Гілки влади і їх функції | Імпульс

Усі демократичні режими ґрунтуються на системі стримувань і противаг, яка ускладнює консолідацію та монополізацію абсолютної влади. Цими взаємними стримуваннями є гілки влади – поділ загальної влади на законодавчу, виконавчу і судову. Давайте детальніше розглянемо кожну з них:

1. Законодавча гілка – це та гілка, яка відповідає за розробку і прийняття законів. В Україні, і надалі мова йтиме саме про те, як ця система працює в нашій державі. Цю роль виконує парламент і підконтрольні йому комітети. Це орган, що складається з народних депутатів. Також Верховна Рада формує і затверджує державний бюджет та ратифікує міжнародні угоди. Найголовніше, він повинен контролювати роботу виконавчої гілки влади.

2. Виконавча гілка - реалізує і забезпечує виконання законів. Вона представлена урядом, на чолі якого стоїть прем’єр-міністр. До виконавчої гілки також належить президент, який в Україні має великі повноваження – право вето на закони, призначення міністрів та інших посадовців. Якщо парламент не виконує свої функції, президент, згідно з Конституцією, має право оголосити його розпуск і призначити нові вибори.

3. Судова гілка – надзвичайно важлива, вона покликана контролювати обидві попередні гілки, здійснювати правосуддя та вирішувати конфлікти. Судова система є багаторівневою: від Конституційного суду, який слідкує за відповідністю законів Конституції, до судів різних інстанцій, зокрема регіональних. Судова гілка захищає права і свободи громадян та контролює дотримання законів.

Отже, законодавча гілка створює закони, виконавча реалізує їх у життя, а судова стежить за їх відповідністю Конституції та їхнім дотриманням.

Така система гарантує демократичний процес у державі і запобігає виникненню авторитарних тенденцій. Звичайно, це можливо лише за умови, що всі гілки функціонують повноцінно і професійно, а одна гілка не підпорядковує собі інші, і не нехтує їхніми рішеннями. Взаємний контроль дозволяє кожній з них дотримуватися верховенства права, а не зв’язків чи особистих інтересів.

Однак ця архітектура не може функціонувати без громадянського суспільства, яке контролює всі вище зазначені інститути. Тож будьте активними і відстоюйте свої права та свободи.

До речі, нещодавно був День підприємця, тому автор тексту вітає всіх колег і причетних до цього нелегкого діла!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Дмитро з Ями
Дмитро з Ями@Pankachka

787Прочитань
36Автори
20Читачі
На Друкарні з 21 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається