Чому Китай не може дозволити собі ще один великий конфлікт


Китай вкрай не зацікавлений у розширенні конфлікту на Близькому Сході, адже це може завдати критичної шкоди його економіці.

Зараз, коли війна Ізраїлю проти ХАМАС загрожує перерости в ширший конфлікт, який може порушити стабільність на Близькому Сході, Китай закликав до припинення вогню, критикуючи дії Ізраїлю. Також всі помітили, що Пекін не засудив ХАМАС за те, що вже названо найгіршою одноденною різаниною євреїв з часів Голокосту. Водночас він висловив свою підтримку ідеї про створення незалежної Палестини.

«Така позиція відповідає десятирічній підтримці Китаєм палестинської державності, але також підкреслює гострі розбіжності між Китаєм і Сполученими Штатами, які рішуче підтримують право Ізраїлю вжити заходів у відповідь ХАМАС. Це також підкреслює глибокі економічні інтереси Китаю як у Росії, так і на Близькому Сході, які він хоче захистити будь-якою ціною», – зазначають автори публікації.

Друга за величиною економіка світу залежить від Росії та Близького Сходу у забезпеченні більшої частини своїх енергетичних потреб. Вони також є важливою частиною пекінської ініціативи «Один пояс, один шлях», – амбітного, але суперечливого заходу з підвищення зв’язків та торгівлі в усьому світі за допомогою китайських грошей і ноу-хау в розвитку інфраструктури.

Китай є найбільшим у світі імпортером нафти і закуповує 71% споживаної нафти в іноземних країнах. На Близький Схід припадає більше половини імпорту нафти в країну або трохи більше однієї третини загального споживання нафти в країні.

Також потужною є торгівля газом. Катар є другим за величиною постачальником скрапленого газу в Китай, на нього припадає чверть імпорту країни. Минулого року імпорт СПГ з країн Близького Сходу зріс на 75% порівняно з роком раніше, показала китайська митна статистика.

Енергетична безпека стала ключовим пріоритетом для Китаю, який стикається зі значними економічними проблемами. Сі Цзіньпін підкреслив важливість стабільного енергопостачання та безпеки як вирішальних для національного розвитку.

Близький Схід є наріжним каменем ініціативи «Один пояс, один шлях». Відповідно до дослідження Університету Фудань, опублікованого минулого року, китайські інвестиції в арабські країни та країни Близького Сходу зросли на 360% у 2021 році порівняно з 2020 роком. За той самий період участь Китаю в будівельних проектах у регіоні зросла на 116%. Якщо війна між Ізраїлем та ХАМАС охопить інші країни, це може сильно зашкодити Китаю, вважають аналітики.

«Китай та США поділяють потребу у збереженні регіональної стабільності як стратегічну мету. Регіональна пожежа означає тривалу нестабільність, а тривала нестабільність означає, що для Китаю немає справи на Близькому Сході. Звичайно, Китай не хоче, щоб його економічні інтереси знекровлювалися», — каже Ахмед Абудух, науковий співробітник програми Близького Сходу в Chatham House, глобальному мозковому центрі, що базується в Лондоні.

Джерело: CNN

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається