набувають нові “родзинки”.

Туристичний потенціал перших (насамперед — храмів та монастирів) мав багатьох дослідників (наприклад: [1]), не бракувало й аналізу других (зокрема: А.Олененко [2, с. 101-109], І.Кулиняк [3, с. 53-56], Ю.Завгородній [4, с. 125-142]). У 2022 рік повномасштабного вторгнення військ Російської Федерації в Україну з'явились проби описів та аналізу сакральних локацій як місць духопідйомних відвідин, що особливо актуальні під час війни. Серед цих розвідок відзначимо статтю О.Покальчука [5], що проаналізував “феномен Щекавиці”, а також статті Н.Марків [6] та О.Недавньої [7], у яких йдеться про зустріч на іншій сакральній київській горі — Дитинці. Судячи з популярності різноманітних священних місць в умовах війни, посилення інтересу до них з різних мотивацій, вивчення відповідних феноменів є досить перспективним та приноситиме ще чимало змістовного матеріалу для зацікавлених дослідників.

Київ, що традиційно для українців має славу паломницького міста, містить багато сакральних локацій, котрі притягальні своєю духовною, мистецькою аурою, духом старовини, сучасними оазами незламності, притягальні як джерела пам'яті та підтримки предків, джерела зміцнення віри й надії, опірності важким обставинам війни, наснаги для продовження боротьби з ворогом. Окрім щоденно діючих храмів та молитовних будинків різних релігій і конфесій, у цій шерезі — Софійський собор “Премудрості Божої” з його Орантою “Нерушимою стіною”, котра, поки стоїть, тримає й Київ. Таким є тисячолітнє повір'я, а викладені на олтарній частині собору слова “Бог серед міста, воно не похитнеться; Бог йому допоможе перед світанком” живлять сподівання, що так обов'язково буде у цій війні.

Актуалізуються й духопідйомні сенси інших сакральних локацій Києва, зокрема — Київських гір, здавна — місць святинь різних релігій, та цвинтарів. Святі Київські гори завжди приваблюють шанувальників — як киян, так і гостей столиці, і після того, як Київ тимчасово змалолюднив навесні 2022 р., вже до літа того ж року ситуація відновилась. Характерно, що Київські гори, що вважаються потужними “місцями сили”, відвідують не лише організовані екскурсії з професійними екскурсоводами, але й, мабуть, ще більше — кияни, туристи, допитливі гості Києва, що приїхали сюди для роботи та в інших справах. Часто доводиться бачити серед таких — військових в одностроях, які задумливо крокують святими місцями або жваво спілкуються з друзями: мабуть, Київські гори таки здатні додавати силу й наснагу.

Восени на всю Україну, ба і далеко поза її кордони, прогреміла слава Щекавиці [5], однієї з сакральних Київських гір: дотепні українці запропонували на ній зустріти можливий ядерний удар РФ (первісно йшлося про різні організаційні ідеї, найвідомішою стала пропозиція оргії, хоч висувались і більш практичні - майстер-класи із тактичної медицини та збірки донатів на користь Збройних Сил України, концерти патріотичної пісні та частування). Ідею підхопили мешканці інших регіонів України, і в Мережі точились зацікавлені обговорення-пошуки аналогічних локацій в інших містах, з доповненням бажаного “порядку денного” фестивалями, хресним ходом, молебнем і навіть хакатоном. Хоч ядерні погрози не були реалізовані, на Щекавицю збільшилось паломництво, а творча частина громадських активістів організувала іншу акцію, на іншій сакральній київській горі — Дитинці.

Ця “Зустріч на київській горі Дитинці. Patriotic action of the Ukrainian cultural offensive“ [8] була покликана показати, що українці не злякались ядерного шантажу і здатні утверджувати свою національну, культурну, духовні ідентичність в загрозливих умовах, допомагати собі та ближнім (а ними стали й численні принагідні глядачі) “тримати стрій” та зібрати пожертви на користь ЗСУ. Слід відзначити, що ця творча акція привабила багатьох випадкових її свідків, що ставали й учасниками [7], тож надалі в організацію туристичних програм варто включати, поруч екскурсій, подібні концертні, просвітницькі компоненти, з дискусіями, перекусками та руханками, для чого Київські гори поблизу ключових туристичних “родзинок” якраз дуже пасують.

Війна додає локаціям паломницьких та туристичних маршрутів нові акценти: актуалізує старовинні легенди та повір'я. У випадку Київських гір та усього Києва це феномен не лише відродження переказів про Змія Горинича як захисника міста від чужих нападників, але й синкретизування такої його ролі з функцією християнського оберегу столиці України — архистратига Михайла. З березня 2022 р. в Києві став ширитись поговір про те, що ці двоє допомагають українським пілотам збивати ворожі літаки та ракети, а мами малих діток стали заспокоювати їх при загрозливому реві сирен протиповітряної тривоги (що це ж наш Горинич відлякує ворогів) [9]. Цю епічну картину, мальовану кольоровою крейдою зграйкою дітлахів, доводилось бачити влітку 2022 р. на Старокиївській горі, та пояснювати сенс зображеного зацікавленим іноземним туристам.

Отже, можна зробити висновок, що війна актуалізує духопідйомні функції, а відтак — і збільшує привабливість сакральних локацій Києва (також інших міст та місцевостей України), і йдеться як про традиційні культові споруди та типові екскурсійні об'єкти, так і про “неформатні” популярні точки притягання паломницької і туристичної уваги. Міждисциплінарні дослідження цього феномену варто розширювати та враховувати їх у подальшій розробці туристичної стратегії України, що має допомагати відбудові нашої країни та ґрунтовнішому знайомству з нею як внутрішніх, так і закордонних туристів.

Список джерел та літератури:

  1. Філософські нариси туризму (2005). За ред. Пазенка В.С. – К.: УЦДК, 328 с.

  2. Кулиняк І., Ярмола К., Малишевська Б. (2020). Перспективи розвитку містичного туризму в Україні. Матеріали Міжнародної наукової конференції “Формування сучасної наукової думки” (м. Кропивницький, 31 січня 2020 р.). Кропивницький: МЦНД. с. 53-56.

  3. Олененко А. (2022). “Місце сили”: історична категорія чи туристична атракція? Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету. Серія: Історичні науки. Випуск 57. с. 101-109. http://visnyk.idgu.edu.ua/index.php/nv/article/view/609/533.

  4. Завгородній Ю. (2002). Духовне первородство Києва: до витоків сакрального статусу української столиці. Практична філософія. № 2, с. 125-142.

  5. Покальчук О. (2022). Синдром Щекавиці. LB.ua. Дорослий погляд на світ. https://lb.ua/society/2022/09/27/530759_sindrom_shchekavitsi.html.

  6. Марків Н. (2022). На горі Дитинка кияни влаштують мистецьке свято. Вечірній Київ. https://vechirniy.kyiv.ua/news/72405.

  7. Nedavnya, O. (2022). The war actualizes the appeal to the sacred, and it helps. Religious Information Service of Ukraine. https://risu.ua/en/the-war-actualizes-the-appeal-to-the-sacred-and-it-helps_n133103.

  8. Зустріч на київській горі Дитинці. Patriotic action of the Ukrainian cultural offensive. (2022). Facebook. https://www.facebook.com/events/3395412567356106/?active_tab=about

  9. Недавня О. (2022). Війна відновлює легенди: Горинич з нами! Релігійно-інформаційна служба України. https://risu.ua/vijna-onovlyuye-legendi-gorinich-z-nami_n131151?fbclid=IwAR14YG5mBUUM1Go7NEzKMbZV9k6nxEy1uSysYaNDw5B1K_flvpTK78JFH8Q.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ольга Недавня
Ольга Недавня@Olga

Українка старокиївського роду

470Прочитань
2Автори
7Читачі
На Друкарні з 14 серпня

Більше від автора

  • До Дня українського прапора: символи як маркери нашої ідентичності

    Чи можна до символів звикнути як до буденної рутини, яку й не помічаєш? Можна. От тільки і коли не помічаємо, все одно вони впливають, і чим раніше ми їх бачимо навколо себе, тим чіпкіше, хай це і не усвідомлюється. А якщо за них ще доводиться боротись...

    Теми цього довгочиту:

    Український Прапор
  • Київ сакральний: не тільки хіти

    Місця, освячені нашими предками та побудовані нашими сучасниками, домашні каплички і "підпільні" (за часів УРСР) храми різних конфесій, локації, де відбувається культурно-духовна творчість - цікаві свідки діянь киян попередніх поколінь та осередки наснаги для нас.

    Теми цього довгочиту:

    Київ
  • Бореліоз Лайма: куди звернутись онлайн за інформацією, консультаціями, порадами

    Бореліоз Лайма - хвороба-хамелеон, яка може серйозно зіпсувати (або й болісно й розтягнуто забрати) життя, якщо переходить в хроніку. Інформація про неї і про Лайм-групу в ФБ

    Теми цього довгочиту:

    Бореліоз Лайма

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається