Чому Росія займається делікатним балансуванням у війні між Ізраїлем і ХАМАСом


Війна між Ізраїлем і ХАМАС змусила Росію вдатися до делікатного балансування: Москва закликає до швидкого припинення бойових дій без розподілу провини.

Така обережна позиція пояснюється давніми зв'язками Росії з Ізраїлем, палестинцями та іншими регіональними гравцями, а також відображає сподівання Кремля розширити свій вплив на Близькому Сході, граючи роль миротворця. Росія також намагається представити військові дії як провал політики США і сподівається, що вони відвертатимуть Вашингтон і його союзників від продовження військової підтримки України.

Після розпаду Радянського Союзу Росія та Ізраїль неухильно розширюють торговельні та інші контакти та зміцнюють свої зв'язки у сфері безпеки. Понад 1 мільйон людей з Росії та інших частин колишнього Радянського Союзу переїхали до Ізраїлю, і цей факт російські та ізраїльські посадовці називають головним чинником цементування зв'язків.

Відносини Москви та Ізраїля залишалися міцними на тлі операцій Росії в Сирії, навіть коли ізраїльські військові часто атакували іранські сили, які об'єдналися з російськими військами в цій країні.

Попри те, що російські та ізраїльські військові підтримували канали деконфлікту під час бойових дій в Сирії, у 2018 році російський розвідувальний літак був збитий силами Асада у відповідь на ізраїльський авіаудар і цей інцидент на короткий час призвів до напруження відносин.

Вторгнення Путіна в Україну стало серйозним випробуванням для російсько-ізраїльських відносин. Ізраїльська влада пройшла тонку межу, висловлюючи підтримку Києву, але відмовляючись надавати йому зброю. Багатьох ізраїльтян обурила заява Путіна про те, що Зеленський, бувши євреєм, насправді є неонацистом. Російський президент також високо оцінив посередницькі зусилля Ізраїлю на початку бойових дій.

Прем'єр-міністр Нетаньяху пояснив небажання свого уряду надсилати військову техніку Києву, наголосивши на необхідності підтримувати безпекові контакти з Москвою в Сирії та висловивши занепокоєння, що зброя, яка постачається в Україну, може потрапити до рук Ірану.

Джерело: AP News

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається