Цікаві факти про Вільяма Шекспіра

На театральних сценах у всьому світі найчастіше грають постановки саме Вільяма Шекспіра. За все життя він написав близько 38 п’єс. Крім цього, йому відмінно вдавалися сонети (150), поеми (4) і навіть 3 епітафії. Шекспір досі вважається найбільшим драматургом не тільки Великої Британії, але і всього світу, незважаючи на те, що він давно помер. Маестро створив безліч творів самих різних жанрів – від комедій до трагедій, хронік, і навіть трагікомедій.

• Один з найзнаменитіших творів Вільяма Шекспіра – п’єса «Король Лір». Цей твір має вельми сумний кінець. Настільки сумний, що після прем’єрного показу (приблизно через 150 років) п’єсу жодного разу не грали з оригінальною кінцівкою, вважаючи за краще замінювати її на іншу, з точки зору глядачів – більш позитивну. Однак у нинішніх театрах «Король Лір» йде в оригіналі.

• Шекспір, як зараз прийнято говорити – людина, яка зробила себе сама. У нього не було протекції з боку батька – той працював майстром-рукавичником, і навряд чи міг забезпечити синові гарну освіту. Крім того, їх сім’я була багатодітною – 7 братів і сестер, і для всіх у батьків просто фізично не вистачало грошей. До цих пір неясно, де міг вчитися Вільям. Найімовірніше, в звичайній середній школі, які в той час називалися «граматичними».

• Словниковий запас середньостатистичного англійця зараз становить близько трьох-чотирьох тисяч слів. У Шекспіра ж, згідно з висновками вчених, словниковий запас був у 5 разів більше. Це був безумовний рекорд у той час, та й зараз теж. Вільям збагатив англійську мову, привнісши в неї тисячі нових слів.

• Ніхто так і не зміг виявити жодного листа за авторством Шекспіра. Виходить одне з двох: або він взагалі не писав листів, або ж вони просто не дійшли до наших часів, загубившись у темряві століть. Крім цього, були загублені два тексти п’єс. Історикам вдалося виявити всього 6 примірників його підпису.

• І тут ми плавно підходимо до головного питання – а чи був взагалі Шекспір? На сьогоднішній день «шекспіроведи» висунули безліч теорій, але, мабуть, найбільш логічною з них є версія про те, що автором всіх цих п’єс є інша людина. Хто саме? Відповідь на це питання буде коштувати мільйон доларів.

Будинок, в якому народився Шекспір.
Будинок, в якому народився Шекспір. Пізнє реставраційне відновлення.

• Нова невідповідність – за відсутності належної освіти Шекспір виявляє великі пізнання в науках. Тексти його творів пронизані грамотними відомостями з ботаніки, політики та музичного мистецтва. А ще він був непоганим лицедієм і не цурався акторської майстерності, неодноразово виступаючи в ролі актора на постановках власних творів.

• У Шекспіра були дружина і діти, проте їх рід був перерваний в XVII столітті через бездітність його внучки Елізабет Барнард. Вона двічі виходила заміж, але ніщо не допомагало завести дитину. На ній і закінчилося сімейне древо Шекспірів.

Відтворений у 1997 році театр "Глобус"
Відтворений у 1997 році театр “Глобус” на південному березі Темзи в Лондоні. У «Глобусі» вперше було поставлено багато творів Шекспіра.

• У світі існує всього 2 портрети Вільяма Шекспіра, один з яких був написаний за життя. Справжність їх знову-таки залишається під питанням, як і багато іншого в його житті, проте вони дають хочь якесь приблизне уявлення про зовнішній вигляд драматурга. Обидва портрети мають схожість з пам’ятником, який встановлений на могилі письменника.

• За ступенем поширеності цитування Шекспіра випереджає лише Біблія. Творча спадщина драматурга вже давно переведена на всі більш-менш відомі мови світу. Що цікаво, не відстає навіть така наука як астрономія – безліч супутників планети Уран мають назви на честь персонажів шекспірівських п’єс.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Літературна Шепітниця
Літературна Шепітниця@buntius

а ви бандуру де ховаєте?

1.3KПрочитань
0Автори
14Читачі
На Друкарні з 29 травня

Більше від автора

  • Максим Рильський

    Рильський Максим Тадейович — український радянський поет-академік, перекладач, публіцист, громадський діяч, мовознавець, один із «неокласиків», літературознавець.

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається