Джек Вотлінг: Захід повинен зосередитися на підготовці українських військ – або ми всі заплатимо ціну - The Guardian

Протягом двох місяців українські війська намагалися пробитися через щільно укріплені позиції росіян, щоб прорвати так звану лінію Суровікіна, намагаючись звільнити свою територію. Бойові дії були надзвичайно важкими, з великими втратами техніки та особового складу з обох сторін. Незалежно від того, якого прогресу буде досягнуто протягом наступних місяців, міжнародні партнери України мають зосередити свою допомогу на підготовці українських збройних сил до наступної битви.

Важливо розуміти виклик, який намагаються подолати українці. Російські війська ведуть бої з послідовних шарів бетонованих позицій, кожен за 120-500 метрів складних мінних полів. Вони підкріплені значною артилерійською підтримкою та ударними вертольотами та захищені щільними засобами радіоелектронної боротьби та протиповітряної оборони. Хоча українські війська, як правило, перемагають, коли вони вступають у ближній бій з росіянами, потрапити туди без нестерпних втрат не завжди можливо.

У росіян теж є труднощі. Маючи до 50 000 військових на південному фронті, вони мають близько 25% своїх сил, спрямованих на бойові позиції в будь-який момент часу. Коли прибрати допоміжні війська та ті, що необхідні для утримання флангів, у них залишається мало резервів. Однак наслідки невеликого резерву для ротації військ на фронті відчують протягом тижнів.

В українців також є більш радіусні, точніші та потужніші важкі гаубиці, які обмежують російський контрбатарейний вогонь. Рішення США про надання касетних боєприпасів продовжить тривалість артилерійської переваги України. Незважаючи на те, що підтримка Заходу дозволила Україні отримати серйозні переваги над російськими військами, міжнародним партнерам України також важливо оцінити те, що вони зробили не так за останні кілька місяців, і виправити ці помилки.

За пару місяців до повномасштабного вторгнення Росії в Україну я лежав на вершині пагорба і спостерігав за механізованим батальйоном США, який гримів по долині, якому було доручено подолати низку перешкод. Перешкоди були менш серйозними, ніж в Україні, а противник у навчаннях складався з однієї роти, підкріпленої обмеженою артилерією. Тим не менш, американські війська влаштували безлад. Їхні розвідники не спромоглися прикрити свої машини, вони зупинилися в полі зору ворога і були жорстоко покарані.

Той факт, що добре навчені війська США намагаються здійснити подолання перешкод загальновійськовим способом за сприятливіших обставин, підкреслює, наскільки це важко. Крім того, американські війська, за якими я спостерігав, можливо, показали погані результати, але вони зробили це під час навчання. Якщо їм колись доведеться робити це по-справжньому, у них будуть неодноразові можливості вчитися та вдосконалюватися. Українські війська не мали такої розкоші.

З липня по вересень минулого року в західні столиці було чітко донесено те, що українцям знадобиться для проведення успішних наступальних операцій. Пріоритетами були: артилерія, інженерні засоби, тактична протиповітряна оборона, захищена мобільність, колективна та штабна підготовка. З них партнери України надали достатню кількість артилерії та захищеної мобільності. Інженерно-тактична протиповітряна оборона була меншою. Колективна та штабна підготовка налагоджується повільно, а партнери України віддають перевагу підготовці окремих українських солдатів.

Після рішення про надання Україні західних танків і БМП відбувся перехід до підготовки українських підрозділів. Але незважаючи на те, що вимога була визначена у вересні 2022 року, рішення про продовження було прийнято лише в січні 2023 року і виконано лише частково. Місяці затримок дали російським військам час для побудови оборони, значно ускладнивши завдання для українців. Підсумок полягає в тому, що українські сили мали близько двох місяців, щоб освоїти арсенал західних систем у різному стані ремонту, а також прийняти нові війська та спробувати підготувати їх до деяких із найскладніших тактичних завдань, які можуть вимагати багато сил.

Інша проблема полягає в тому, що більша частина наданого навчання була погано розроблена. В Україні можуть навчатися окремі військові. Те, що там не можна легко зробити – з українськими полігонами, які є цілями для ударів Росії – так це навчання підрозділів над ротою. З цієї причини для деяких українських підрозділів організовано колективне навчання на європейських полігонах. Однак у західних військ є мантра, що ви повинні «тренуватися під час бою». Українські війська чітко дали зрозуміти, що не змогли цього зробити на західних полігонах. Вони не можуть керувати своїми БПЛА (безпілотними літальними апаратами) через нормативні обмеження або використовувати власне програмне забезпечення для керування вогнем, оскільки воно не сертифіковане НАТО.

Можливо, найбільша проблема полягає в тому, що нормативно-правові акти були жорсткими, вимагаючи від нас навчати українців, як ми ведемо бізнес, не маючи достатньо часу для фактичного надання всіх відповідних модулів. Навпаки, курси мають бути адаптовані, щоб якнайкраще розширити існуючі сильні сторони України. Але для цього потрібен дозвіл викладачам дати послаблення для адаптації того, що викладають, і спільний підхід до розробки курсу з українським персоналом.

Ці бюрократичні обмеження підкреслюють серйозну проблему для партнерів України. Майбутнє європейської безпеки залежить від результату боротьби України. І все ж західні столиці продовжують бути орієнтованими на процеси та повільними, застосовуючи підходи мирного часу до більшої частини своєї діяльності. Західні військові досягли прогресу в адаптації своєї практики з початку війни. Решта уряду повільніше усвідомлювала, що потрібно зробити.

Ніде це не так гостро, як у промисловій політиці. Хоча навантаження на запаси НАТО було очевидним з липня 2022 року, країни НАТО мляво розширювали виробництво боєприпасів, не кажучи вже про виробництво замінних артилерійських стволів. Проте, якщо це не вирішити, переваги, якими зараз користується Україна, зникнуть, а НАТО буде важко досягти цілей готовності, узгоджених у Вільнюсі. Таким чином, майбутнє європейської безпеки залежить від того, чи західні столиці здатні мати більш широкий погляд і приймати своєчасні рішення. Про ціну зволікань нам щодня нагадують кадри різанини на сході України.

Автор Джек Уотлінг є старшим науковим співробітником з сухопутної війни в Королівському інституті об’єднаних сил

Джерело The Guardian

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.3KПрочитань
4Автори
269Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається