Чи втримається поліція Гаїті?

Two police officers take part in an operation near the National Penitentiary following a fire.

Допомога прибуває не одразу, оскільки політика затримує міжнародну місію з безпеки


Гаїті чекає. Банди контролюють значну частину столиці, Порт-о-Пренс. Уряд Кенії, який запропонував очолити незатверджену місію з безпеки Гаїті, заявив, що не надсилатиме жодних сил, доки не буде сформовано перехідний уряд, який прийде на зміну Аріелю Генрі, прем'єр-міністру у вигнанні. Понад два тижні після того, як пан Генрі заявив, що йде у відставку, новостворена перехідна рада не може домовитися про те, хто очолить її, щоб сформувати цей уряд. Двоє її членів вже вийшли з її складу.

Хоча зовнішня сила могла б стати вирішальною у боротьбі з бандами, політика її залучення ускладнюється нещасливою історією зовнішнього втручання в Гаїті. А поки що гаїтянська поліція, що складається зі шмаття, намагається запобігти повному контролю над країною з боку бандформувань. Справи йдуть не дуже добре. Головний порт майже закритий, як і столичний аеропорт. Гуманітарні організації кажуть, що вже два тижні не надходило жодної їжі. Пальне закінчується.

Банди проникли в заможне передмістя Петіон-Віль, розташоване на пагорбах, що височіють над столицею. Тепер його мешканці прокидаються від звуків пострілів і знаходять на вулицях мертві тіла. Один з найвідоміших журналістів країни, Люсьєн Юра, колишній прес-секретар президента, був викрадений 18 березня озброєними людьми, які увірвалися в його будинок (з тих пір він був звільнений).

Мешканці багатьох частин країни взяли ситуацію в свої руки, забарикадувавши вулиці і створивши патрулі. У ряді випадків вони лінчували підозрюваних у причетності до банд. "Ситуація розвивається в неправильному напрямку, - каже Арно Руайє, який очолює відділення ООН з прав людини в Гаїті. "Для поліції це майже кінець. Вони на межі".

Більшість міжнародних зусиль до цього часу були зосереджені на евакуації іноземних громадян і другорядного дипломатичного персоналу. Але багато гаїтян закликають Сполучені Штати робити більше. "Замість того, щоб вирішити ситуацію, ми бачимо, як посольства евакуюють людей, - каже Реджинальд Дельва, консультант з питань безпеки Гаїті і колишній міністр внутрішніх справ.

"Є речі, які можна було б зробити вже завтра, щоб посилити поліцію, - каже Джейк Джонстон з Центру економічних і політичних досліджень, аналітичного центру, що базується у Вашингтоні. "Але замість цього ми говоримо про багатонаціональну місію безпеки на чолі з Кенією".

Ще не все втрачено. Державний департамент США заявляє, що надав підтримку, обладнання, боєприпаси і тренування спецпідрозділам Гаїтянської національної поліції, до складу яких він направив низку радників. "Спеціалізовані підрозділи дуже ефективні, - каже один з чиновників. "Вони добре підготовлені, мають кращий бойовий дух і здатні боротися з бандами".

За останній тиждень ці спеціалізовані поліцейські підрозділи вбили щонайменше п'ятьох членів банд у перестрілках, в тому числі Ернста Юльме, відомого лідера банди, відомого як "Ті Ґреґ", соратника польового командира Джиммі "Барбекю" Шерізьє.

Навіть маючи ці осередки підготовки і ресурсів, гаїтянська поліція в цілому залишається в жалюгідному становищі порівняно з бандами. За оцінками ООН, в Порт-о-Пренсі працює лише 600-700 офіцерів. Загалом по країні кількість поліцейських скоротилася до 9 000, що становить один офіцер на кожні 1250 жителів. Це приблизно на третину менше рівня, рекомендованого ООН.

Не допомагає і те, що гаїтянській поліції широко не довіряють через її корумпованість і те, що члени банд іноді носять її форму. Вони мало спілкуються з громадськістю. Після того, як 14 березня на будинок начальника поліції Франца Ельбе було скоєно напад і спалено, він виступив з короткою заявою, в якій заявив про кілька успішних операцій проти банд і назвав поліцію "останнім валом проти анархії".

Заява пана Ельбе відповідає дійсності. Але його особисті обставини демонструють, наскільки слабким валом є поліція Гаїті. "Очевидно, що якщо будинок начальника поліції не може бути захищений, то немає більше нікого, кого можна було б захистити, - каже пан Ройєр. "Зараз у цьому місті немає нікого, хто був би в безпеці".

Першоджерело: The Economist “Can Haiti’s police hold on?”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

12.5KПрочитань
0Автори
108Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається