Ексклюзивний погляд: Атака безпілотників на комплекс в Усть-Лугє та її вплив на російський експорт СПГ і вуглеводнів - погляд інженера

Автор: All Things LNG

Оригінальний Хвіттер-тред був опублікований 21 січня 2024 року

Я впевнений, що перше, що спало вам на думку, коли ви почули про атаку безпілотника на комплекс в Усть-Лугє, - це те, що експорт СПГ з росії зараз під загрозою.

Ні, це не так.

А експорт лігроїну, авіаційного палива, мазуту, газойлю, скрапленого газу?

Так. Абсолютно точно.

І це значний потенціал втрати доходів для «Новатека».

У 2022 році реалізація нафтохімічної продукції з комплексу в Усть-Лугє становила 39% від загального обсягу реалізації рідких нафтопродуктів «Новатека». Тепер є сумніви щодо цієї частки виручки.

Невідомо, наскільки великими є збитки і чи буде завод зупинений на тривалий період, але, тим не менш, на експортний бізнес «Новатека» з продажу нафтопродуктів чекають серйозні неприємності.

Почнемо з того, що з'ясуємо, де розташований комплекс в Усть-Лугє і як він пов'язаний з іншими об'єктами «Новатека» з переробки вуглеводнів.

Комплекс «Усть-Луга» розташований на березі Балтійського моря поблизу Санкт-Петербурга. Пошук на Google-мапах показує, що він знаходиться на відстані 860 кілометрів від Пуровського заводу. Пуровський завод забезпечує комплекс в Усть-Лугє сировиною - стабільним газовим конденсатом.

Заводи «Ямал» і «Арктік СПГ 2» знаходяться в тому ж регіоні, що і Пуровський завод, хоча вони не мають прямого зв'язку з комплексом в Усть-Лугє.

Image

Комплекс в Усть-Лугє отримує стабільний газовий конденсат з Пуровського заводу залізницею, а потім фракціонує його (розщеплює на вуглеводні з меншим ланцюгом), виробляючи кінцеві продукти, такі як нафта, авіаційне паливо, мазут, газойль - всі вони відносяться до категорії «нафтопродукти».

Пуровський завод - це, по суті, установка стабілізації конденсату. Він перетворює нестабільний газовий конденсат на стабільний за допомогою процесу, який називається стабілізацією («ракета точно знає, де вона знаходиться…» - прим. Мортіса). Це передбачає отримання нестабільного конденсату, який містить суміш вуглеводнів і домішок, і відділення газу від рідини. Потім рідкий конденсат нагрівають у ректифікаційній колоні, щоб видалити легші вуглеводні, такі як пропан і бутан, і отримати стабільний, менш летючий продукт.

Цей стабілізований конденсат охолоджується, зберігається і в кінцевому підсумку транспортується залізничним транспортом до комплексу в Усть-Лугє для подальшої переробки.

Процес стабілізації конденсату має вирішальне значення для забезпечення того, щоб конденсат відповідав стандартам безпеки та комерційним стандартам транспортування і переробки.

Але досить цієї інженерної термінології. Перейдімо до цифр. Почнемо?

Image

Комплекс в Усть-Лугє - єдиний завод «Новатека», який експортує нафтопродукти до інших країн світу.

Тож можна з упевненістю стверджувати, що після цієї атаки дрона весь експортний бізнес «Новатека» з продажу нафтопродуктів перебуває на межі зупинки або вже зупинився, якщо пошкодження справді є досить серйозними.

(Нафтопродукти - лігроїн, авіаційний гас, мазут і газойль).

У 2022 році «Новатек» переробив 13,2 млн метричних тон (ММТ) нестабільного газового конденсату на Пуровському заводі, з якого видобув 3,3 ММТ скрапленого газу і продав його на місцеві ринки із доставкою залізницею.

На Пуровському заводі було вироблено 9,9 ММТ стабільного конденсату, з яких 3 ММТ було реалізовано як кінцевий продукт, а решта 6,9 ММТ було відправлено залізницею на комплекс в Усть-Лугє для виробництва лігроїну, авіаційного гасу, мазуту та газойлю на експорт.

З цих 6,9 ММТ стабільного конденсату було отримано :

2,286 MMT важкого лігроїну;

1,922 MMT легкого лігроїну;

1,052 ММТ авіаційного гасу;

826 ММТ мазуту;

661 ММТ газойлю;

78 ММТ скрапленого газу .

Усе це було відправлено на експорт морським транспортом.

Ці цифри взяті з річного звіту «Новатек» за 2022 рік.

На завершення, давайте оцінимо потенційні наслідки атаки дронів на експорт нафтопродуктів «Новатека» на основі даних річного звіту за 2022 рік.

Очікувана точність +/- 20 %, оскільки цифри більш ніж річної давнини.

Але будьте обережні. Вони базуються на припущенні, що весь комплекс буде закрито. Ми цього ще не знаємо, оскільки ситуація все ще розвивається, і точний масштаб пошкоджень невідомий.

Ось наслідки цієї атаки дронів:

1. Безпосередній фінансовий вплив атаки включає в себе витрати на ремонт і втрачений дохід через простій.

2. Ніякого впливу на виробництво СПГ на заводах «Ямал СПГ» і «Арктик СПГ 2», розташованих на відстані щонайменше 900 км від місця атаки і не пов'язаних з комплексом в Усть-Лугє.

3. Потенційна можливість спалювання або зупинки виробництва на Пуровському заводі зі стабілізації конденсату через відсутність сенсу для відправки 6,9 ММТ стабільного конденсату на подальшу переробку через зупинку комплексу в Усть-Лугє.

4. Якщо «Новатек» все ще хоче зберегти роботу Пуровського ЗСК, то йому доведеться відправляти на експорт до 6,9 ММТ стабільного конденсату на рік, тим самим наповнюючи ринок обсягами стабільного конденсату, що втричі перевищують обсяги, які раніше становили лише 3 ММТ/рік.

5. Потенційна втрата доходів від нижчих обсягів експорту на щорічній основі, якщо комплекс в Усть-Лугє буде зупинений через цю атаку.

2,200 ММТ важкого лігроїну;

1,900 MMT легкого лігроїну;

1,000 MMT авіаційного гасу;

800 MMT мазуту;

600 MMT газойлю;

70 ММТ скрапленого газу;

Експорт нафтохімічної продукції «Новатека» зіткнувся з серйозними труднощами через цю атаку.

UPD1. Схоже, дрони влучили прямо в технологічні установки заводу, а не просто якісь резервуари збоку, які можна швидко відремонтувати.

Image

UPD2. Схоже, що вчорашній удар безпілотника по заводу в Усть-Лугє зруйнував компресорні станції або якісь інші інженерні комунікації, що забезпечують роботу технологічних поїздів.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

270.6KПрочитань
24Автори
663Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається