Де почитати про комплексний посттравматичний стресовий розлад

Мене попросили зробити список ресурсів, де можна дізнатись про КПТСР більше - і я роблю!

 Після того, як ви дізнаєтесь, що таке КПТСР, настає час, коли хочеться прочитати на цю тему все, але складно вирішити, з чого почати. Я склала список ресурсів, де можна знайти корисну інформацію, та чого від них варто очікувати. На жаль, дуже багато матеріалів є тільки англійською мовою, тому що в Україні цей розлад неохоче визнають та діагностують.

irls, guys, enbies,  тут також майже все по дитячій травмі, я ділюсь тим, що знаю і шукала для себе, тому фокус усіх моїх матеріалів по КПТСР буде приблизно таким:)  І так, більшість інформації по КПТСР буде корисна до усіх, хто пережив травматичне дитинство, але не обов’язково має розлад.

Ресурси, доступні українською

І починаємо ми з бази, основи, фундаменту - Піт Волкер “Комплексний ПТСР: керівництво з відновлення від дитячої травми” і насправді щоб розібратись що з вами відбувається і що з цим робити може бути й цього достатньо, всі інші знання можна вже добудовувати виходячи з власних потреб.

Кому читати: всім, хто хоче знати більше про КПТСР

Чого очікувати: автор пояснює, що таке КПТСР, які симптоми викликає, як працюють реакції на стрес (боротьба, втеча, завмирання, задобрення) на прикладах, і пояснює, як собі допомогти. Автор психіатр з десятиліттями досвіду та сам має комплексну травму з дитинства.

Сьюзан Форвард “Токсичні батьки”

Кому читати: тим, хто пережив дитячу травму, але обережно, адже там описані досить тригерні теми. Я б порекомендувала цю книгу тим, хто шукає валідації, хто як я, гуглив слово “аб’юз” і не міг повірити, що з ними це сталось.

Чого очікувати: Авторка розказує, які є варіанти дій у дорослих дітей токсичних батьків, як провести конфронтацію, якщо вам це потрібно, або ж повністю припинити контакти, якщо ви приймете таке рішення. Попереджаю ще раз, це книга жорстка, там страшніші приклади, ніж у Волкера, але валідує ДУЖЕ сильно, і не залишає жодних сумнівів. Історії клієнтів просто розбивають серце.

Джудіт Герман “Травма та шлях до видужання”

Попередження: дуже тригерні та важкі теми

Кому читати: тим, хто вже має багаж знань і хоче знати про методи впоратись з травмою.

Чого очікувати: авторка пише про історію визнання та дослідження дитячої травми (КПТСР) про різні розлади, викликані травмою, більше орієнтована на жіночий досвід, багато про сексуальне насильство та його вплив, та загалом вплив насильства на психіку, а також розказує про подолання травми (варіантів лікування і ЩО саме треба робити хотілось би більше).

Бессел ван дер Колк “Тіло веде лік”

Попередження: дуже тригерні та важкі теми, опис воєнних злочинів (автор ще й намагався нейтрально викласти історію пацієнта, яких їх вчиняв, і це відштовхує, хоча я розумію, що він розглядає випадок як психіатр, але я б пропустила цю сторінку)

Кому читати: тим, хто вже має багаж знань і хоче знати про методи впоратись з травмою.

Чого очікувати: автор описує вплив комплексної травми на психіку та тіло, пропонує різні варіанти та методи лікування. В цілому тонна цікавої інформації про те, як різні види терапії справляються з травмою.

Віктор Франкл. “Людина у пошуках справжнього сенсу”

Попередження: це книга про концтабір, до цього треба морально підготуватись

Кому читати: хто хоче трохи дізнатись про те, як вижити під час переживання травми

Чого очікувати: Автор - психолог, який пережив концтабір. Коли книга була написана, ще не існувало поняття КПТСР, але йдеться про тривалу травму, і ця книга відмінна тим, що показує, як впоратись із жахливим ПІД ЧАС того, як травма відбувається, а не після, і це дуже прості речі. Основа методу Франкла - логотерапії - знайти сенс у своїх стражданнях і травмі, і я навіть читала дослідження, що це дійсно допомагає жертвам травми.

Додаткові ресурси: коли ви вже трохи підковані, можна просто вбивати якусь тему на пабмеді чи national library of medicine, якщо знаєте англ, і читати наукові статті.

Тут будуть ресурси англійською, в багатьох доступна опція субтитрів / на сайтах можна скористатись автоматичним перекладом.

 https://cptsdfoundation.org/ - різні програми (платні, на жаль) для тих, хто пережив травму, купа безкоштовної корисної інформації в блозі, сайт активно ведеться тими, хто пережив травму, і має сторінку у твіттері.

 https://crappychildhoodfairy.com/ - тема, очевидно, дитяча травма та КПТСР з дитинства. Сайт, на жаль, чомусь блокує Україну, переходьте одразу на блог і читайте статті, там короткий зміст відео авторки, який можна перекласти автоматично. Є платні курси (не знаю, не пробувала). Відео авторки на ютубі однойменного каналу для тих, хто тільки починає розбиратись топ, іноді трохи забагато води, авторка не терапевтка, але живе з КПТСР, тому цікавої та важливої інформації завались.

 https://www.youtube.com/@heidipriebe1 - ця психологиня розказує про проблеми з прив’язаністю, викликані травмою.

 https://www.youtube.com/@patrickteahanofficial - спеціаліст по дитячій травмі, survivor, тонна корисної інформації по те, як менеджити КПТСР та стосунки з токсичними батьками. Є сайт, де можна знайти опитувальники по КПТСР і воркшіт, щоб справлятись з тригерами

https://www.patrickteahantherapy.com/exclusive-offerings/#free

 https://www.youtube.com/@DoctorRamani - психологиня розказує про виживання в нарцисичній сім’ї або стосунках та відновлення після.

 https://www.youtube.com/@jreid-heal-narcissistic-abuse - цей терапевт розказує про те, як справлятись з наслідками дитячої травми.

Ресурсів набагато більше, особливо на ютубі, я включила лише ті, якими регулярно користуюсь. 

Сподіваюсь, цей список був для вас корисним, і бажаю вам зцілитись, наскільки це можливо, та жити краще життя. Знання це сила, і з цими знаннями у вас є всі шанси вийти в ремісію і покращити стан, а також краще себе зрозуміти. 

 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Alice
Alice@Alicewatchme

843Прочитань
1Автори
5Читачі
На Друкарні з 24 січня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається