Чи можна захеджувати свою інвестицію індивідуальному інвестору?

Що таке хеджування

Хеджування - це спосіб зробити свою інвестицію менш ризикованою за допомогою інвестиції у “протилежну” сторону. Розглянемо реальну ситуацію:

Ви інвестуєте в Caterpillar - будівельного гіганта, який виробляє екскаватори та спеціальну техніку для будівництва. Зазвичай, будівельна індустрія дуже залежить від стану економіки. Економіка росте - акції компанії ростуть відповідно. Однак якраз перед початком коронавірусної пандемії ви задумуєтеся над зменшенням залежності вашої інвестиції від стану економіки у разі масової зупинки будівництва. Як ви можете це зробити?

Кореляція

Відповідь криється у значенні терміну кореляція. Кореляція - це статистичний термін, який означає взаємний рух (у нашому випадку) ціни акції двох компаній залежно від подій в економіці. На простому прикладі буде зрозуміліше. Уявіть собі подію 1 - хмари, а подію 2 - сонце. Коли на вулиці хмарно, сонця немає. Коли на вулиці сонце - хмар немає. Якщо на вулиці збільшується кількість хмар, кількість сонця зменшується і навпаки. Тобто, у події 1 (хмари) і 2 (сонце) негативна кореляція, адже вони рухаються в протилежному напрямку. Так само і з інвестиціями. Світ наповнений різними активами, які мають різний вид кореляції між собою.

Важливо також розуміти те, що кореляція може бути не тільки позитивною (рух в одну сторону) та негативною (рух в протилежну сторону), вона також може бути сильнішою (тобто рух активу в одну сторону точно спричинить реакцію іншого активу в якусь із сторін) або слабшою (наприклад кореляція між заняттям спортом та вашим доходом).

Відповідно, для того щоб перестрахувати себе від сильного падіння акцій компанії Caterpillar, яка дуже залежить від економічного росту, ви можете придбати на ту саму або меншу суму такий актив, який росте в ціні коли в економіці спостерігається спад. Наприклад, ви можете купити облігації якоїсь іншої компанії, адже досить часто між ростом акцій та ростом облігацій спостерігається негативна кореляція. Такого ж успіху ви можете досягти, купивши акції золотовидобувних компаній, вартість яких дуже пов’язана з вартістю золота, яке дорожчає в кризу.

Щойно ви зрозуміли основний інструмент хеджування вашої інвестиції - пошук активу з сильною (тобто більшою за 0.8 за шкалою від 0 до 1) негативною кореляцією.

Як іще можна хеджувати актив для індивідуальних інвесторів?

Розглянемо на тому ж прикладі з Caterpillar. Ви можете застрахувати актив, придбавши інший актив з протилежною і, залежно від вашої терпимості до ризику бетою.

Бета - це коефіцієнт чутливості (в нашому випадку) ціни однієї акції щодо зміни ціни на іншу акцію або інвестиційний індекс. Про інвестиційні індекси ми розповідали тут. За оцінками CNBC, у Caterpillar бета по відношенню до індексу S&P500 становить 1.12. Це означає, що якщо S&P500 зросте на 10%, то ріст Caterpillar дорівнює 10%*1.12 = 11.2%. У той самий час якщо S&P500 впаде на 20%, то падіння Caterpillar становитиме 20%*1.12 = 22.4%. Таким чином, Бета показує не тільки кореляцію між двома активами, а також чутливість зміни ціни одного активу з огляду на зміну ціни на інший актив. А якщо у вас не вистачає грошей на покриття усього ризику вашої інвестиції, ви можете інвестувати меншу суму в актив, який має вищу бету, при тому негативну до індексу S&P500. Таким чином, придбавши 10 акцій компанії Caterpillar на 1000 доларів (по 100 доларів за штуку), ви можете придбати зворотній ETF на S&P500 з коефіцієнтом бета -2 (тобто такий ETF на S&P500, який буде рухатися в протилежному напрямку з S&P500 та ще й в 2 рази інтенсивніше). Відповідно, якщо індекс S&P500 впаде на 10%, акції Caterpillar впадуть на 11.2%, тобто ваша інвестиція буде варта вже не 1000, а 888 доларів. У той самий час ціна на ваш зворотній ETF збільшиться на 10%(падіння S&P500) * 2 = 20% і буде коштувати 500×1,2=600 доларів. У сумі, ваш портфель коштував 1500 доларів, а після зниження S&P500 на 10% коштує тепер 1488 доларів замість 1332 долари (якби ви інвестували всі 1500 доларів у Caterpillar). Детальніше про ETF ми розповіли тут).

Підсумовуючи, негативна кореляція дозволяє вам зрозуміти, яку інвестицію потрібно зробити, щоб убезпечити себе від втрат, пов’язаних з падінням акції певної компанії. Бета дозволяє вам зрозуміти на скільки саме потрібно купити “страховий” актив, адже якщо бета буде не -2, а, скажімо, -0.5, то вам потрібно буде інвестувати вдвічі більше для того, щоб покрити втрати у разі падіння ціни на акцію. Слід також зауважити, що інвестиції в активи з високою бета - ризикована справа і часто можуть працювати проти вас. Наприклад, якщо S&P500 зросте на 10%, то ваша інвестиція у Caterpillar підвищиться до 1112 доларів, а інвестиція у зворотній ETF на S&P500 знизиться з 500 до 400 доларів, що дасть вам нову вартість портфелю у 1512 доларів замість 1668 доларів, якби ви інвестували все у Caterpillar. Висока бета краще захищає вас від збитків, але сильніше “стриже” ваші прибутки ніж хеджувальна інвестиція з меньшою негативною бета.

Звісно, це все досить непроста теорія, однак це фундаментально важливий аспект інвестицій. Математична частина і взагалі пояснення цієї теорії викладають на 4 році Бакалаврату або 1 курсі Магістратури в університеті, але логіка цього не настільки складна, щоб отримувати спеціальну вищу освіту з фінансів. За щойно прочитаний вами матеріал Біл Шарп (коефіцієнт бета) та Гарі Марковіц (диверсифікація, інвестиційний портфель з активами із негативною кореляцією) отримали Нобелівські премії. Їхня інноваційність була у тому, що такі інструменти як кореляція та бета дають можливість будь-якому інвестору інвестувати в активи, які в теорії приносять найбільший можливий прибуток з огляду на ризик, який ви на себе берете. Раніше ніхто не знав, чи існує можливість знайти актив, який буде менш ризикованим але давати більший прибуток за інший. Тепер ви знаєте, що за допомогою пошуку негативно корелюючих інвестицій, ви можете отримати набагато вищі прибутки, ризикуючи точно так само або навіть менше.

Як хеджують професійні інвестори?

Професійні інвестори використовують хеджування набагато частіше за індивідуальних інвесторів, адже їхній прибуток тісно пов’язаний з порівнянням щодо росту індексу S&P500. А отже вони беруть більші ризики і намагаються застрахувати витрати. Мова йде зараз не про пенсійні фонди (яким дозволено інвестувати лише в безпечні інструменти), а про взаємні фонди та хедж-фонди (детальніше про види фондів ми описали тут).

Так от користуються вони похідними інструментами: ф’ючерси, форварди, опціони. Якщо просто, то це продукти, ціна яких залежить виключно від ціни на певний актив, однак вони створені для того, щоб рухатися по іншій траєкторії. Опціони наприклад (від англійської option - вибір) дають вам можливість (але не обов’язок) придбати чи продати певний актив за конкретною ціною до якогось дедлайну. Наприклад придбавши акції Caterpillar по 100 доларів за акцію, ви можете захеджувати інвестицію від падіння придбавши опціон put (на продаж) зі страйком (цільовою ціною) у 100 доларів на 5 місяців. Тобто якщо за 5 місяців ви бачите, що акція падає до 80 доларів, опціон дає вам можливість продати ваші акції за 100 доларів, а не за 80 як вони коштують зараз. Звучить цікаво, однак у такому випадку ви всеодно робите збитки, адже купити опціон коштує грошей. Звісно, це меньше ніж ціна самої акції, але якщо цей опціон коштує 30 доларів за штуку, то продаючи акцію яка зараз коштує 80 за 100 доларів всеодно дасть вам збиток у 10 доларів (30 - (100-80)).

Найбільша проблема використання похідних інструментів не в тому, що вони дуже важкі для розуміння (хоча це також правда), а в дуже важкому розумінні ціни на ці інструменти. Чому ціна на цей опціон 30 доларів, а не 50 наприклад ? Це все вираховується на ринку людьми з великим досвідом та науковим ступенем з математики, і тому такі інструменти заборонені для використання некваліфікованим інвесторам.

Звісно, у разі точного і правильного обрахування, похідні інструменти дуже зручні і дозволяють робити небачувані речі на фінансових ринках (власне тому й вони такі популярні), однак на правильне обрахування справедливої ціни на ці активи йдуть шалені ресурси, тому краще триматися від них подалі, якщо ваш інвестиційний портфель менший за мільйон доларів.

Висновки

Отже, сьогодні ми зрозуміли, як саме можна захеджувати ризики для такий інвесторів, як ми з вами. Один метод полягає в пошуку активу з негативною кореляцією (а ще краще знайти таких 2 або 3, тоді і ризик буде меншийі прибуток вищий). Іншим методом є пошук активу з негативною бетою, яку ми підбираємо залежно від нашого апетиту до ризику. Обидва методи багато в чому пересікаються (бета по суті відображає кореляцію, але ще й дає інформацію про чутливість одного активу до іншого), однак все-ж таки необхідно їх чітко розрізняти. Професійні інвестори ж користуються екзотичними похідними інструментами, про що ми можливо будемо розповідати пізніше для загального розуміння фінансових ринків для наших підписників Capitalist Invest.

На останок залишимо цікаве запитання для закріплення матеріалу, відповіді надсилайте в коментарі під постом:

Яка кореляція між ростом Китайської та Американської економік?

Автор: Віталій Красюк

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

103.1KПрочитань
0Автори
736Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Енергетичні підсумки червня

    Через переведення частини енергоблоків українських АЕС у плановий ремонт (що забезпечить їх стабільну роботу взимку) та збільшення середньодобової температури, частота та довжина стабілізаційних відключень у червні значно зросла.

    Теми цього довгочиту:

    Енергетика
  • Франція - чому на виборах палає ?

    Цієї неділі пройде перший тур парламентських виборів, і це буде мати неабиякий вплив на майбутнє Пятої Республіки. Бажаємо приємного читання.

    Теми цього довгочиту:

    Франція
  • Ближчий погляд на іноземні інвестиції в казначейські облігації США

    Казначейство США нещодавно почало публікувати зміни в оцінці як частину нової розширеної форми TIC щодо довгострокових цінних паперів (TIC SLT), щоб відрізняти зміни в транскордонних інвестиціях, пов'язані з чистими надходженнями, від тих, що пов'язані з оцінкою.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Стаття дуже цікава. На мою думку, якщо вже й почати інвестувати, то потрібно робити інвестиції в надра. Це дуже вигідна справа, насправді. Рекомендую прочитати статтю https://geogroup.com.ua/oczinka-vplyvu-na-dovkillya/

Вам також сподобається