Чому для відпочинку краще вибирати річку, а не озеро?

Доброго дня. Цей невеличкий текст буде направлений здебільшого до екологічного сектору і описуватиме деякі аспекти негативного впливу людської діяльності на озеро.

Як відомо, багато різноманітних курортів, санаторіїв зазвичай будуються поруч з озерами. Ці кришталево чисті водойми позитивно впливають на організм, дозволяють оздоровитися. Це не типова річка, де на кілька годин виїхав, щоб покупатися і назад, до офісу. Озеро - це здоров’я і надії на поступове полегшення власного стану, як фізіологічного, так і морального.

Озеро Синевир — одно из семи чудес Украины в сердце Карпат
Озеро Синевир

Може виникнути питання, до чого я все це пишу. Річ в тому, що відпочинок біля річки більш екологічний, має менший негативний вплив на природу і на водойму в цілому. Що мається на увазі? Всі прекрасно розуміють, що озеро - це закрита водойма, в якій майже нема течій. Найчастіше озера поповнюються невеликими річками (а може і великими, якщо розглядати найбільші озера світу), струмками та підводними водами. Тобто, всі джерела поповнення озера несуть прісну чисту воду.

Чому я так подумав, що вона чиста? За рахунок течій, річки та інші водойми, які впадають в озеро, здатні самоочищуватися за допомогою мулу, камінців, піску, глини і так далі. Озеро ж на подібне не здатне. В цьому контексті, відпочиваючи на озері, людина достатньо серйозно забруднює його. Натомість, можливості самостійного очищення через течії в озера нема.

Голосіївські озера потерпають від забруднення | НашКиїв.UA
Голосіївські озера, які сильно забруднені внаслідок діяльності людини

В першу чергу достатньо серйозно порушується екосистема озера. Неприродні зовнішні чинники, а бажання покупатися назвати природнім чинником дуже складно, мають тимчасовий характер, внаслідок чого надзвичайно складно формуватися повноцінній стабільній екосистемі у водоймі.

Людський фактор (бруд, сміття, знищення природних каналів та тунелів струмків та інших водойм, що впадають в нього) не дозволяє досягти певної природньої стабільності, що приводить до колосальний неконтролюючих змін. Наприклад, завчасне цвітіння води, пришвидшене замулення та неможливість очищення, вимирання тварин і так далі.

Особливо сильно подібні процеси помітні на популярних курортах та санаторіях, де лікується або відпочиває багато народу.

Річка Прут | Загальна Інформація, Історія, Легенда про річку
Річка Прут

Може бути, що така проблема занадто притягнута за вуха або перебільшена. Перечити подібним аргументам не стану, але через занадто великий людський вплив в деяких місцях, де я часто проїжджав, озера давно перетворилися в болота.

Звичайно ж, що є люди, які прибирають за собою, виставляють певні критерії для можливості відвідування озера (наприклад, на Волині в деяких санаторіях перед відвідуванням озера рекомендують прийняти душ). Але левова частка людей просто подібне ігнорує.

З річками такої проблеми немає. Як вже здогадалися, річка завжди має певні області, де можна спостерігати течію, рух води. Саме за рахунок течій, водойма прекрасно очищається і не забруднюється, або забруднення стається лише на певних ділянках, які легко прибираються. В певних місцях задля очищення річки, люди самостійно створюють з каменів та шарів з піску умовні фільтри. Це не лише дозволяє створювати області для відпочину для людей, але й формувати зони для риболовства, розведення риби і так далі.

Як ви вважаєте, чи не занадто багато нав’язливих думок в мене на рахунок такої теми?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Євген Палашинський
Євген Палашинський@palash

18KПрочитань
3Автори
147Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається