Критикуючи Китай за його позицію щодо Росії та війни, Україна, можливо, допустила великий прорахунок - CNBC

На думку аналітиків, публічна критика Китаю президентом України Володимиром Зеленським щодо його відносин з Росією і прохолодна позиція щодо майбутнього мирного саміту може зрештою мати неприємні наслідки для Києва.

Виступаючи на форумі «Діалог Шангрі-Ла» у Сінгапурі минулої неділі, Зеленський висловив своє розчарування у позиції Китаю щодо війни між Росією та Україною, звинувативши Пекін у тому, що він допомагає Москві зірвати майбутній мирний саміт у Швейцарії, чинячи тиск на інших, щоб вони не були присутніми.

Китай рішуче заперечив звинувачення, заявивши через своє Міністерство закордонних справ, що його позиція щодо Росії та України є «справедливою та неупередженою», і що рішення пропустити мирний саміт 15-16 червня було засноване на тому, що він не мав «рівноправної участі» обох сторін, оскільки Росія не була там.

Китайські аналітики кажуть, що спалах гніву Зеленського був ризикованим кроком, який міг спричинити невдоволення та відчуження Пекіна, а також підштовхнути його до зближення з Росією.

«Китай вважав би за краще виступати в ролі великодушного миротворця і зараз він хоче, щоб українське керівництво підтвердило цю роль, ці відносини та цю історію», — розповіла CNBC Астрід Нордін, завідувач кафедри міжнародних відносин Китаю в Королівському коледжі Лондона.
«Ризик для України, якщо вона відмовиться відігравати роль отримувача китайської прихильності, полягає в тому, що китайські лідери можуть змінити сценарій на такий, в якому Китай підкреслюватиме свою роль як стійкого оплоту проти західної гегемонії, пліч-о-пліч з Путіним», — зазначила вона.
«Зеленський мало що виграє від позиціонування себе таким чином, щоб китайські лідери зосереджувалися на другому наративі, а не на першому», – сказала вона, зазначивши, що Китай легко може змінити своє ставлення до Києва, демонструючи «жорстке поводження з Україною та непохитну підтримку Путіна».

Україні не вдалося досягти уваги Китаю

Роздратування Зеленського виникло після тривалих зусиль українських офіційних осіб налагодити відносини з Китаєм у надії, що він зможе вплинути на Москву та сприяти закінченню війни.

Проте реакція Китаю була в кращому разі прохолодною: президент Сі Цзіньпін провів лише одну телефонну розмову з президентом України під час війни, що різко контрастує з помітно серцевими державними візитами та зустрічами, які він провів з президентом Росії Володимиром Путіним, лідером, якого він описав як його "найкращого друг".

Russian President Vladimir Putin and Chinese President Xi Jinping bid farewell at the end of talks in Beijing, China May 16, 2024. 

Проте Китай представив себе нейтральною стороною, заявивши, що готовий зіграти «конструктивну роль» у переговорах між воюючими сторонами.

Минулого тижня Китай підтвердив, що не відправить делегацію на український мирний саміт, який проходитиме на курорті Бюргеншток над озером Люцерн. Росія неодноразово заявляла, що не буде присутня на саміті (і, отже, її не запросили), стверджуючи, що така зустріч без її присутності безглузда і приречена на провал.

Позиція Пекіна викликала гнівну реакцію з боку Зеленського, який звинуватив Росію та Китай у спробі саботувати саміт, використовуючи свій вплив, щоб відмовити інші країни від участі у заході, який, як він сподівається, зміцнить міжнародну підтримку його власної «формули миру».

Звертаючись до делегатів оборонного форуму Шангрі-Ла, Зеленський заявив:

«Росія, використовуючи китайський вплив у регіоні та китайських дипломатів, робить усе, щоб зірвати мирний саміт. На жаль, дуже шкода, що така велика, незалежна, могутня країна, як Китай, є інструментом у руках Путіна», згідно з перекладом його виступу.

Він не навів конкретних прикладів для підтвердження.

Китай відкинув звинувачення, а офіційний представник міністерства закордонних справ Мао Нін заявив, що «гегемонізм та силова політика не є дипломатичним стилем Китаю».

«Не існує такого поняття, як Китай чинить тиск на інші країни», - сказав він, додавши, що позиція Пекіна на переговорах "відкрита і прозора".

Бонні Глейзер, директор Азіатської програми Німецького фонду Маршалла США, розповіла CNBC, що якщо Зеленський критикуватиме Китай, «вважаючи, що це призведе до змін у політиці Пекіна, я сумніваюся, що це матиме такий ефект».

Відкидаючи заяви Китаю про те, що він є нейтральною стороною, Глейзер вважала, що рішення Китаю не брати участь у саміті відображає «пріоритет, який віддається відносинам Китаю з Росією і особливо відносинам Сі Цзіньпіна з Володимиром Путіним».

З нами чи проти нас?

Була помітна боротьба за те, щоб переконати країни з міжнародним впливом взяти участь в українському мирному саміті, але Китай та Саудівська Аравія входять до числа впливових країн, які мають намір пропустити зустріч, на превеликий жаль і розчарування України.

Президент США Джо Байден також не буде присутнім, воліючи натомість бути присутнім на зборі коштів для передвиборчої кампанії в Каліфорнії. Білий дім заявив, що направляє віце-президента Камалу Харріс та радника з національної безпеки Джейка Саллівана представляти США під час дводенного заходу. Зеленський заявив, що відсутність Байдена буде зустрінута лише «особистими оплесками Путіна» у Москві.

Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy speaks during a meeting with U.S. President Joe Biden in the Oval Office at the White House in Washington, U.S., December 12, 2023. REUTERS/Leah Millis

Цзе Юй, старший науковий співробітник Китаю в лондонському аналітичному центрі Chatham House, сказав, що коментарі Зеленського на адресу Китаю конкретно відображають «його невдоволення тіснішим союзом Китаю та Росії, а не відмовою від Пекіна в цілому».

«Українцям потрібно, щоб якнайбільше країн зробили свій внесок у процес постконфліктного відновлення. Китай цілком може відіграти ключову роль у відновленні з огляду на існуючі інвестиції в Україну, зроблені за останні два десятиліття. Не тільки Китай, а й декілька країн, таких як Індія, Південна Африка та Бразилія, обрали дуже схожу позицію, як це зробив Пекін».

Очікується, що Індія направить на мирний саміт свого представника, але не високопосадовця; Бразилія пропустить захід; участь Південної Африки не було підтверджено.

Український уряд, за її словами, «не хоче повністю відкидати їх», але існує ризик того, що Пекін розглядає мирний саміт як «привід для звинувачень будь-яких країн, які не на боці України».

Джерело — CNBC

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

який міг спричинити невдоволення та відчуження Пекіна, а також підштовхнути його до зближення з Росією.” - шо вони курять ті аналітики. Китай з самого почитку підтримує кацапів.

Вам також сподобається