God of War Ragnarök: краще, більше, цікавіше і... легше?

Сьогодні будемо розбиратися який він цей, ваш новий годовар? Чи дійсно він достойний був стати ГоТІ? Чи виправили розробники помилки з попередньої гри? Чи є тут гідний челендж? Чи варто в це взагалі грати (або чекати на гру, якщо у вас нема плейстейшону)?

Врубаємо останню складність Give Me God of War і поїхали перевіряти!

Сюжет

God of War Ragnarök (далі просто ГоВР) – це пряме продовження першої гри. Звісно, можна грати в нього і окремо, просто продивившись саммарі першої гри на 1 хвилинку, яке розробники люб’язно додали в головне меню. Але це все одно що починати Гаррі Поттера з 3 книги, прочитавши перед цим огляд двох перших книг на 2 абзаци від Svynyavjacuzzi1488 в твітері. Тобто якщо не грали в першу частину – спочату пограйте, а вже потім купуйте ГоВР.

Пливемо на лодочці прям як в першій частині оооаоаоаоаоаоо фансервіс!
Пливемо на лодочці прям як в першій частині оооаоаоаоаоаоо фансервіс!

Пройшло декілька років з подій першої частини. В світі у нас наближається Рагнарок, все дуже не дуже, кляті москалі лізуть з пекла, а ПинєОдін задумує якусь погань (це не спойлер, він навідається з Тором до нас у гості вже в перші хвили гри). Тож наш хлопчик, що вже став підлітком, тягне свого бородатого батю Кратоса рятувати світ. І на протязі всієї гри ми будемо намагатися це зробити, незважаючи на:

  • Обережність та гіперопіку Кратоса.

  • Вибрики хлопчика, який веде себе як типовий підліток.

  • Ахуітельні історії Міміра.

  • Ниття [СПОЙЛЕРА].

  • Хитрі проділки Одіна.

  • Бажання кожного куща вбити наших героїв.

Класичний Фімбулвінтеровий вайб
Класичний Фімбулвінтеровий вайб

Сюжет та персонажі – це дійсно сильна сторона гри. На відміну від першої частини тут нам дають справжній цілісний сюжет, багатьох персонажів з різними характерами та цікаву взаємодію між ними. Якщо перша гра була лише історією Кратосу та хлопчика, то це – історія багатьох. Тут є і круті плоттвісти, і інтриги, і цікаві бексторі, і драми, і таємниці. Нарешті показали в флешбеках мамку хлопчика, та розповіли трошки бексторі про те як вони з Кратосом жили-поживали.

Гра дуже уважна до деталей. ДУЖЕ. Наприклад, напочатку ми б'ємося з Тором та вибиваємо йому зуба. І якщо повернемося на місце бійки і уважно придивимося — зможемо найти маленький вибитий зуб на землі.

Батя з дідом зчепилися по п'яні та зіпсували усім свято
Батя з дідом зчепилися по п'яні та зіпсували усім свято

А ще гра приємно здивувала великою кількістю гумору. Герої постійно підколюють один одного та видають іскрометні жарти. Причому багато таких взаємодій – зовсім не сюжетні. Це діалоги в сайдквестах, під час біганини по локаціях і так далі. Гра затикається, напевно, тіки під час битв (і то не повністю).

Звісно, не обійшлося і без декількох слабких і крінжових моментів, наприклад головна сюжетна таємниця про Джима Кері так і залишилася нерозкритою (напевно, це зберегли для третьої частини).

Сюжет – 8/10, завжди цікаво, що буде далі.

Графон і саунд

Графон топ, навіть в режимі продуктивності. 9/10.

Видовищних локацій та лендскейпів дуже багато
Видовищних локацій та лендскейпів дуже багато

Саунд погірше: не вистачає качових треків на бійках з босами, щоб ПРЯМ ЯК В ДАРСКОСОУЛЗ хтось завивав та орган хєрачив. 7/10.

Експлорінг

Побігати тут є де! Світ – ще більший ніж в першій частині. Локацій з секретами, коллектіблами, сайд-квестами – більш ніж достатньо. Десь 70% за 60 годин гри (не рахуючи траїв на босах) в мене пішло саме на сайд-контент.

Можна пестити собачку. GOTY 12/10.
Можна пестити собачку. GOTY 12/10.

Опенворлду знов нема, і це – каєф. Світ компактний та на кожному куті є якийсь цікавий прикол. Сайд контент нам дають порційно: пробіглися по сюжету, відкрили нову велику локацію, побігали по всім її куточкам (чи бектречимо в старі локації з новими скілами) – повернулися до сюжету. А ближче до кінця гри на нас вивалюють досить велику сайд локацію на 7-10 годин контенту, ніби кажучи: МАЛО ТОБІ САЙДІВ? МАЛО? ТРИМАЙ НАХУЙ!

Причому весь сайд-контент тісно пов’язаний з сюжетом, лором або персонажами гри. Навіть квести на збір ітемів для прокачки зброї мають історію та тісно пов’язані з подіями сюжетки, хоча по суті зводяться до вбити мобів/мінібоса/знайти якусь фігню.

Деякі сайди навіть міняють всю локацію.
Деякі сайди навіть міняють всю локацію.

В гру знов повертається відстрілювання ворон, пошуки яблучок для прокачки хп, скрині з рунами, карти скарбів, аналог валькірій, та всі інші дуже знайомі з першої гри ніштяки. Розробники вирішили не вигадувати велосипед і залишити те, що і так добре працювало. І воно дійсно норм працює.

В журналі у нас знову тонна лору і записи про кожен пук. Так що любителям почитати про кожен аспект гри – нудно не буде.

З мінусів:

  • Мало того що пазли в грі не складні, так ще й персонажі, що подорожують з нами, через 0.005 сек починають давати нам підказки (інклюзивна гра, розрахована на інтелект руських).

  • Пройти весь сайд-контент до постгейму неможливо. Останні супербоси та деякі сайди можна зробити тіки після фіналу гри. Подали це досить добре, але особисто я таке не дуже люблю.

  • Сегменти гри за хлопчика мені не сподобались. В них купа сюжету, але геймплейно — це тупо кишка з нецікавими і дратуючими енкаунтерами. Meh.

Журнал багонув і пікчі почали накладатись одна на одну. Гра лайно, 0/10, рефанд.
Журнал багонув і пікчі почали накладатись одна на одну. Гра лайно, 0/10, рефанд.

Більше в мене нема до чого докопатись. Дуже хотілось подобісрати трошки, щоб ревью було більш рофельним, але, нажаль, обсирати нічого.

Експлорінг – 9/10, справжнє задоволення.

Бійки та баланс

А тепер найцікавіше – бійки, боси, челендж та самий смак будь якої гри.

І з точки зору адекватності – все на найвищому рівні. Розробники виправили помилки першої частини та завезли ДУЖЕ ГАРНИЙ БАЛАНС та купу покращень.

Оновлена система зачарувань. Тепер не прив'язана до броні.
Оновлена система зачарувань. Тепер не прив'язана до броні.

По пунктах:

  • Покращили систему левелів та екіпу. В грі купа сетів броні з унікальними бонусами. І КОЖЕН сет можна вкачати до максимального левлу. Тобто тепер в гравця є можливість зробити білд на свій смак, а не вдягати ща дає більший левел, як в першій частині.

  • Оновили систему зачарувань. Тепер вона не прив'язана до броні, а всі руни вставляються в амулет, що ми прокачуємо окремо по ходу гри. Є дуже багато різноманітних бонусів. ефектів і навіть сети. Від призупинення часу при паруванні до регену хп чи захисту від отрути.

  • Додали ще 1 зброю. Яку? Спойлер. Як вона? Круто.

  • Додали купу напарників. Тепер ми бігаємо не лише з хлопчиком, а ще й з іншими персонажами з унікальними скілами. Цікавенько, свіженько, але все одно все зводиться до спаму 1 кнопки.

  • Босів та мінібосів стало більше!

Коли перепив ревасу.
Коли перепив ревасу.
  • ЗАБАЛАНСИЛИ ІСПИТИ МУСПЕЛЬХЕЙМУ. Тепер вони справедливі навіть на останній складності.

  • Переробили систему гніву. Тепер він накопичується швидше і його можна юзати частіше, а не тіки 1 раз на босі. А ще додали нові варіанти гніву і п

  • Додали джагглінг звичайними ворогами, яких тепер можна станлочити та підкидувати у повітря.

  • Зробили дамаг стаміни більш ефективним, екзекьюшени тепер відбуваються набагато частіше.

  • Додали прокачку кожного бойового скіла: від кидання сокири до комбів. Кожен скіл можна зачарувати на стан, дамаг, елемент чи захист. Тому є сенс юзати їх всі, щоб зробити їх сильнішими.

Перераховувати зміни та нововведення можна ще довго. Але в плані бою гра дійсно стала набагато цікавіше, збалансованіше та варіативніше. Але це означає, що...

Цей мінібос тупо розстроївся та не захотів зі мною битися. Не розстраюйся!
Цей мінібос тупо розстроївся та не захотів зі мною битися. Не розстраюйся!

З точки зору мазохізму та челенджу – гра стала гірше, бо несподівано стала легше! Вона більш справедлива і якщо ти на скілі, то не буде нечесно тебе вбивати. Знов кляті разраби роблять ігри для кежулів та балансять найкращі моменти.

Так, деколи довелося пару разів сдохнути, деякі боси і мінібоси потребували декілька траїв для вивчення мувсету. Але справжнім челенджем для мене стали мабуть лише пара постгеймових супербосів та пара берсеркерів, на яких бійка була одразу з декількома ворогами.

МАЛО ТОБІ ЧЕЛЕНДЖУ? ТРИМАЙ ТРЬОХ БОСІВ ОДНОЧАСНО І НЕ ПИЗДИ ТУТ!
МАЛО ТОБІ ЧЕЛЕНДЖУ? ТРИМАЙ ТРЬОХ БОСІВ ОДНОЧАСНО І НЕ ПИЗДИ ТУТ!

Коротше кажучи, гра не довела мене до фрустрації, не змусила шукати чізових стратегій, або кидати геймпад у телевізор. Вона дала мені чесний та якісний челендж саме на тому рівні коли він є, його достатньо, але він не зводить тебе з глузду та не потребує бути супер-гуру гри.

Чи мені сподобалося? Так. Чи хотілося б мені щоб було ще складніше? Так. Але адекватна оцінка геймплею і челенджу – 9/10. Мінус бал за сегменти з грою за хлопчика, бо геймплейно вони повне лайно.

Вердикт

Гра – дуже гарна майже у всіх аспектах. Так, мазохістського і незбалансованого челенджу першої частини мені тут не вистачило, але може воно і на краще. В цілому – якщо б не Elden Ring, то це була б моя GOTY 2022.

Моя персональна оцінка гри – 9/10. З нетерпінням чекаю на нову частину ще через 3-4-5 років.

Більше оглядів на ігри тут: https://t.me/nocasuls.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кежулам вхід заборонено
Кежулам вхід заборонено@nocasuls

Найкращий канал про ігри

2.4KПрочитань
16Автори
70Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається