Гуртування на дружбі проти спільного ворога

Ворог мого ворога - мій друг.

Щоб група була стабільною та міцною, її члени повинні відчувати багато спільного з іншими представниками суспільства. Релігія, народна та національна ідентичність, культурна свідомість - це важливі фактори, котрі допомагають людству підтримувати значні по об'єму учасників соціо-культурні спільноти. Такі ідеологічні надбудови входять в персональні ідентифікації членів суспільства, що створює певну спорідненість між членами суспільства, вказуючи на те важливе спільне, що є між ними.

Але цього, зазвичай, мало. Бо такі спільні речі додають лише одну специфічну гамму позитивних почуттів. І цього недостатньо. Потрібен ще страх. А страх формується за рахунок спільної для групи загрози. І найсильніша загроза для групи - це інша група. І основою для створення ворога виступає, як раз, культурна відмінність інших груп. Релігійні війни - це один з яскравих прикладів минулого, і це певною мірою залишається досі.

Чому такий страх є важливим? Бо група використовує ідентифікації своїх культурних елементів. А відмінні культурні елементи можуть знищити культурні елементи групи, асимілювавши її. Саме через це певні групи консервуються та не впускають у себе нове. Бо це нове може стати загрозою для цих груп. Це нове може сприяти мутаціям ідентичності групи, транформуючи культурні елементи зовнішньою культурою.

І відчуття приналежності до певної спільноти, та ще й страх перед зовнішніми відмінними культурами - все це створює згуртований колектив. Це важлива передумова для расизму, ксенофобії та різних інших дискримінацій.

І цю інформацію можна використати, щоб зробити цей світ більш безпечним. Потрібна альтернатива страху, як гуртуючому механізму. Бажано, щоб кожна окрема група перестала бачити загрозу в інших, дещо відмінних групах. Щоб кожна окрема група перестала нав'язувати та пропагувати власні цінності. А окрім цього, важливо згуртуватися проти спільних, загальнолюдських проблем, таких як голод, зміна клімату, виснаження ресурсів, та інших, не менш важливих проблем. Це теж елементи, які гуртують спільноти за рахунок страху, але цей конкретний страх не породжує агресію між групами.

В наступних есе я більш детально розгляну, чому взагалі утворився страх перед зміною культурного коду групу під впливом інших груп.

Буду радий вашим думкам та коментарям! Давайте разом зробимо інформацію цього есе більш корисною для суспільства!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Мейлі Рейн
Мейлі Рейн@MayliRain

блогер, письменник, поет

263Прочитань
12Автори
7Читачі
На Друкарні з 14 жовтня

Більше від автора

  • Особистість та суспільство

    В цій статті я поміркую про баланс між людиною та суспільством. Від ставлення кожної людини до цього питання залежить те, яким буде наше життя.

    Теми цього довгочиту:

    Людина Та Суспільство
  • Глибина розуміння слів

    У цій главі я напишу роздуми про розуміння слів. Адже всі слова, нам відомі, якоюсь мірою взаємопов'язані одне з одним, що створює унікальну палітру слів у кожної людини.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Роздуми про мотивацію

    Мотивація - це не просто прилив енергії або тимчасове натхнення. Це стрижневі цінності людини, які задають вектор руху.

    Теми цього довгочиту:

    Мотивація

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається