Джордж Фрідман: Збільшення російських військових сил

Оголошення Москви про збільшення чисельності російської армії на 180 000 нових рекрутів виглядає як загроза суттєвого підвищення російської бойової здатності проти української армії і, щонайменше, втрата здобутків, яких Київ досяг у останні кілька місяців. На перший погляд, сила в 1,5 мільйона активних військовослужбовців має змусити українців до великого відступу. Однак ситуація не є такою простою.

Новим військовим потрібно буде пройти навчання, яке, за деякими даними, для російських рекрутів триває до 12 місяців. Це не є надмірним, але оскільки програма розпочнеться в грудні, більшість цих військових не будуть готові до бою до кінця 2025 року. Припускаючи, що така ініціатива не перевищить можливості російської армії з навчання, нові рекрути також потребуватимуть обладнання – якого часто не вистачає. Крім того, рекрути будуть набрані з цивільної робочої сили, що безсумнівно завдасть подальшого удару економіці та моральному духу. Той факт, що росіяни інтенсивно воюють в Україні вже більше двох з половиною років і все ще потребують масових наборів, викликатиме занепокоєння в усіх сегментах суспільства. Такий примусовий набір може створити кризу довіри, навіть якщо реальне збільшення сил може бути ще через рік.

Очевидно, що росіяни розуміють потенційні негативні наслідки для цивільного та військового морального духу. Вони також знають, що будь-які вигоди від цього не проявляться найближчим часом. Це ставить питання про те, чому росіяни вирішили оголосити про крок, який може викликати внутрішню напругу.

Ймовірно, готовність Москви терпіти потенційні внутрішні проблеми базується на надії, що збільшення сил залякає зовнішніх ворогів Росії. США прагнуть мирної угоди, яка передбачала б змушення України зробити деякі територіальні поступки Росії. НАТО, ймовірно, підтримало б таку угоду. Однак українці дуже насторожено ставляться до того, що Росія буде задоволена такими поступками. Зважаючи на втрати Росії та розвиток війни, українці бачать реальну можливість продовжити блокувати російські просування. Продовження курсу є привабливим варіантом для України, якщо США діятимуть так само, що здається ймовірним.

У цьому контексті Росії потрібно змінити свою стратегію, яка побудована на довгостроковому плані втомлення ворогів. Росії потрібно зробити щось, що змусить укласти угоду на її умовах, але не викличе надмірної реакції США. Масштабне збільшення чисельності російських сил може бути варіантом, якщо це переконає ворогів Росії капітулювати повністю або частково. В іншому випадку, більша бойова сила може змусити українців відступити. Щонайменше, це продемонструє, що Росія готова віддати величезну кількість військових, щоб змусити іншу сторону прийняти її умови.

Публічне оголошення про збільшення чисельності збройних сил може викликати занепокоєння в Росії і не буде відчутним на полі бою ще протягом року. Але можливість змусити Україну зробити поступки, ймовірно, варта тимчасових турбот росіян. Це також вказує на довшу війну, яка буде варта ціни для Росії, якщо вона викличе більше тривоги в Україні. Війна частково є психологічною, і саме оголошення Росії може створити більше тиску на Україну, ніж тихий набір та поступове з'явлення цих військ на полі бою.

Джерело

Список джерел
  1. GPF
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

71.9KПрочитань
4Автори
266Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається