Чи є у Глобального Півдня лідер?


Лідер Глобального Півдня з'явився на саміті G-20. Індія витісняє Китай з порядку денного постколоніальних країн та країн, що розвиваються. А сам Нью-Делі докладає всіх зусиль, щоб обмежити стратегічний вплив Пекіна. Цей саміт був пронизаний глобальними проблемами – напад Росії на Україну, напруженість у відносинах між країнами через борги, енергетику, продовольство, інфляцію, торгівлю та технології.

Індія усвідомила свій шанс збільшити свій вплив на Глобальному Півдні й позиціювати себе як міст між Заходом і світом, що розвивається. Незабаром після попереднього саміту на Балі Індія скликала віртуальну зустріч «Голос Глобального Півдня». Тоді Індія внесла пропозицію про приєднання до форуму Африканського Союзу, яка була схвалена на саміті.

• Найбільшу увагу привернула угода з Європейським Союзом, Саудівською Аравією, Об'єднаними Арабськими Еміратами та США про фінансування та будівництво так званого економічного коридору Індія - Близький Схід - Європа (IMEC) через Перську затоку.

• Проєкт Global Biofuel Alliance, заснований Нарендрою Моді разом з лідерами Аргентини, Бангладеш, Бразилії, Італії, Маврикію, Сінгапуру та США, спрямований на розвиток і просування біопалива.

• Також важливою є домовленість між так званою групою IBSA, до якої входять Індія, Бразилія та Південна Африка, про співпрацю зі Сполученими Штатами щодо реформування багатосторонніх банків розвитку.

Показово, що жодна з цих ініціатив не стосується Китаю. І це не випадково. Стратегічна конкуренція між Китаєм та Індією посилилася після приходу до влади Сі Цзіньпіна наприкінці 2012 року. Весь цей час Пекін використовував свою економічну і військову міць для того, щоб спробувати вплинути на Індію й обмежити її поведінку, особливо вздовж спірного китайсько-індійського кордону. У відповідь Нью-Делі зблизився зі США і союзниками та публічно розкритикував знаковий проєкт Сі Цзіньпіна – ініціативу «Один пояс, один шлях» (BRI).

Слід додати безпековий компонент. Чинна програма НАТО «Партнерство у світі» вже включає таких партнерів Індії, як Австралія, Нова Зеландія, Південна Корея і Японія. Залучення Індії до глобальних безпекових процесів, ініційованих євроатлантичним регіоном, сприятиме лідерству Індії та відкриє нові горизонти співпраці з Глобальним Півднем.

Користуючись періодом свого головування в ШОС, Індія відкликала колективну підтримку ініціативи «Один пояс, один шлях» (BRI) і мінімізувала зусилля з розширення безпекової співпраці в рамках ШОС, заповнивши порядок денний такими питаннями, як традиційна медицина та диджиталізація.

Маргіналізація Індією Китаю на G-20 є продовженням зусиль, спрямованих на обмеження впливу Пекіна. Дехто інтерпретує відмову Сі Цзіньпіна відвідати саміт G-20 як мовчазне визнання того, що форум більше не відповідає інтересам Китаю. Якщо це так, то частково це пов'язано з попередньою активністю Нью-Делі. Стає очевидним, що ШОС, БРІКС і G-20 — це не лише платформи для співпраці Індії та Китаю, але й арени для боротьби.

Нова Індія позиціює себе як лідер іншого типу для країн, що розвиваються — великий, поважний, розсудливий і краще, ніж Китай, розташований у все більш поляризованому світі, щоб заохочувати всіх діяти разом. Індія — це ліберально-демократична країна з демократичними інститутами та вільною пресою. Така країна може стати надійним мостом між колективним Заходом і Глобальним Півднем.

Джерело: NV

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається