Dink Smallwood: маловідомий зельдоїд з нереальним комьюніті

Платформи: Android, iOS, Windows, macOS

Прайс: $0

Жанр: Action RPG/Zelda-like

Час: 5-7 годин на основну гру, вічність на моди

Оцінка: 9/10


Лише справжні олди пам’ятають цю дивовижну гру, яка побачила світ аж в 1997 році. Але сьогодні вона доступна абсолютно всім, безкоштовно і без будь-якої реклами чи мікротранзакцій. Це унікальна гра, що живе та квітне вже більше 25 років, та в якої досі дуже сильне, хоч і невеличке, комьюніті.

Якщо повністю зануритися в кролячу нору під назвою Dink Smallwood, то можна написати огляд на 100 сторінок. Але постараюся все зробити коротенько, доступно та донести всю найцікавішу інформацію.

Тож хапаємо корм для свиней, та починаємо неймовірну пригоду в світ Dink Smallwood!


Сюжет та світ

Маємо більш-менш класичний фентезі-сетінг з лицарями, драконами, монстрами, магією та королями.

І ми в цьому світі – нікчема та селюк на ім’я Дінк що живе з мамкою. Дівки над нами насміхаються, хлопці – чморять. Але у Дінка є мрія – відправитися у справжню пригоду, стати відомим лицарем та взагалі крутим челіком.

:'(
:'(

Нажаль, мамка заставляє нас пасти свиней, а охоронець навіть не хоче випускати з села, бо за огорожею небезпека, а Дінк – лох який одразу там подохне.

Але одного дня ми відправляємося зібрати горішків, а коли повертаємося додому – наша хата горить, мати помирає, і тепер Дінк сам по собі в цьому світі. Тут і починається наша пригода, в ході котрої ми врятуємо світ.

Навіть мокряк чморить Дінка
Навіть мокряк чморить Дінка

Звучить як дженерік фентезі сюжет, але фішка Дінку – в гуморі. Всі діалоги дуже лайтові і видно, що автор гри їх писав по приколу. Вся гра дуже несерйозна, насміхається над деякими фентезійними кліше, відрізняється чорним та тупим гумором. Коротше грати весело, прикольно і смішно.

В цілому від сюжету багато чекати не треба. Він місцями дірявий, нелогічний, але сама гра не претендує на серйозність, тож це все можна легко пережити та отримати задоволення від приколів.


Графон і саунд

Графон на 1997 рік досить непоганий і навіть зараз він не викликає відрази. Тут нема "кубічного 3д" чи піксель-арту, чи якихсь рішень, що б дуже зістарили гру. В цілому виглядає не гірше, ніж якась маленька інді, особливо в сучасній HD-версії.

Досить приємний графон, не гірше багатьох сучасних інді
Досить приємний графон, не гірше багатьох сучасних інді

Саунд місцями дещо неприємний, особливо коли звукові ефекти накладаються один на одного. Але в цілому грати можно, та і под вайб гри підходить нормально.


Геймплей

Dink Smallwood – це зельдоїд в своєму кор-геймплеї. Світ розбитий на «екрани» як в олдових зельдах. Є екшн-бійки з ворогами, є простенькі загадки, можна кастувати магію, стріляти з лука, знаходити ітеми-бафи, а в різних куточках світу заникані секрети: +до хп або якогось іншого стата, чи то секретний барига що продасть нам шузи на швидкий біг або навчить новій магії за дзвінку копійчину. Чи знайти тоталізатор на бійки гусей.

Тож бігаємо по світу, рубаємо ворогів, шукаємо різні секретики та просуваємось по сюжетами в ході діалогів з NPC та пошуків потрібних локацій, предметів, тощо.   

Мапа гри досить невеличка, але дуже насичена подіями, ворогами та секретами
Мапа гри досить невеличка, але дуже насичена подіями, ворогами та секретами

З цікавого: Дінк – дуже кривава гра. Тут можна відривати голови гусям, кров тече ріками з ворогів. До того ж, можна вбивати деяких NPC (хоча повний геноцид-ран зробити не вдасться)

Типічний екран після бійки
Типічний екран після бійки

В грі є простенька система левелапів та експірієнсу. Вбиваючи ворогів ми отримуємо експу, і при левелапі можемо вкачати:

  • Атаку, що підвищить мілі-атаку.

  • Захист, щоб нас не так сильно мочили монстри.

  • Магію, що прискорює кулдаун магічних заклять.

Система дуже проста та неглибока, але додає додаткової кастомізації нашому Дінку. Також в грі є гроші, за котрі можна купити нову зброю, магію та всілякі предмети. Але гроші і левели доведеться гріндити.

З поганого в грі можна відмітити не завжи якісно прописані кордони об'єктів, досить дерев'яну бойову систему (для мілі атак треба бути дуже близько до ворога), відсутність фреймів невразливості (якщо тупонути, ворог може нанести 10 атак в секунду), та доволі нецікаву фінальну локацію, де тупо бійки з ворогами і все (час на розробку вже закінчувався і гру рашили).

В цілому гра досить приємна в плані геймплею. Хоч в ній нема якихсь супер-інновацій, але грати цікаво і весело, особливо якщо звикнути до бойової системи.


Моди і комьюніті

Ну гра і гра. Що в ній такого особливого? А особливими її зробив модінг, безкоштовне розповсюдження та міцне комьюніті.

Коротка передісторія: гру зарашили в 1997, не релізнули в строк, були проблеми з видавцем, продажі були не дуже. Тож її розробник вже в 1999 зробив гру повністю фріварною та виклав на свій сайт. Її почали забирати собі на демо-диски різні журнали. Був сворений супер-інструмент для модінгу, а потім розробник зовсім розкрив код гри у вільний доступ. Це була повноцінна екшн-рпг, абсолютно безкоштовна, та ще й з можливістю модингу, що на ті часи був винос мозку для західних гравців.

Є і такі моди...
Є і такі моди...

Все більше людей дізнавалися про цю гру, грали нахаляву, а потім ще й могли створити ВЛАСНУ ПРИГОДУ на базі Дінку. Причому гра давала можливості для модінгу не рівня "змінити пару циферок та додати нову броню", а дозволяла створити зовсім нову мапу, з новим сюжетом, квестами, діалогами і т.д. Хай і з тими ж модельками та текстурками. І почати було досить легко! Це був справжній фурор і прорив.

Форум і сайт гри живі і активні навіть досі
Форум і сайт гри живі і активні навіть досі

В гри з'явилося дуже круте комьюніті, що вже багато років робить моди, спілкується, та живе свохм життям. Це дійсно дружнє, а не токсичне, комьюніті де раді всім. Воно пережило багато цікавих історій та періодів, але ніколи не вмирало за ці 25 років.

У цього комьюніті дуже багато цікавих історій. Наприклад, один чел вирішив зробити огляди на ВСІ ІСНУЮЧІ моди. І робив це багато років, написав сотні постів на форумі. А коли цей чел помер, комьюніті видало 2 книги з усіма його оглядами! І ці книги навіть можна купити на амазоні.

Перший том тієї самої книги
Перший том тієї самої книги

І завдяки цьому комьюніті тепер в нас є навіть мобільна версія цієї гри, причому З ПІДТРИМКОЮ ВСІХ ІСНУЮЧИХ МОДІВ, ПРЯМ В ДОДАТКУ. Можна за 2 сек викачати найсвіжіші моди та почати грати. І МОДИ ВИХОДЯТЬ ДОСІ! Причому дуже багато модів - якісні та круті. З гумором, з приколами, новими ігровими механіками, а в які дійсно цікаво грати. Це буквально нові ігри (хоча є і трешові моди).

Скрін прям з додатку. Останній мод вийшов 03.10.2022
Скрін прям з додатку. Останній мод вийшов 03.10.2022

Тож скачуючи Dink Smallwood на свій смартфон ви отримуєте не одну гру за 5-7 годин, а десятки ігор, зроблених ентузіастами на базі Дінку. І це просто неймовірно.


Вердикт

Обов'язково качати і грати, бо гра безкоштовна і доволі прикольна. А після основної гри можна поринути в світ модів і отримати ще +100500 годин веселого геймлпею. 9/10, за рахунок безкоштовності та модів.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кежулам вхід заборонено
Кежулам вхід заборонено@nocasuls

Найкращий канал про ігри

2.4KПрочитань
16Автори
70Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається