Дрони Shahed - невеличкий посібник. (Довгочит №4)

Незважаючи на міжнародні санкції, Ірану вдалося розробити та налагодити серійне виробництво різних типів БПЛА.

Shahed Aviation Industries Research Center — іранська аерокосмічна компанія, відома розробкою військових вертольотів і БПЛА. Вони пов'язані з Аерокосмічними силами Корпусу вартових Ісламської революції (IRGC-ASF) і корпорацією Iran Aircraft Manufacturing Industries Corporation (HESA).

#1 Shahed 121

Shahed 121 — іранський безпілотник виробництва Shahed Aviation. Вперше його помітили під час навчань КВІР «Великий пророк» влітку 2012 року. Shahed 121 є частиною великого сімейства розвідувально-ударних безпілотників, до якого входять Shahed 125 і Shahed 129.

Shahed 121 Shahed 121

Наступного разу Shahed 121 був помічений у 2016 році під час польоту над атомним авіаносцем USS Harry S. Truman у міжнародному повітряному просторі. ВМС США вважали це нахабним порушенням безпеки, якого ще не було з 2014 року. Інцидент стався після заключення ядерної угоди, яку Іран підписав зі світовими державами, включаючи США. Гелікоптер ВМС США Seahawk зняв цей інцидент на відео. Іранська влада вважала політ Shahed 121 безпечним, оскільки всі його крила були «чистими», тобто дрон не ніс жодної зброї на борту та не створював загрозу для кораблів. Проте, вище командування ВМС США назвало цей випадок «ненормальним» і «непрофесійним».

#2 Shahed 129

Shahed 129 — це сучасний іранський одномоторний середньовисотний бойовий БПЛА великої дальності, який був офіційно представлений КВІР у 2013 році. Відомо, що цей БПЛА існує в трьох модифікаціях. Перша модифікація базувалася на ізраїльському БПЛА Hermes-450. Друга версія безпілотника вважається модифікованою та локалізованою версією американського MQ-1 Predator. Третя, або морська версія безпілотника Shahed-129, Simorgh, спеціально розроблена та оптимізована для використання в підрозділах ВМС Ірану та є нащадком БПЛА першого покоління.

Управління цим дрона здійснюється за допомогою мобільної наземної станції керування, що може бути змонтована на причепі чи вантажівці. Також допускається використання бо супутникового зв’язку. Що ж до озброєння, то безпілотник може нести вісім бомб або чотири ракети.

Shahed 129 здатний безперервно вести розвідувально-бойові дії впродовж 24 годин та має дальність до 1700 км.

#3 Shahed 149

21 травня 2021 року КВІР Ірану представила свій новий надважкий широкофюзеляжний бойовий розвідувальний безпілотник з назвою «Gaza» (Shahed-149). У квітні 2022 року дрон пройшов льотні випробування і того ж місяця був прийнятий на озброєння. Цей безпілотник дуже схожий на американський дрон MQ-9 Reaper і подібний з ним за концепцією використання. Безпілотник Shahed-149 здатний нести 13 бомб і 500 кілограмів обладнання, має тривалість польоту 35 годин та радіус дії до 2000 км. З таким арсеналом, цей БПЛА здатний проводити різноманітні бойові та розвідувальні операції, що значно розширює військовий потенціал Ірану в регіоні і є заявкою країни на більш продвинуте авіабудування.

Shahed-149 Gaza: Іран розробив оновлений безпілотник. Читайте на UKR.NET
Shahed 149

#4 Shahed 131

Shahed 131, також відомий як Герань-1 у використанні РФ – це безпілотник іранського виробництва, який набув популярності у жовтні 2022 року, під час російського вторгнення в Україну. Вперше Shahed 131 було помічено на Аравійському півострові, коли Хусити використовували його для атаки на цілі в Саудівській Аравії. Shahed 131 — це дрон-камікадзе, оснащений двигуном Wankel моделі Shahed-783/7881.
Візуально від Shahed-136 його вирізняє наявність вертикальних стабілізаторів, які виходять лише вгору від кінців крил. Shahed 131 трохи менший за Shahed-136, з розмахом крил 2,2 м і довжиною 2,6 м. Блок управління польотом Shahed-131 може підключатися до супутників зв’язку Iridium, що теоретично дозволяє змінювати маршрут під час польоту, проте дана можливість непідтверджена. Зазвичай, дрон отримує інструкції від цивільної GPS-системи. Ціна Shahed 131 оцінюється у понад 20 000 доларів.

Launch of a Shahed 136  drone from a truck
Запуск безпілотника Shahed 136 з вантажівки

#5 Shahed 136

Shahed 136 in russian “Герань-2“ markings shot down in Ukraine
Збитий в Україні Shahed 136 з російським маркуванням

Shahed-136, також відомий як Герань-2 на російській службі – це безпілотник іранського виробництва, який став своєрідною еволюцією Shahed-131. Перші публічні кадри безпілотника були оприлюднені в грудні 2021 року. БПЛА запускається під невеликим кутом вгору, за допомогою ракетного прискорювача. Прискорювач скидається одразу після запуску, після чого починає працювати звичайний чотирициліндровий поршневий двигун Mado MD-550 іранського виробництва (можливо, німецький Limbach L550E, що був відтворений методом реверс-інженерії). Система наведення загалом ідентична попередньому безпілотнику, але в грудні 2023 року було знайдено уламки збитих безпілотників із SIM-картами та модемами 4G, які використовуються в мобільних телефонах.

ВСУ посадили невредимым российский черный «Шахед». Читайте на UKR.NET
Shahed 136
Система Покрова сбивает дроны Шахед — можно ли запустить их по России
Shahed 136

#6 Shahed 238

Збройним Силам України вдалося знищити баражуючий боєприпас «Shahed-238» іранського виробництва, який Росія використала під час однієї з атак БПЛА на Україну у січні 2024 року. Уламки, які раніше викликали сумніви щодо того, чи справді це була остання версія Shahed, були проаналізовані. Українське видання Defense Express провело розбір вцілілої частини безпілотника. Висновки вказують на те, що незважаючи на санкції, Іран все ще має доступ до цілого ряду компонентів західного виробництва. Турбореактивний двигун цього безпілотника був ідентифікований як TJ150 від чеської компанії PBS Velká Bíteš. Він має максимальну тягу 1500 Н і важить 18,9 кг, діаметр 272 мм і довжину 518 мм. Цей двигун забезпечує Shahed-238 крейсерську швидкістю близько 500 км/год, що й було зафіксовано під час радіолокаційного відстеження цього безпілотника. Окрім двигуна, інші компоненти цього безпілотника схожі на попередніх представників серії іранських баражуючих боєприпасів.

Дрон Шахед-238 — відомі технічні характеристики чорного Шахеда — фото
Shahed 238

#7 STEALTH DRONES

Безпілотний літальний апарат Shahed 171 і ціла гілка стелс-БПЛА Shahed — це безпілотні літальні апарати, створені на основі американського дрона RQ-170. Ця гілка налічує п’ять моделей дронів під назвами Shahed 171, Shahed 181, Shahed 191, Shahed 161 і Shahed 141.

4 грудня 2011 року аерокосмічним силам Корпусу Вартових Ісламської Революції Ірану вдалося взяти під контроль та захопити передовий американський безпілотник під назвою Lockheed Martin RQ-170 Sentinel, в рамках операції під назвою «Полювання на Звіра з Кандагара».

Стелс-дрон RQ-170 увійшов у повітряний простір Ірану для збору інформації та розвід даних, але іранським військовим вдалося перехопити його керування та посадити дрон поблизу міста Бардаскан.

Lockheed Martin RQ-170 Sentine
Lockheed Martin RQ-170 Sentine

Таким чином, дрон Shahed-171, який отримав прізвисько Simorgh, є 100% масштабною версією і повністю ідентичний RQ-170 Sentinel. Він використовує турбовентиляторний двигун Toloue-14. Shahed-171 може перебувати в польоті до 10 годин при максимальної дальності 4400 км. Стеля польоту 12 км, максимальна злітна вага 3070 кг і максимальна швидкість 460 км/год.
Безпілотник Shahed-181, також відомий як Saegheh (Блискавка), є 60% масштабною версією безпілотника Shahed-171. Shahed 181 є здешевленою версією дрону: полегшити та знизити вартість у масовому виробництві вдалося через те, що цей дрон немає шасі та використовує поршневий двигун. Shahed-191 є 60% такою же версією Shahed-171, але оснащений реактивним двигуном.
На додаток до попередніх трьох варіантів, є два безпілотника Shahed-141 і 161, обидва являють собою 40% масштабною версією Shahed 171 за розмірами.

Підсумовуючи, дані БПЛА стали якісним кроком у розвитку іранської авіаційної промисловості.

Shahed stealth drone launched from a truck
Стелс-безпілотник Shahed запускають з вантажівки
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
VANGUARD
VANGUARD@VANGUARD_Missiles

Українська мілітарі-спільнота

6.6KПрочитань
0Автори
39Читачі
На Друкарні з 19 червня

Більше від автора

  • Морська Революція: наслідки збройного протистояння на Чорному морі, що змінюють світ (Стаття №9)

    В період після Другої світової війни головною ударною зброєю військово-морських сил держав світу стали крилаті ракети, зокрема – протикорабельні. Не стали виключенням ВМС СРСР, а потім й РФ.

    Теми цього довгочиту:

    Вмсу
  • A quick guide to SHAHED DRONES (Longread №4)

    Despite the international sanctions, Iran did manage to develop and set up the serial production of multiple types of UAVs.

    Теми цього довгочиту:

    Бпла
  • Циркон: неефективний гіперзвук (Стаття №8)

    Нескінченно можна дивитися на три речі: вогонь що горить, воду що біжить і на суперечки навколо Циркона. Цього разу ми спробуємо спростувати усі міфи про цю ракету і дати чітке визначення їй. Поглиблено розберемо конструкцію ракети, її характеристики та особливості застосування

    Теми цього довгочиту:

    Циркон

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається