Головна лінія оборони росіян і те, що може статися далі

Автор: Еміль Кастехельмі

Оригінальний твіттер-тред був опублікований 27 серпня 2023 року

Український наступ у секторі Роботиного продовжується, і перша лінія оборони росіян досягнута.

Ми детальніше розглянемо головну лінію оборони і те, що може статися далі. У цьому матеріалі використано супутникові знімки високої роздільної здатності.

Українці намагаються просунутися в районі Роботиного з червня. Після більш ніж двох з половиною місяців боїв, Україна звільнила більшу частину Роботиного і продовжила рух на південь, в обхід Новопрокопівки.

На цій карті ви можете побачити південний фронт станом на 1 червня і зараз, 27 серпня.

Перша значна укріплена перешкода розташована одразу за Роботиним. Росіяни підготували потужну оборону, яка включає в себе криті вогневі позиції та бункери. Звідси росіяни можуть захищатися від атак як з півночі, так і зі сходу.

На даний момент здається, що Україна не хоче атакувати ці добре укріплені позиції прямо в лоб.

Замість цього, вони обійшли село Новопрокопівка з флангу і закріпилися між позиціями на південь від Роботиного та основною лінією оборони.

Українці мають приблизно два найближчі напрямки:

1. Спробувати звільнити головну дорогу в Новопрокопівці і продовжити рух до більш потужних головних оборонних укріплень у Солодкій Балці.

2. Спробувати прорвати головну лінію оборони біля Вербового і продовжити рух у напрямку Очеретуватого.

Погляньмо на оборонні споруди в селі Солодка Балка. На початку серпня росіяни вдосконалювали позиції, які вони побудували навесні. Можна побачити багато будівельних матеріалів, особливо сталевих елементів, які використовуються як матеріал для дахів.

Росіяни побудували комунікаційні траншеї довжиною 100-350 метрів, які допомагають їм як підсилювати, так і відступати з бойових позицій. Забудована територія села слугує буферною зоною, а одразу за селом починається інша лінія окопів.

Потужні укріплення побудовані для того, щоб заблокувати будь-яке потенційне просування по головній дорозі в напрямку Токмака. Це важливий шлях підходу, тому його захист є дуже логічним. Однак, зосередившись на цій ділянці, росіяни могли пропустити щось важливе.

Основна лінія оборони на захід від Вербового, схоже, перебуває у значно гіршому стані. На початку серпня не було розпочато жодних підготовчих робіт для завершення будівництва цих окопів. Наприкінці серпня на знімках низької роздільної здатності також майже не видно жодних ознак покращення стану окопів.

Є ділянки без укритих вогневих позицій і дуже мало бліндажів, хоча в інших місцях до цього доклали чимало зусиль.

Втім, росіяни, як правило, укріплюють посадки, але на цих знімках можна побачити лише обмежені ознаки цього.

Топографічна теплова карта також дає додаткове уявлення про поле бою. Росіяни побудували більшість своїх оборонних споруд на панівних висотах, і немає способу повністю уникнути боїв на них. Виділений хребет є наступною тактично центральною точкою.

Перепади висот не надто значні, а посадки зменшують зону ураження росіян. На цій ділянці найкращою спробою для українців, ймовірно, було б продовжити просування вперед, прорвати лінію між Солодкою Балкою і Вербовим і почати операції обходу з флангів.

Така ситуація забезпечила б кращу основу для майбутніх операцій, наприклад, для наступу на самі села Вербове та Новопрокопівка. Розширення виступу необхідне для створення стійкої лінії фронту.

Найближчим часом ЗСУ мають почати більш інтенсивно зачищати фланги. Наступ на південь не може тривати нескінченно довго - українці повинні в якийсь момент почати зосереджуватися на Копанях або Вербовому.

Україна може зіткнутися з проблемами у розподілі сил і визначенні пріоритетів. Якщо атаки на флангах не матимуть успіху, просування вперед також сповільниться, що дасть росіянам час підготувати оборону в глибині. Це фактично вже відбувається - росіяни почали будувати додаткові лінії оборони на Бердянському/Маріупольському напрямку.

Отже, основні тези:

1) Укріплення не на всіх ділянках першої головної оборонної лінії, відомої як «лінія Суровікіна», є рівнозначно потужними;

2) Рівень підготовки росіян різниться;

3) Позитивний розвиток подій для України можливий у найближчому майбутньому, особливо локальний успіх.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

248.4KПрочитань
22Автори
587Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається