Далекий Схід та Сибір. Занепад

Росія за територією є найбільшою країною світу, а Далекий Схід та Сибір займають 60 % території Росії. До Далекого Сходу відносяться Камчатський, Приморський і Хабаровський краї, Амурська, Магаданська та Сахалінська області, Єврейська автономна область, Чукотський автономний округ, Бурятія, Якутія, Забайкальський край.

Але якщо помоніторити російський медіапростір, складається враження, що росія насправді цілком собі комфортно вміщається на європейській частині та Уралі. Відстань між Москвою та Хабаровськом складає 8400 км, але населені пункти в росії, які знаходяться в 200-300 км вже вважаються глубокою провінцією і по суті знаходяться в стадії вимирання.

Віддаленість Далекого Сходу від центру, нерозвиненість транспортних артерій, висока вартість авіаквитків роблять цей регіон фактично відірваним від іншої частини росії, залишаючи за ним статус «сировинного придатку».

Життя в цій частині росії жевріє лише вздовж транссибірської магістралі, а таке місто як Омськ, в якому мешкає більше 1 мільйона росіян знаходиться в занедбаному стані (раніше на каналі я публікував фото міста).

Мешканці Якутії наприклад називають решту росії «материком».Нагадаю, що Якутіє є алмазним та золотовидобувним краєм. (за цим посиланням дуже цікавий пост з фотографіями про Якутію, який покаже, що цей край реально антивітрина «руського міру»: https://pikabu.ru/story/vyimirayushchaya_rossiya_8056599)

Влада росії розвиває далекий схід лише на словах, але по суті легше та дешевше організувати роботу на підприємствах та копальнях чи родовищах вахтовим методом, ніж вкладати кошти в розвиток регіону.

Росіяни намагалися провести програму «Далекосхідний гектар», яка полягала в тому, що бажаючим видавався безкоштовно гектар землі. Але уявіть собі занедбані території, які вже давно заросли лісом. Відновлення 1 гектару землі до того стану, коли там щось почне родити тільки за приблизними оцінками коштували до 2021 року майже 5-6 тисяч доларів США, непідйомна для більшості населення росії сума. А враховуючи відсутність інфраструктури, то там і 20 гектарів нікому не потрібні й даром.

Бізнес та люди прагнуть працювати там, де є нормальні умови для життя та більш менш прийнятна криміногенна ситуація.

Для порівняння, два регіони, які не є лідерами економічного та іншого розвитку у росії. Один, Воронезька область, знаходиться в європейській частині росії. А інший, Амурська область.

Як на мене рівень убивств є одним з показників депресивності регіону. Так от Воронезька область-4,3 на 100 000 осіб, Амурська область-25 на 100 000! Вражає? І як думаєте, багато бажаючих буде переїхати  з європейської та теплої частини до Сибіру?

Далекий Схід це територія шаленої депопуляції населення.

Відсутність робочих місць та нормальної сфери культурного відпочинку збільшує кількість наркоманів, алкоголиків, а відповідно і зростає рівень злочинності, по суті це замкнене коло, яке країна, яка воює по всьому світу, не може розвірвати.

Великий бізнес заходить на певний час. Вирубує ліс, видобуває копалини, розграбовує надра і покидає цю територію. І не потрібно будувати дороги, ЛЕП, лікарні, розбудовувати міста: поставив пару вагончиків для вахтовиків і все.

Населення Москви офіційно: 12678079 осіб. Додамо сюди населення Підмосков'я: 7690863 осіб. Це дані на 2020 рік. Першу цифру ми здобули. Населення Сибіру та Далекого Сходу, 60% території країни, 33,77 млн. осіб (2017 рік). Чи потрібні ще якісь слова?

З моменту розпаду СРСР Далекий Схід покинуло близько 60% населення.

2001 року в Магаданській області проживало 193 945 осіб. За даними Росстату, на 1 січня 2021 року в регіоні залишилася всього 138 991 людина.

У 2019 році в Магаданській області було поставлено антирекорд із «природного зменшення» населення за десятиліття, простіше кажучи – за кількістю померлих: 344 особи. При цьому не всі колимчани померли від старості: 23 особи наклали на себе руки, 22 були вбиті, 31 людина загинула в ДТП, 280 колимчан померли від онкології, 685 померли від хвороб системи кровообігу.

За вісім місяців 2020 року з Магаданської області виїхали назавжди 3445 людей. З них 2623 виїхали в інші регіони росії, а 822 залишили Росію та перебралися на ПМП за кордон.

Кількість працюючих, реально зайнятих в економіці людей в Магаданській області скоротилося майже на 60 відсотків.

У Сибіру справи трохи кращі. Дається взнаки більш комфортна для життя обстановка. Кількість економічно активного населення тут більша, та й у відсотковому відношенні також. Простіше кажучи, людей, здатних працювати, у Сибіру справді більше. Народжуваність, цілком відповідає загальноросійським показникам.

А ось із реально зайнятими в економіці проблема. Люди є, працювати можуть, але... ніде. Загалом у росії показник падіння реально зайнятих економіки дорівнює приблизно 10%. Для Сибіру цей показник – 14%. Звідси і рівень заробітної плати, і диктат підприємців, і зрештою від'їзд молоді цілими сім'ями за Урал.

Сибір в лідерах з міграційних втрат. Омська область взагалі займає «почесне» друге місце у Росії за цим показником. Недалеко відстають від омичів Кемеровська область та Алтай. Молодь виїжджає з регіону і далі.

Молодь дуже непокоїть проблема поганої екології. Не секрет, що у більшості сибірських міст є досить серйозні виробництва, які, м'яко кажучи, не покращують екологічну обстановку міст. Онкологічні захворювання, хвороби легень та інше для Сибіру майже норма. Як і періодичні перевищення гранично допустимих норм шкідливих викидів.

Кажуть нічийної землі не буває, а Китай в подальшому без війни може отримати всю цю територію. Тим паче путін вже звик віддавати великі шматки території своєму повелителю Сі Цзіньпіню.

Запрошую на свій телеграм - канал “Піксель News“ за посиланням https://t.me/pixelnewsUkraine

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Піксель News
Піксель News@PixelNews

Аналітика

590Прочитань
0Автори
6Читачі
На Друкарні з 22 серпня

Більше від автора

  • Стабілізаційний пункт

    День чи ніч, ніч чи день? Що саме надворі? Не знаю, немає часу дізнатися...Та й яке це має значення?Поспати все одно немає часу. Нормальний відпочинок та сон то щось далеке і довоєнне.....

    Теми цього довгочиту:

    Проза
  • Ісламізація Росії невідворотна

    Історично так склалося, що більшість російських регіонів, які були захоплені російською імперією, а згодом дісталися у спадок сучасній росії сповідують іслам.

    Теми цього довгочиту:

    Релігія
  • Хто наступний поверне свої землі: Сакартвело чи Молдова?

    Враховуючи ситуацію з Азербайджаном та поверненням ним своїх територій, що навряд чи було б можливо до 24.02.2022, виникає питання, чи є шанси у Сакартвело та Молдови повернути свої землі та відновити цілісність своєї території.

    Теми цього довгочиту:

    Незалежність

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається