Експеримент Соломона Аша – вплив групи на поведінку індивіда

Для початку розберемо слово “конформізм”. Конформізм означає відсутність власної позиції. Конформізм – явище культурно-історичне.

Експериментатор Аш побудував ситуацію так, щоб можна було з’ясувати, чи будуть люди виявляти конформність навіть тоді, коли правильна відповідь очевидна. Було виявлено, що в цих умовах 37% досліджуваних виявляють конформну поведінку, тобто підпорядковують свою думку думці групи.

Коли хоча б одна особа є нашим союзником, ми можемо залишатись вірними своїй позиції, здійснити опір груповому тиску та уникнути конформності.

Перш за все, вказані дослідження завдяки застосуванню чіткої методики експериментально підтвердили відомий у житті факт, що поведінка людини, її думки, оцінки, погляди суттєво залежать від вчинків, думок, оцінок, поглядів, інших людей.

Прагнення бути прийнятим іншими закладене в людській природі. Досліджувані Аша самі знали правильну відповідь, про­те більшість з них давало неправильні відповіді. Справа в тому, що думка групи була для них більш вагомою, ніж очевидність і здоровий глузд. Не тільки в «ситуації Аша», а й в життєвих ситуаціях людина, підпорядковуючись більшості, найбільше боїться бути «білою вороною», не такою, як всі. Нормативний соціальний вплив діє в нашому повсякденному житті на багатьох рівнях.

На основі бесід, які проводилися після експерименту, Аш виявив, що не було жодного досліджуваного, для якого оцінки групи були б байдужі. Як ті, що піддалися тиску групи, так і незалежні, відчували дискомфорт, тривогу. В природі людини закладено прагнення бути «своїм» у значних для неї групах.

Крім того, оскільки членство в групі стає для людини частиною самосвідомості, то розрив з групою означатиме також деформацію тієї частини самосвідомості, яка стосується ідентифікації з групою.

Соломон Аш припустив, що люди з низькою самооцінкою більш схи­льні до конформності, бо вони бояться бути знехтуваними або пока­раними групою.

Людина яскравіше виявляє індивідуальність і стверджується у своїй унікальності тоді, коли протистоїть сильному, а не слабкому соціальному тиску.

Учасники експерименту, що належали до колективістських культур, виявили більш високий ступінь конформності у своїх судженнях про довжину лінії, ніж такі ж учасники, що належали до індивідуалістичних культур.


Дякую за увагу!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
М
Мирослава@myroslava

336Прочитань
18Автори
8Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Біохімія мозку

    Як підняти допамін та серотонін?

    Теми цього довгочиту:

    Біохімія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається