Війна йде погано. Україні та її союзникам необхідно змінити курс - The Economist

Якщо Україна та її західні партнери мають виграти, спочатку їм потрібно мати сміливість визнати, що вони програють. Протягом останніх двох років Росія та Україна ведуть витратну війну на виснаження. Коли Володимир Зеленський поїхав до Америки на зустріч з президентом Джо Байденом, він привіз "план перемоги", в якому, як очікується, міститиметься новий заклик до постачання зброї та грошей. Насправді Україні потрібно щось набагато амбіційніше: термінова зміна курсу.

Один із показників зниження становища України — це просування Росії на сході, зокрема навколо міста Покровськ. На сьогодні це просування є повільним і витратним. Останні оцінки втрат Росії становлять близько 1 200 загиблих і поранених на день, крім загальної кількості 500 000. Проте Україна, чисельність якої в п’ять разів менша, також страждає. Її лінії фронту можуть зламатися ще до того, як військові зусилля Росії вичерпаються.

Крім того, Україна має труднощі не лише на полі бою. Росія знищила так багато частин електромережі, що українці зустрінуть холодну зиму з щоденними відключеннями електрики до 16 годин. Люди втомилися від війни. Армія стикається з труднощами в мобілізації та навчанні достатньої кількості військовослужбовців для утримання фронту, не кажучи вже про повернення території. Зростає прірва між загальною перемогою, яку багато українців хочуть, і їх готовністю або здатністю боротися за це. За кордоном також відчувається втома. Праві сили в Німеччині та Франції стверджують, що підтримка України є марною витратою грошей. Дональд Трамп може знову стати президентом США. Він здатний на будь-які дії, але його слова свідчать про те, що він хоче продати Україну президенту Росії Володимиру Путіну.

Якщо Зеленський продовжить ігнорувати реальність, наполягаючи на тому, що армія України може повернути всю територію, яку Росія вкрала з 2014 року, він відштовхне підтримку України і ще більше розділить українське суспільство. Незалежно від того, чи виграє пан Трамп у листопаді, єдиною надією зберегти американську та європейську підтримку і об'єднати українців є новий підхід, який почнеться з чесного визначення лідерами, що означає перемога.

Як давно стверджує The Economist, Путін атакував Україну не заради території, а щоб не допустити її перетворення на заможну, західну демократію. Партнери України повинні змусити Зеленського переконати свій народ, що це залишається найважливішим стимулом у цій війні. Незалежно від того, наскільки Зеленський хоче вигнати Росію з усієї України, включаючи Крим, у нього немає людей або зброї, щоб це зробити. Ні він, ні Захід не повинні визнавати фальшиві вимоги Росії на окуповані території; натомість вони повинні зберігати возз'єднання як прагнення.

В обмін на те, що пан Зеленський прийме цю сумну істину, західні лідери повинні зробити його головну мету війни реальною, забезпечивши Україні військову спроможність і гарантії безпеки, які їй потрібні. Якщо Україна зможе переконливо заперечити Росії будь-яку перспективу подальшого просування на полі бою, вона зможе продемонструвати безглуздість подальших великих наступів. Незалежно від того, чи буде підписано формальну мирну угоду, це єдиний спосіб завершити бойові дії та забезпечити безпеку, на якій врешті-решт буде ґрунтуватися процвітання та демократія України.

Це вимагатиме більших постачань зброї, про які просить Зеленський. Україні потрібні ракети дальнього радіусу дії, які можуть вражати військові цілі в глибині Росії, та системи протиповітряної оборони для захисту своєї інфраструктури. Вкрай важливо, що їй також потрібно виготовляти власну зброю. Сьогодні оборонна промисловість країни має замовлення на суму 7 мільярдів доларів, лише приблизно третину своєї потенційної потужності. Збройові компанії з Америки та деяких європейських країн вже беруть участь; інші повинні також. Постачання вітчизняної зброї є більш надійним і дешевшим, ніж західна. Вона також може бути більш інноваційною. В Україні налічується близько 250 компаній, що займаються виробництвом дронів, деякі з яких є світовими лідерами, включаючи виробників далекобійних апаратів, які, можливо, були причетні до нещодавнього удару по великому арсеналу в російській провінції.

Другий спосіб зміцнити обороноздатність України полягає в тому, щоб Байден заявив, що Україні необхідно зараз запросити вступ до НАТО, навіть якщо вона розділена і, можливо, без формального перемир’я. Пан Байден відомий своєю обережністю в цьому питанні. Таке оголошення з його боку, підтримане лідерами Великої Британії, Франції та Німеччини, суттєво перевищило б сьогоднішні невизначені слова про "незворотний шлях" до членства.

Це буде спірно, оскільки від членів НАТО очікується підтримка один одного у разі нападу. Відкриваючи дискусію про гарантію статті 5, Байден міг би чітко дати зрозуміти, що це не поширюється на територію України, яку сьогодні займає Росія, як це було з Східною Німеччиною, коли Західна Німеччина вступила до НАТО в 1955 році; і що Україні не потрібно буде розміщувати іноземні війська НАТО в мирний час, як це було з Норвегією в 1949 році.

Членство в НАТО передбачає ризики. Якщо Росія знову нападе на Україну, Америка може зіткнутися з жахливою дилемою: підтримати Україну та ризикувати війною з ядерним супротивником або відмовити і послабити свої альянси по всьому світу. Однак залишить Україну на самоті також послабить всі альянси Америки — одна з причин, чому Китай, Іран і Північна Корея підтримують Росію. Путін чітко заявляє, що справжнім ворогом він вважає Захід. Це ілюзія думати, що залишивши Україну, можна досягти миру.

Насправді, нефункціональна Україна може сама стати небезпечним сусідом. Вже спостерігається зростання корупції та націоналізму. Якщо українці відчують себе зрадженими, Путін може радикалізувати добре підготовлені військові сили проти Заходу та НАТО. Він вже зробив щось подібне в Донбасі, де після 2014 року перетворив частину російськомовних українців на партизанів, готових воювати проти своїх співвітчизників.

Занадто довго Захід ховався за ілюзією, що якщо Україна визначить цілі, то вона сама вирішить, яку зброю постачати. Проте Зеленський не може визначити перемогу без знання рівня підтримки з боку Заходу. Натомість викладений вище план є самопідтримуючим. Тверда обіцянка членства в НАТО допоможе Зеленському переосмислити перемогу; правомірна мета війни стримуватиме Росію; НАТО виграє від оновленої оборонної промисловості України. Формування нового плану перемоги вимагатиме багато від Зеленського та західних лідерів. Але якщо вони відмовляться, це призведе до поразки України. А це буде набагато гірше.

Джерело

Підтримати Космос Політики донатом!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.1KПрочитань
4Автори
267Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається