Джордж Фрідман: Китай у Аталантиці

Новини, що пов'язують Китай із Бразилією, доволі рідкісні з військової точки зору. Загалом Бразилія не має великого інтересу для Китаю, окрім стандартного отримання ресурсів і роздратування США. Тому факт того, що Китай уперше відправляє підрозділ Корпусу морської піхоти Народно-визвольної армії для участі у спільних військових навчаннях у Бразилії, заслуговує на обговорення. Ці багатосторонні навчання, відомі як Formosa 2024, відбудуться протягом найближчих кількох тижнів. Поки що не ясно, чи будуть американські військові активи брати участь разом з китайськими.

Китай і Бразилія підтримують відносини з 19-го століття, за винятком короткого періоду перерви після того, як Китай став комуністичним. Відносини були відновлені в 1970-х роках. З тих пір між двома країнами існує активна торгівля, оскільки Бразилія допомогла замінити постачання сої та зерна з США. (Це дало Пекіну можливість дихати, коли торговельна війна почалася під час адміністрації Трампа.) Китай став найбільшим торговим партнером Бразилії, експорт до Китаю в 2023 році наближався до $105 мільярдів. Нещодавно Бразилія була майже єдиною країною, що підтримала китайські зусилля з побудови інфраструктури 5G на Західному півкулі. Але запрошення Бразилії Китаю взяти участь у військових навчаннях свідчить про їх поліпшені стосунки і про те, що партнерство розвивається за межі економічних секторів.

В центрі цієї ситуації, звісно, є Сполучені Штати. США та Китай протягом тривалого часу знаходяться у драматичному, хоча і переважно безкровному військовому протистоянні в більш широкому Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Самі по собі навчання Formosa 2024 не означають, що Китай скоро буде діяти у задньому дворі США так, як Америка діє у Китаю, але Китай все ж прийняв запрошення Бразилії. Це можна трактувати як фундаментальну зміну політики для країни, яка зазвичай тримається подалі від Атлантики, або, скоріше, як сигнал з Пекіна Вашингтону про те, щоб бути обережним у Тихому океані.

Звісно, Китай хотів би натиснути на США, щоб ті відвернули свої ресурси від Південно-Китайського моря, але проблема в тому, що це також відволіче і розподілить власні сили Китаю. Крім того, розмір розгортання навряд чи достатній для того, щоб США переглянули свою військову стратегію. І навіть недостатньо, щоб загрожувати навіть найслабшому уряду Латинської Америки. Хоча розгортання теоретично може бути передвісником якоїсь майбутньої далекобійної кампанії, варто пам’ятати, що Китай зовсім не в змозі загрожувати США на морі або вести війну на Західному півкулі на суші.

У цьому сенсі Formosa 2024, ймовірно, є можливістю для Китаю провести тренування або покращити двосторонню торгівлю з Бразилією, а не стратегічним кроком. Найбільше, що Китай може отримати, це трохи стривожити США. Що є прийнятним, поки Китай не викликає надмірної тривоги в США. Можливість виникнення напруги від цих, здавалося б, незначних навчань не можна ігнорувати.

Бразилія мала свою долю проблем з США, і США та Китай мають чимало власних проблем. Деякі можуть вважати, що виникає небезпечний альянс. Це не так. Найбільший ризик полягає в тому, що навчання можуть бути сприйняті як небезпечні, і всі учасники можуть дійти висновку, що це так. Ймовірно, що так не станеться, але в геополітиці «ймовірно» є небезпечним терміном.

Джерело

Список джерел
  1. geopoliticalfutures
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

71.9KПрочитань
4Автори
266Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається