Хто наступний поверне свої землі: Сакартвело чи Молдова?

До повернення Азербайджаном своїх територій в Нагірному Карабаху, який вірмени називали Арцахом, на території колишнього срср за допомогою росії, було створено ще цілий ряд так званих незалежних республік, які за допомогою російської військової техніки та фінансування сепаратистів, оголосили свою незалежність.

Думаю Ви їх знаєте, але перелічу ще раз: так звана «пмр», Абхазія, Південна Осетія, так звані «днр» та «лнр».

Арцаха, чи як її називали в «офіційних документах» Нагірно-Карабаської Республіки, вже не існує, оскільки Азербайджан вдало провів дві кампанії: 44-денна війна у 2020 році та дводенна спецоперація у 2023.

Нагірно-Карабахську Республіку не визнали ні в Москві, ні в самому Єревані. Республіки Абхазія та Південна Осетія були офіційно визнані рф у 2008 році.

Проголошені у 2014 році днр та лнр Москва вважає своїми новими територіями, але Україна бореться за їх повернення, включно з Кримом та іншими окупованими територіями.

Враховуючи ситуацію з Азербайджаном та поверненням ним своїх територій. Що навряд чи було б можливо до 24.02.2022, виникає питання, чи є шанси у Сакартвело та Молдови повернути свої землі та відновити цілісність своєї території.

І серед цих двох претендентів на мою думку самі хороші шанси зараз є саме у Молдови, і це не беручи до уваги те, що у грузинів зараз цілком проросійський уряд.

Тепер спробую пояснити чому.

На відміну від Абхазії та Південної Осетії, так звана придністровська молдавська республіки немає спільних кордонів з росією, а також не має виходу до моря, яким могла б забезпечуватись логістика та забезпечення військового контингенту рф, так званих миротворців, які перебувають там на постійній основі з 1992 року.

І хоча цей анклав населений переважно проросійським населенням, але це населення має паспорти і України,і Молдови, і росії, і навіть Румунії. І от тут румуни та молдавани можуть зіграти в таку ж гру як і росія. Захист своїх громадян. А Україна в цьому може реально допомогти, оскільки має спільний з пмр кордон та є учасником групи 5+2 (кому цікаво, що це за група, в Інтернеті повно інформації).

До того ж Україна зацікавлена в знищенні цього анклаву, що дозволить зняти частину сил та засобів, розміщених на кордоні, для перекидання їх на фронт.

Також на території пмр в с. Ковбасна,розміщений один з найбільших у Європі склади з артилерійськими снарядами. І хоча більша частина з них вже навряд чи придатна до використання, але думаю там ще є чим підсилити нашу артилерію. І Молдова у якості подяки за допомогу у поверненні територій думаю могла б нам надати частину снарядів.

Москва визнає паспорти пмр, але не саме Придністров'я. Основною причиною вважається бажання впхнути пмр назад до складу Молдови на «особливому статусі», щоб не сваритися з Кишиневом та не підштовхувати його до прискореного режиму увійти до складу блоку НАТО. Це, по суті, та сама політика, що з 2014 по 2022 рік проводилася щодо днр та лнр.

Можливість пробити сухопутний коридор до Тирасполя було втрачено, коли росіяни отримали наказ залишити Херсон та стратегічний плацдарм на правобережжі України.

 

Очевидно, що після ліквідації Арцаха військовим шляхом «західні партнери» продовжуватимуть бити росію за її болючими точками.

Поверення пмр у лоно Молдови  є найбільш реалістичним варіантом. Проведення «локальних антитерористичних заходів» може розпочати сама Молдова, яка зараз має прозахідне керівництво, та  Румунія, що стоїть за нею. За певних обставин з дозволу Кишинева у ліквідації пмр можуть взяти участь українські військові.

Оскільки майже всі жителі Придністров'я мають російське громадянство, Москві, на відміну від ситуації з Нагірним Карабахом, доведеться якось реагувати, але можливості прямо вплинути на те, що відбувається, вкрай обмежені через залишення Херсона та правобережного плацдарму, звідки теоретично можна було б піти суходолом. на прорив до Одеської області та далі – до Тирасполя.

Тому тепер рішення за Молдовою. І хто знає, можливо це станеться вже цією зимою, коли Україна та росія через погодні умови можуть перейти до позиційної війни.

Підписуйтесь на телеграм канал “Піксель News“ за посиланням https://t.me/pixelnewsUkraine

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Піксель News
Піксель News@PixelNews

Аналітика

590Прочитань
0Автори
6Читачі
На Друкарні з 22 серпня

Більше від автора

  • Стабілізаційний пункт

    День чи ніч, ніч чи день? Що саме надворі? Не знаю, немає часу дізнатися...Та й яке це має значення?Поспати все одно немає часу. Нормальний відпочинок та сон то щось далеке і довоєнне.....

    Теми цього довгочиту:

    Проза
  • Далекий Схід та Сибір. Занепад

    Росія за територією є найбільшою країною світу, а Далекий Схід та Сибір займають 60 % території Росії. До Далекого Сходу відносяться Камчатський, Приморський і Хабаровський край.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка
  • Ісламізація Росії невідворотна

    Історично так склалося, що більшість російських регіонів, які були захоплені російською імперією, а згодом дісталися у спадок сучасній росії сповідують іслам.

    Теми цього довгочиту:

    Релігія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається