Чи втратила Шинн Фейн свій шанс керувати Ірландією?

Переклад статті Джуд Веббер Has Sinn Fain missed its chance to govern Ireland? у Financial Times, здійснений для PolitКраїни.

Шинн Фейн закріпилася як реальний політичний гравець у Республіці Ірландія на виборах 2020 року, коли здобула найбільшу кількість голосів виборців у першому турі. Увірвавшись у мейнстрім з обіцянками вирішити хронічну житлову кризу в країні, партія виглядала так, ніби може обійти консервативну “Фіне Гаель” і центристську “Фіанна Фейл”, які домінували в ірландській політиці протягом століття.

Житлове питання припало до душі молодим виборцям, яким не вистачає житла в новій заможній країні, що дозволило “Шинн Фейн” піднятися до високого рівня в 36% за результатами опитувань громадської думки в середині 2022 року, а це означає, що партія зможе сформувати уряд, якби отримала підтримку в результаті голосування на виборчих дільницях.

Але в останні місяці, коли кількість шукачів притулку майже подвоїлася порівняно з минулим роком і спалахнули протести, імміграція стала ключовою проблемою в країні, де немає провідної ультраправої партії.

Шинн Фейн намагалася сформулювати послідовну позицію з цього питання, відштовхнувши від себе антиістеблішментських виборців з ультраправими поглядами, які тяжіли до партії.

Підтримка партії в опитуваннях різко впала. На місцевих виборах у червні “Фіне Гаель” і “Фіанна Фейл”, які разом очолюють правлячу коаліцію, набрали майже чверть голосів, тоді як “Шинн Фейн” виступила набагато гірше, ніж очікувалося, опустившись до 12%.

Рейтинги політичних партій у Республіці Ірландія. Джерело: FT calculations based on data compiled by Europe Elects

З виборами, що мають відбутися в березні, але широко очікуються наступного місяця на тлі прийнятого на цьому тижні бюджету-бонуса з подачок і зниження податків, Шинн Фейн хоче покласти край тому, що вона називає “затишним клубом” втомлених старих партій, поставити возз'єднання на чільне місце і відкрити нову главу в ірландській політиці.

Але їм потрібно піднятися на гору, і Мері Лу Макдональд, лідер Шинн Фейн, налаштована рішуче. “Виклик, який поставив перед нами ірландський електорат, був реальним. Нам сказали: робіть краще. А потім голосніше адвокатуйте”.

Mary Lou McDonald, president of Sinn Féin, Ireland’s largest opposition party
Лідерка Шинн Фейн Мері Лу Макдональд. Джерело: Robert Stothard/FT

Полум'яна ораторка, Макдональд також стала першою, хто не мав жодного стосунку до «Проблем», на відміну від багаторічного лідера Джеррі Адамса та покійного Мартіна МакГіннеса, колишнього командира ІРА, який став віце-першим міністром Північної Ірландії.

Шинн Фейн - найуспішніша партія Північної Ірландії, яка обіймає посаду першого міністра в регіоні, який, як очікувалося, назавжди залишиться частиною Великої Британії.

Але привести Шинн Фейн до влади як на півночі, так і на півдні може виявитися надскладним завданням. Політика в Республіці радикально змінилася після того, як колишній прем'єр-міністр Лео Варадкар несподівано пішов у відставку, а в квітні його на посаді лідера країни змінив Саймон Гарріс, молодий і кмітливий міністр від партії “Фіне Гаель”.

https://www.politico.eu/cdn-cgi/image/width=1280,quality=80,onerror=redirect,format=auto/wp-content/uploads/2024/03/26/GettyImages-2102841538-scaled.jpg
Прем’єр-міністр Республіки Ірландія Саймон Гарріс. Джерело: Charles McQuillan/Getty Images

37-річний політик надихнув втомлену на вигляд партію, яка шкутильгала до поразки. “Саймон Гарріс ходить по воді”, - каже Шейн Росс, колишній незалежний міністр транспорту і автор книги про Макдональд. “Шинн Фейн досягла піку занадто рано. Мері Лу на цьому етапі виглядає як розбитий флеш - я не думаю, що вона є тим активом, яким була”.

Багато представників середнього класу насправді почуваються краще, ніж раніше, особливо після того, як цього тижня було ухвалено передвиборчий бюджет, який включав 2,2 млрд євро на підтримку прожиткового мінімуму - деякі з них, як-от енергетичні кредити та надбавка на дітей, виплачуються всім незалежно від рівня доходу.

Це стало проблемою для Шинн Фейн, які “якщо обіцяють Землю, Місяць і зірки, всі кажуть, що вони дешеві популісти. Якщо вони роблять щось менше, то стають вразливими зліва”.

Проте проблеми залишаються і ніде це не проявляється так очевидно, як у житловій кризі в Ірландії - проблемі, яку Шинн Фейн зробила своєю у 2020 році і яка, як партія сподівається, знову стане її козирем.

В Ірландії кожне восьме домогосподарство є мільйонером на папері, проте країна також має рекордні показники бездомності. Недостатня пропозиція житла призвела до зростання цін у середньому на 6,2 відсотка порівняно з минулим роком і спричинила найвищі за останні 15 років надбавки до номінальної ціни на нерухомість.

Уряд заявляє про сплеск житлового будівництва і очікує, що цього року буде побудовано 33 450 будинків, але центральний банк минулого місяця попередив, що протягом 25 років необхідно буде будувати 52 000 будинків на рік, щоб задовольнити як відкладений попит, так і потреби населення Ірландії, яке швидко зростає.

Шинн Фейн відновила свою передвиборчу кампанію, пообіцявши “Власний дім” в країні, де середній вік покупців, які вперше купують житло, становить 39 років. У разі перемоги на виборах партія обіцяє побудувати 300 000 будинків протягом першого терміну перебування при владі, приділяючи особливу увагу соціальному та доступному житлу.

Але Макдональд викликала паніку, заявивши в інтерв'ю The Irish Times, що середні ціни на житло в Дубліні повинні впасти до “позначки в 300 000 євро”- більш ніж на 100 000 євро нижче ринкових. Макдональд наполягає на тому, що вона мала на увазі плани партії щодо доступного житла.

Партія також посилила свою риторику щодо імміграції, яка залишається однією з головних проблем виборців. У липні вона оприлюднила план, що включає зобов'язання не розміщувати шукачів притулку в районах, які вже намагаються задовольнити потреби свого населення.

Макдональд здалася дратівливою, коли пояснювала на національному радіо план партії щодо розміщення шукачів притулку, що ускладнило її спроби знайти відгук у виборців. Вона викликала критику з іншого боку за свої заклики до міністра юстиції та начальника поліції піти у відставку після безпрецедентних заворушень минулого року.

На щорічній партійній конференції Шинн Фейн, що відбулася минулого місяця в центральному місті Атлон, промови були запальними.

"Наші опоненти думають, що ми висимо на мотузці. “Фіне Гаель” вважає, що вони збираються повернутися в уряд за підтримки “Фіанни Фейл” і незалежних", - прогримів Метт Карті, речник партії із закордонних справ. “Думаю, їх чекає шок - ми показуємо себе з найкращого боку, коли нас притискають до стіни”.

Шинн Фейн і раніше перебувала в занепаді. У лютому 2019 року вона втратила половину місць у місцевих радах на місцевих виборах і двох з трьох депутатів Європарламенту за результатами європейських опитувань. Рік по тому, на останніх загальних виборах, вона здійснила дивовижний ривок, відставши лише на одне місце від Фіанни Файл.

Але партія зазнала кількох прикрих помилок: один колишній член ради зараз перебуває у в'язниці за пособництво у вбивстві. У Північній Ірландії два співробітники прес-служби звільнилися минулого місяця після того, як надали рекомендації для свого колишнього колеги, який був засуджений за сексуальні злочини.

Партія наполягає на тому, що возз'єднання Ірландії є однією з основних цінностей її виборців, і Макдональд продовжує наполягати на проведенні референдуму з цього питання до 2030 року.

Виступаючи на конференції Лейбористської партії Великобританії минулого місяця, вона закликала до “не простого “перезавантаження”, а трансформації британсько-ірландських відносин", щоб "визнати, що [конституційні] зміни вже відбуваються”.

Але ніхто не очікує, що це питання стане визначальним у майбутній кампанії. Аналітики очікують, що це буде спроба надолужити втрачене, а партія знає, що їй доведеться зіткнутися з тим, що інсайдери називають “собачими боями”, щоб “заробити голоси виборців”.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
PolitКраїна
PolitКраїна@politkraina

Пишемо про міжнародну політику

338Прочитань
0Автори
20Читачі
Підтримати
На Друкарні з 5 листопада

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається