Чому ми заздримо?

Кожен із нас, гадаю, мав у собі це почуття. Воно з'являється в нас мимоволі й припиняти ми цього, на жаль, не можемо, зізнаватися ми в цьому не хочемо ні собі, ні вже, тим паче іншим людям. Але усвідомлювати це нам доводиться, як би неприємно не було.

Заздрість - соціально-психологічний конструкт/концепт, що охоплює цілу низку різноманітних форм соціальної поведінки та почуттів, чимось (матеріальним або нематеріальним), чим хоче володіти той, хто заздрить, але не володіє.

Я вважаю, що заздримо ми через те, що бачимо картинку того, чого хочемо самі, але не можемо досягти. Це може проявлятися просто у величезній кількості аспектів, починаючи від того, що хтось має більше грошей і закінчуючи здібностями в тих чи інших сферах.

Таким чином ми можемо побудувати собі мету. Як приклад візьмемо ситуації, описані вище:

Смирнов Олександр Степанович заробляє в 3 рази більше, ніж я, він успішний і має стабільність. Я йому заздрю. Отже, я маю зробити щось, щоб бути ще кращим за нього, тоді я почуватимуся комфортніше і перестану це робити. Для цього я прокачаю свої скіли у сфері, на якій я розуміюся і володію нею по максимуму, знайду роботу, яка буде мені відповідати, і зароблю грошей на перший внесок у свій бізнес, який буде в кілька разів прибутковішим за бізнес Сашка, що і зробить мене багатшим за нього.

Якщо вже брати другу ситуацію, то все майже повністю аналогічно. Найкраще, постаратися знайти собі галузь або річ, яка вам цікава, і намагатися рухатися в цій сфері. Не обов'язково постійно бути в чомусь одному, концентрація безумовно важлива в цій темі, але якщо ви бачите, що все йде не так, і нічого в цій справі не виходить, спробуйте щось нове. Кожна ситуація це досвід, який стане в пригоді вам у майбутньому.

І все ж таки, що конкретно може викликати в нас почуття заздрості?

 

Почуття заздрості виникає, коли людина відчуває невдоволення своїм життям або обставинами, які її оточують, і бажає мати те, що в інших людей уже є. Зазвичай це пов'язано з відчуттям нерівності в царині досягнень, можливостей, матеріального добробуту, соціального статусу, зовнішності та інших чинників.

 

Психологічні дослідження показують, що заздрість може виникати через кілька чинників, включно з:

 

lПорівнянням себе з іншими (як було показано в прикладі вище): коли люди порівнюють свої життєві досягнення з досягненнями інших людей, які здаються успішнішими, вони можуть відчути заздрість.

 

lНевдоволенність собою: люди, які не відчувають задоволення від свого життя або самих себе, можуть відчувати заздрість до тих, хто, на їхню думку, живе краще або хто має привабливіші якості.

 

lКонкуренція: коли люди відчувають, що вони конкурують з іншими за ресурси, такі як робота, гроші, увага, любов тощо, вони можуть відчувати заздрість до тих, хто отримує більше.

 

lСоциальне порівняння: коли люди порівнюють свої життєві умови із середніми умовами інших людей, вони можуть почуватися менш задоволеними своїм життям, навіть якщо воно насправді хороше.

 

І все ж, виходячи з усього описаного, можна зробити висновок, що або цього почуття треба позбуватися, або спрямувати його в потрібне русло і по максимуму влити в себе енергію для досягнення особистих цілей.

 

Якщо ви все таки вирішили позбутися почуття заздрості, приймати себе таким, яким ви вже є, і не бігти за цілями, думаючи, що вони недосяжні, то ось кілька порад:

 

lНамагайтеся зрозуміти, чому ви відчуваєте заздрість. Наприклад, ви можете заздрити чиїйсь красі або матеріальному достатку. Розберіться в тому, що викликає вашу заздрість, і постарайтеся розібратися, які саме якості або досягнення у вас викликають невдоволення.

 

Спробуйте змінити свою точку зору. Замість того, щоб порівнюватися з іншими людьми, спробуйте зосередитися на своїх власних досягненнях і тому, що ви вже маєте. Знайдіть у собі щось, за що ви пишаєтеся, і подумайте, як ви можете використовувати свої сильні сторони, щоб домогтися більшого в житті.

 

lНе порівнюйте себе з іншими людьми. Це може бути дуже важко, але намагайтеся не порівнювати себе з іншими людьми, тому що кожен з нас унікальний і має свої сильні сторони. Натомість зосередьтеся на своїх особистих цілях і прагненнях, ідіть до своїх мрій і ніколи не порівнюйте себе з іншими людьми.

 

Прийміть до уваги свої недоліки і приймайте себе таким, яким ви є. Ніхто не ідеальний, і в кожного з нас вони є. Замість того, щоб сильно концентруватися на тому, чого у вас немає, приділіть час поліпшенню того, що вже є. Приймайте себе таким, яким ви є, і дбайте про своє здоров'я і благополуччя.

 

 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ілля Воронцов
Ілля Воронцов@lorentsso

199Прочитань
1Автори
4Читачі
На Друкарні з 19 квітня

Більше від автора

  • Як ми обираємо партнера?

    невеликий довгочит, який допоможе розібртися за якими принципами ми обираємо собі людей

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається