Ecosia. Огляд пошукової системи та браузера

Чи задумувались ви коли-небудь наскільки ваше перебування в інтернеті є екологічним? Кожен запит у Google, кожна нова генерація зображення за допомогою штучного інтелекту та чат-боти по типу ChatGPT споживають надзвичайно багато електроенергії. Навіть CEO компанії OpenAI Сем Альтмен заявляє, що для подальшого розвитку штучного інтелекту, поточних обчислювальних потужностей компанії замало, через що вони змушені виділити колосальні гроші для придбання нових серверів з надпотужними чипами від Nvidia. 

І здавалось би, що через це глобальне потепління настане ще швидше та екологічна ситуація у світі буде ставати все гіршою й виходу вже немає. Однак, на світі з’явилась нова компанія — Ecosia, яка ставить на меті розв'язати цю проблему. Як саме — дізнаєтесь в цьому матеріалі.

Про Ecosia

Ecosia була заснована 7 грудня 2009 року одночасно з кліматичним заходом ООН у Копенгагені. Засновник компанії — Крістіан Кролл, він виділив 10-20 тис. євро на розвиток компанії з власних коштів. Головний офіс знаходиться у Берліні.

Компанія з початку свого заснування брала участь брала участь у багатьох благодійних кампаніях для захисту екології в тому чи іншому регіоні. 

Основна місія Ecosia полягає у висаджуванні дерев задля забезпечення планети «зеленими легенями» та для запобігання глобальному потеплінню. За весь час свого існування, компанія посадила вже понад 206 млн дерев у 35 різних країнах.

Країни, в яких висаджують дерева за ініціативи Ecosia. Джерело
Країни, в яких висаджують дерева за ініціативи Ecosia. Джерело

Також компанія має власні сонячні електростанції, які виробляють понад 200% від їх власних же потреб.

Ще однією особливістю Ecosia є прозорість їх прибутків. Щомісяця вони публікують фінансовий звіт на сайті свого блогу, де показують скільки грошей вони заробили та скільки дерев було висаджено за їх ініціативи.

Фінансовий звіт Ecosia за березень 2024
Фінансовий звіт Ecosia за березень 2024

Пошукова система

Та не варто забувати, що Ecosia це ще й пошукова система. Вона базується на інших пошуковиках — Bing, Yahoo та Wikipedia. За власним досвідом можу сказати, що результат пошуку більше схожий на DuckDuckGo.

За замовчуванням, пошуковик не збирає про вас особисті дані, однак ви можете увімкнути персоналізовану видачу результатів, якщо хочете отримувати релевантні відповіді. 

А якщо результат пошуку вам не сподобається, ви можете швидко переглянути цей же запит в інших пошуках.

Чат-бот

Ну і звісно, в Ecosia є власний чат-бот. Він побудований на основі ChatGPT, відповідно результати будуть досить непоганими. Окрім цього, у них є й інша модель штучного інтелекту "Green answers", яка призначена для відповідей на різні екологічні питання.

Проблема головної сторінки пошуковика

Коли ми заходимо на головну сторінку Ecosia, то з першого погляду навіть важко зрозуміти, що це пошукова система, оскільки поле пошуку ледь помітне у верхньому лівому куті.

На самій сторінці детально розписано хто вони та чим вони займаються. Сторінка досить гарна, але це не скасовує того факту, що розташування найголовнішого елементу кожного пошуковика, а саме поле пошуку знаходиться в ледь помітному і неочевидному місці.

І лише після того, як ми встановимо їх фірмове розширення та поставимо їхню пошукову систему основною у браузері, головна сторінка буде виглядати вже звичніше для нас.

Поле пошуку вже знаходиться в центрі, а під ним можна помітити фінансову звітність компанії.

Схожу проблему має й інший пошуковик — DuckDuckGo. Однак поле пошуку тут більш помітне, через те, що елементів у видимій частині екрана набагато менше, ніж в Ecosia. І розв'язання цієї проблеми знову полягає у встановленні їх власного розширення.

Браузер

У квітні 2024 року Ecosia також запустила свій власний браузер, доступний для всіх популярних платформ: Mac, Windows, Android та iOS. Браузер побудований на базі Chromium, подібно до більшості інших браузерів у світі.

Головна сторінка завантаження браузера зроблена дуже гарно та зрозуміло: посередині знаходиться кнопка завантаження браузера, а трохи нижче його інтерфейс.

Над екраном завантаження браузера теж постаралась, він виглядає дуже стильно, що для браузерів на основі Chromium величезна рідкість.

При запуску браузера, нам знову розповідають про компанію та чим вони займаються. 

Дизайн браузера нагадує старішу версію Google Chrome зі стилізованою сторінкою нової вкладки. На цій сторінці можна побачити пропозицію імпортувати закладки з іншого браузера, поле для пошуку, закріплені сайти, спонсорські посилання, які приносять прибуток Ecosia, а також фінансовий звіт компанії

На сторінці нової вкладки можливо видалити всі елементи, залишивши тільки логотип Ecosia та пошукове поле. Також є можливість змінювати фон на зображення з країн, де працює компанія, як ось Австралія, Бразилія, Індія, Кенія, Іспанія, Сенегал та Уганда.

На завершення

Ecosia — це не просто пошукова система та браузер, це дещо більше. Компанія підтримує екологічні ініціативи з висадки дерев, тим самим відновлюючи нашу планету та боротьбу зі зміною клімату.Використовуючи їхній пошук і браузер, ви зможете підтримувати глобальні екологічні проєкти та робити світ кращим.

Якщо ви дочитали до цього моменту, значить ця стаття виявилась для вас цікавою. Тому, якщо ви хочете підтримати мій контент, аби я міг і далі писати для вас цікаві статті, можете підтримати мене закинувши на банку.

А ще підписуйтесь на мій телеграм-канал, щоб не пропустити різні новини пов’язані з моїми статтями та новинами зі світу технологій.

Також, не забувайте підтримувати нашу армію, адже лише вони можуть забезпечити краще майбутнє та мир у нашій країні.

Дякую усім за увагу❤️

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Олександр Вакулюк
Олександр Вакулюк@alexwak

UI/UX Design | Web Design

1.6KПрочитань
13Автори
16Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається