Публікація містить рекламні матеріали.

В цьому довгочиті я розповім про таку цікаву штуку як багнет, як від ідеї «в тебе закінчаться набої, ти натягнеш цю штуку на ствол і підеш в суїцидальну атаку» до «шо це таке і нашо воно треба? Я й так маю чим хліб кроїти». Тому, ласкаво прошу до світу багнетів!

Що таке багнет?

Багнет, він же штик ніж, це ніж, кинджал, меч або зброя у формі шампура для ворогів, призначена для насаджування на кінець дула гвинтівки, карабіна, мушкета або тому подібної вогнепальної зброї, що дозволяє використовувати її як недоспис. З початку 17-го до початку 20-го століття це була зброя ближнього бою, яку використовувала піхота для наступальної та/або оборонної тактики. Сьогодні їх досі видають, у всіх арміях світу, ніхто їх з озброєння не знімав, але якщо солдат одягне його на автомат для бою, то у всіх зʼявляться сумніви щодо його розумової повноцінності, але все ще використовується для всяких церемоній за участі великих шишок з вищих ешелонів, залякування місцевого мирного населення, яке прийшло сказати хто ви, де ваше місце і що з вами зроблять та просто щоб по-відганяти набридливих туристів.

Королівська Гвардія британської корони зі зброєю з багнетами

Зараз вони є на зброю будь-якої платформи: AR, Sig Sauer, AK, L-85, всякі японські тайпи, FN FAL, Heckler & Koch, QBZ, так, що ще, таке відчуття ніби щось забув, точно… пістолети Glock… як на мене це просто зробити для тих хто любить повимахуватися без практичної доцільності… тобто для тих хто вміє користуватися планкою Пікатіні, але не мозгами. Але в Glock є власна лінійка багнетів для гвинтівок FM 78… а чи є багнет для багнета…

Художники… рятуйте бабцю Австрію(жарт)

А тепер настав час перейти до історії та розібратися, як же людина додумалася причепити багнет на глок.

Історія багнетів

Епоха випадаючих багнетів

Іспанський багнет вставка 18 ст, приблизно такий же вигляд мав французький в битві при Іпрі, але з деревʼяним в ручну зточеним руківʼям

Історія багнета починається на початку 17 століття в Китаї, але то просто концепція і до реалізації вони так і не дійшли, тому цей факт ми опустимо. А от реальна історія багнета починається у Франції. Згідно переказів, які легко можуть бути вигадкою, багнет придумали французькі мисливці на початку, а може й на середині 17 століття, які хотіли поєднати кріс та кабанячий спис. Але якщо брати реальні історичні джерела а не «кума, куми мого кума сказала», то є писемна згадка датована 1647 роком, це тоді коли 30 річна війна тривала, така собі пробна версія першої світової де більшість жертв була від хвороб, де розповідається, що французи в битві при Іпрі просто брали ніж, зточували його руківʼя і вставляли в дуло мушкета і нормальна зброя перетворюється на короткий спис який важить цілих 4 кіло, для порівняння алебарда тих же часів важить в двічі менше при чому значно довша. Величезним недоліком цієї конструкції було те що якщо недостатньо заточити руківʼя то воно просто не влізе в ствол, якщо зточити ідеально то влазить дуже туго вставити швидко не вийде і до того часу ти вже мабуть цілуватимеш землю, а якщо занадто сильно зточити, то воно просто випаде під час бою в найбільш непідходящий момент, а ще він не дозволяв ні стріляти, ні заряджати і перетворював мушкетера на недопікінера, бо в нього не було ні піки, ні кіраси, ні шолома. Французи побачили шо це за гімно і відмовилися поки світлі уми не придумають чогось кращого.

Конкретно на цій світлині зображений москаль на початку 18 століття який вставляє багнет вставку в ствол

А англійцям та іспанцям все сподобалося і вони ввели їх у себе, перші потім про це сильно пошкодували. Отож, діло було наступним чином, рік 1689, повстання якобітів, лоялісти вирішили відмовитися від пікінерів на користь багнетів вставок, бо хто ж міг подумати що хайлендери(піхота якобітів озброєна як вогнепалом так і мечами) підуть у ближній бій, це ж нонсенс якийсь. А ще хайлендери використовували хитрий маневр, вони бігли на ряди ворога, зупинялися, стріляли і знову бігли, тож лоялісти не розуміли чи їм перезаряджатися чи вже вставляти багнет в ствол. Тоді так ніхто й не вставив того багнета до того як отримали прочухана від якобітів.

Те саме повстання

Майже одразу після описаних вище подій, англійці придумали придумати кріпити багнет на ствол а не вставляти його всередину… але вони забули що казеннозарядної зброї(треба буде про це якось зробити довгочит) ще не винайшли, тож ти ніби й міг стріляти, але як би ти той багнет не поставив то він або чистити зброю не дає, то цілитися заважає, то огляд закриває, то перезаряджати не дає. Також британці придумали отаке кріплення(див. зображення нижче) в надії що воно якось зарадить випаданню багнета… що ж… не допомогло.

Але не зважаючи на те що багнети були аж на стільки не досконалі, в кінці 17 століття пікінерів все таки викинули на звалище історії і пів світу, за винятком Франції яка в лиці Людовика XIV все ще памʼятала шо це за гімно і ловила флешбеки з 30 річної війни, перейшли на шампуроподібні багнети трикутної форми з таким кріпленням. Бо тоді чогось всі вірили що дірки зроблені таким багнетом неможливо зашити, але фельдшери тих часів бачили і набагато гірше ніж трикутні дірки, бо насправді роль грали місце і глибина уколу, а не його форма. А також нема жодної кореляції між формою багнета та його здатністю заносити бацили в рану. А реальною причиною тригранності багнетів було те що двогранні легко ламалися.

Далі жодних значних змін в багнетах не відбувалося, хіба сплави металів ставали кращими, бо всі ламали голову над тим як зробити так щоб багнет не випадав під час бою. Так як французи першими на своїй шкурі це відчули, то вони й першими придумали надійне кріплення в 1771 році з додатковим металевим кільцем з жолобом, що стало остаточним вирішенням вагнето-випадаючого питання… аби мене не заблокували за таке формулювання… Тим не менш половина світу це стирила, а інша половина купила у французів.

Ось так виглядало це кріплення

Епоха багнетів на всякий колір і смак

Також, майже одночасно з винайденням надійного кріплення для багнета люди придумали заряджати свої кріси через казенник. Для історії багнетів це стало ривком вперед, бо відпала необхідність у тому щоб чистити ствол після кожного пострілу, і заряджати через дуло більше не треба, і вже нема страху проткнути свою руку. Тоді почалася манія на багнети-мечі. А також тоді всі джентльмени почали мірятися в кого довший… багнет, бо типу далі дістає у фехтуванні.

Першими в цьому були британці, вони спробували просто взяти довгий ніж і прикріпити його до дула гвинтівки Бейкера, збоку, проблема була в тому що по-перше, вона дульнозарядна, а по-друге, порохові гази відбивалися від леза і відхиляли кулі від їхньої передбачуваної траєкторії, французи зробили те саме, але в самому багнеті зробили жолоб і завдяки цьому куля летіла за доволі передбачуваною траєкторією, принаймні перші 100-200 метрів. Те саме відчуття коли списав у двієчника але отримав оцінку вище, але виникає питання… чому б просто не розмістити багнет знизу ствола? Ну а далі всі так і робили.

Зелений жакет британської армії з гвинтівкою Бейкера з бічним кріпленням багнета(1); Французький багнет з жолобом(2)

Важливий момент, багнетами тільки кололи жертву, бо якщо рубати, то скоріш за все ви то кріплення вирвете з кишками, а якщо й не вирвете то ствол погнете це точно.

В першій половині 19 століття стало модним чіпляти в якості багнета укорочену кавалерійську шаблю, оскільки Франція це країна моди то вони не могли обійти цей тренд, але вони не почули слово «укорочена» тому взяли і забабахали повно розмірну кавалерійську шаблю… але дякуючи імператору Бонапарту III цей… багнет(ище)… прийняли лише на пів шишечки і то лише для персональної гвардії його величності, бо випробування показали, що боєць озброєний такою дилдою тупо здохне.

Потім людям стало нудно і вони почали робити багнети-мультитули. Ну знаєте, коли люди беруть два працюючі інструменти, схрещують їх і виходить гімно яке підходить лише для харакірі. Таким чином на світ в Британії народилися багнети з пилкою, яка ледве пиляла гілку діаметром 5 см. Як згодом виявилося, це робили для того аби завдати жертві більших страждань… а потім люди винайшли відео ігри і всі стали жорстокими вбивцями. Потім від них це підхопили й інші країни.

Але заради справедливості мушу сказати що був один багнет-мультитул який виконував всі функції. Американці придумали багнет-лопату і він справді годився як для смертовбивста так і для копання, але мабуть як і половина з вас, моїх любих читачів, був такий собі рядовий Раян із сонячної Флориди, який думав що ним треба копати прикріпивши до гвинтівки. А цього не можна робити, бо ствол зігнеться і якщо фігово почистити ствол після того дійства, то ствол під час пострілу розкриється квіточкою. Але через те що ніхто не зрозумів як ним користуватись його на озброєння так і не прийняли. Потім американці зробили непоганий багнет-шомпол, але цього разу вже вище командування послало винахідників і пригрозили запхати їм того шомпола в одне місце, бо їм треба було як в європейців. Як то кажуть, розумні думки наздоганяли людство, але людство виявилося швидшим.

Перед першою світовою європейцям захотілося чогось екзотичного, хтось зробив собі багнет у формі ятагану, хтось у формі мачете, і тому подібне, я вражений що не було багнета у формі алебарди. А також в цей період японці показали всьому світу як правильно використовувати багнети в суїцидальних банзай атаках під час війни з Російською Імперією в 1903-5 роках що в них запозичила вся Європа.

Епоха «нафіга?»

Британський солдат в 1941 році з багнетом Патерн 1907

Перша світова війна! Солдати ріжуть багнети! Як виявилося півметрова шабля/меч в окопах чіпляється за все підряд і не дає нормально рухатися та бити суперника, тому солдати обрізають багнети і роблять з них звичайні траншейні ножі.

Якщо вам цікаво як відбувався бій на багнетах то ось: ви та ще кілька десятків тисяч таких же солдатів як і ви, надягають багнети на стволи і зі свистом командира всі як один вибігаєте з своїх окопів і біжите в сторону ворога по рівному як мозок комуніста полю, яке ідеально прострілюється сотнями ворожих кулеметів, що може піти не так? План надійний як швейцарський годинник. Думаю що не варто пояснювати що тут не так.

Мем позичений без дозволу

Мабуть в ті часи коли ти з друзями за компанію втяв якусь дурницю то батьки сварили словами «а як вони з багнетами будуть бігти на кулемети, ти теж з ними бігтимеш?».

Після першої світової було заборонено багнети з пилками бо вони змушували жертву страждати, а з вогнеметами все було ок 👌, також до всіх почало доходити, що багнети це гімно, але всі забили на це болт, і багнети далі продовжують модернізуватися, але тепер їх вже намагаються притулити так щоб не заважали. Також в міжвоєнний період швейцарці вирішили і собі зробити багнет. І це був звичайнісінький довгий ніж, дуже якісний довгий ніж, мабуть єдиний багнет тих часів який міг пройти тест на нарізання паперу прямо з заводу.

Ну люди були б не людьми якби не робили всяку фігню, так у міжвоєнний період багнети отримали універсальні кріплення і їх можна було кріпити на легкі кулемети та снайперські гвинтівки. Нафіга🧐?

Під час ДСВ багнети використовувалися надзвичайно активно… на пропагандистських плакатах, листівках і тому подібній літературі із закликами йти різати ворогів, навіть в УПА такі були, хоча мені більше до вподоби pin-up плакати, кому цікаво можете загуглилити, вам теж сподобається. Станом на 1939 рік була лише одна країна яка вірила що атаки з багнетом наголо досі працюють і використовувала їх впродовж всієї другої світової… навіть якщо багнетів не вистачало щоб озброїти всіх... Якщо вгадав країну то пиши в коментарі.

Листівка УПА із зображенням повстанця з багнетом

Після другої світової багнети перестали використовуватися… хіба винятком можна вважати війну у Вʼєтнамі, де багнети використовував вʼєтконг в своїх суїцидальних банзай атаках і американці коли кущі за спиною говорили щось вʼєтнамською, можливо пропонували миску рису, або коли треба було зачистити нору комуністів.

Зараз солдат бачить багнет тільки на тренуваннях, на церемоніях з великими шишками, щоб по відганяти набридливих туристів та заспокоювати місцеве буйне населення. В США до 2010 року існували повноцінні заняття з фехтування багнетом, але потім вони звели це до того що є зараз в Україні — мастурбація багнетом коло дула.

Але людську фантазію і дибілізм не зупинить ніщо, тому зараз на ринку можна побачити багнети на пістолети, багнети електропили, болгарки… ну а ще є багнети з трубкою в середині та балончиком діоксиду вуглецю… який при проникненні в тіло робить вас… трохи обʼємнішим… і ні, я не обсираю ці творіння хворої уяви людей тому, що ніхто не втілив мою ідею з багнетом склорізом.

Вердикт

Всю історію існування багнета його намагалися зробити корисним, але розумні думки таки наздогнали людство і багнети визнані всіма абсолютно безкорисними. На жаль це було ціною мільйонів життів, але що було те загуло і дякували Богу їх вже не використовують. А також скоріш за все буде ще один довгочит на тему історії багнетів, так як цей більше орієнтований на широку аудиторію, він буде великий і більше схожий на довгочит про РСЗВ.

А також хочу порекомендувати вам Хуліганську Бібліотеку.

Шукаєте інфо про снайпінг? Вона тут.

Шукаєте щось про так-мед? Теж тут.

Купа іншої цікавої військової літератури, яка може вам знадобитися і просто для загального розвитку.

Також, якщо ви хочете відпочити та переключитися після роботи, є цивільна література в електронному вигляді, включно з аудіокнигами.

Різні жанри літератури на будь-який смак, вибір з кожним днем поповнюється.

Підписуйтесь 👇

Hooligan’s•Library

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Чугайстер
Чугайстер@chuhayster

⚔Техніка • історія • війни⚔

3.6KПрочитань
29Автори
137Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (13)

Запрошую вас до обговорення

Вам також сподобається