"Фемінізм-лайт"

Авторка: Саша Загайна

Що це таке й чому його варто остерігатись?

Певна, що мало хто з вас чув про таку річ, як фемінізм-лайт, проте абсолютно кожен та кожна з ним зіштовхувались.

Якщо сказати просто, то це ідея умовної рівності. Така собі, спрощена версія фемінізму, де жінка має права менші за чоловічі, але знаходиться в ілюзії, що не її поставили в такі умови, а вона сама прийняла рішення бути "вищою" за нього чи, навпаки, знаходитись у "тіні".

"Чоловік – голова, а жінка – шия! Куди шия поверне, туди голова й дивитиметься". Кращої фрази для опису фемінізму-лайт – просто не існує.

Так чому ж його треба остерігатись? Здається, ніби нічого в цих словах страшного немає, та це не так. Саме тут і криється сексизм. 

Фемінізм-лайт побудований на дозволі та маніпуляціях.

Жінкам, у цій системі координат дають враження, ніби вони дозволяють чоловіку керувати. Умовно, ти не головна. Він – приймає рішення, але якщо хочеш, можеш закрутити все так, щоби він зробив по-твоєму. Бо, невже ти хочеш зачепити чоловіче его? Дозволь йому вважати себе головним.

Ось так ти і стаєш пішкою у великій грі.

Є ще один чудовий приклад фемінізму-лайт, котрий наводить Чимаманда Нгозі Адічі у своїй книзі "Люба Іджеавеле або Феміністичний маніфест у п’ятнадцятьох пропозиціях":

"Тереза Мей – британська прем’єр-міністерка, й ось як прогресивна британська газета описує її чоловіка: "Філіп Мей відомий у політиці як чоловік, що відійшов на другий план, дозволивши своїй дружині, Терезі, засяяти".

Дозволивши.

Авторка пропонує перевернути ситуацію у зворотній бік, що насправді, є чудовим способом розпізнати сексизм. Спробуємо і зрозуміємо, що якби Філіп Мей був прем’єр-міністром, ми ніколи не прочитали б фразу про те, що дружина дозволила йому засяяти. Ми читали б про її підтримку, її відданість та повагу до позиції чоловіка. Але не про дозвіл.

Дозвіл – це про владу.

Як я вже й казала, фемінізм-лайт будується на дозволі. Тут жінці завжди щось дозволяють. У цьому і криється сексизм. Жінки, які керують – незручні суспільству. Тому їхню владу (де вона, звісно, є) намагаються применшити й "заховати". Ніби кажуть: "Ти маєш бути вдячною за те, що отримала можливість бути впливовішою за чоловіка. Якби він захотів, то переграв би тебе" або "Невже тобі мало того, що все відбувається по-твоєму? Ти хочеш, аби твою владу визнавали? Будь хитрішою!"

Фемінізм-лайт – це як гра, де для тебе є лише два шляхи до фінішу: можеш почати допомагати іншому учаснику перемогти, щоби він отримав приз, а ти – задоволення. Або грати в компанії, де всі піддаватимуться з певних надуманих причин, а не тому, що ти справді не вмієш грати.

Тільки от нюанс – ні в одній із цих ситуацій, твою перемогу не визнають.

Фемінізм – не кіт Шредінгера. Він або точно є, або його точно немає.

Тут не місце чомусь поблажливому, середньому, не до кінця феміністичному, що примушує тебе поступатись і "зменшуватись" у світі.

Жени фемінізм-лайт до біса.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ЖІНОЦТВО
ЖІНОЦТВО@jinotstvo

94Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 5 травня

Більше від автора

  • Словник феміністки

    Ви тільки починаєте цікавитися фемінізмом, або вже давно є частиною руху, проте вам не вистачає якоїсь бази - тоді ця стаття для вас. Основа всіх основ, набір найбільш розповсюджених феміністичних термінів і понять простою мовою

    Теми цього довгочиту:

    Фемінізм
  • Чим сексизм відрязняється від мізогінії?

    У попередніх постах ми розказали вам про сексизм і мізогінію. Але багато хто досі плутає ці два поняття. Про різницю розповіли сьогодні

    Теми цього довгочиту:

    Фемінізм
  • Ну і хто такий цей ваш сексизм?

    Ще одна чудова стаття про таке базове поняття як сексизм. Що це таке, де його зустріти, і як він впливає на життя – розказуємо тут

    Теми цього довгочиту:

    Фемінізм

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається