Леонардо да Вінчі, сер Вінстон Черчилль, Чарльз Дарвін, Франклін Рузвельт, Марія Монтессорі, Альберт Ейнштейн, Марк Твен, Віктор Франкл, Бенджамін Франклін, Марк Твен, Махатма Ґанді, Ернест Хемінгуей, Нікола Тесла. Що їх об’єднує? Вони всі вели особистий щоденник. Ця практика є поширеною серед багатьох великих мислителів, лідерів та творчих особистостей.

Сила нотування або чому я повинен витрачати 15 хвилин на якусь «лірику»?

Спочатку скажу про свої асоціації щодо ведення щоденника. Насправді дуже довго я вважав цю справу проявом слабкості. Вперше цю практику я побачив в дитинстві, вона була присутня в багатьох фільмах, серіалах, мультиках по телевізору. І представляли її аж ніяк не з сильної сторони. Ще досі я пам’ятаю фрагменти про маленьку дівчинку, її щоденник та булінг зі сторони інших дітей. Вже тоді в мене сформувалось бачення, що зошит з думками, то для дивних одинаків, які не мають сил постояти за себе, а я нормальний, маю друзів, в мене все добре. Так навіщо тоді мені витрачати час на цю маячню?

Скажу з власного досвіду, що письмове вираження думок допомогло прояснити та зрозуміти власні почуття, бажання та цінності. Це дозволило краще зрозуміти себе, визначити свої потреби та цілі.

Щоденник це дзеркало для внутрішнього світу

Ми сотні разів дивимося на себе в дзеркало, щоб побачити, чи в порядку наша зовнішність, що там із зачіскою, чи немає нічого зайвого на обличчі, і водночас не витрачаємо й хвилини, щоб подивитися на себе внутрішнього.

Ведення щоденника є потужним засобом пізнання себе, де ми можемо побачити свої думки з іншої перспективи та знайти глибину, яку раніше не помічали. Зараз поки ми не приділяємо уваги своєму внутрішньому, воно стоїть, так, нічого не робить, можна сказати, що просто не має розвитку, але прогресія все ж таки існує — внутрішнє починає ПЛІСНЯВІТИ.

Що станеться, якщо вести щоденник кожного дня?

Не пам’ятаю де я це почув, але: «Хороший щоденник — той, який ви ведете». Якщо можете, то пишіть кожного дня. Можна і кожної хвилини, можна відразу записувати свої переживання, можна писати коли є, що сказати, можна робити це ввечері, підбиваючи підсумки, можна написати три речення, а можна і 100 сторінок, можна сьогодні викласти емоції на папері, а можна цього не робити. Щоденник ваш. Тому саме вам вирішувати, як він буде виглядати, коли й що вам туди писати.

Як казав Стівен Кінг: «Ми найкраще брешемо самим собі». Так, можливо, в цьому є правда, але з записаним на папері все інакше. Скажу, що під час прочитання щоденника з'являється адекватна самооцінка. Я виявив, що при перечитуванні менш імовірний самообман. Погляд став чіплятися за речі, які раніше не помічав. Тому щоденник має бути особистим, цим забезпечується чесність.

Нам стає зрозуміло те, чого ми навіть не знали, тому падає рівень стресу, ми позбавляємось від тривожних думок, депресивних симптомів. Ми виплескуємо емоції, переживання, плани на папір, таким чином, наша голова звільняється від безглуздих дрібниць.

Моя структура та запитання

У щоденника має бути структура, наприклад:

- емоції (що відчув за день);

- факти (що спостерігав, помітив);

- плани;

- лірика (вірші, оповідання, малюнки).

Також я додаю деякі запитання, які допомагають мені виконати план структури та доповнюють її.

Вранці я звик питати себе: «А навіщо я сьогодні встав з ліжка? Що я такого роблю, які мої дії сьогодні розвинуть суспільство, як я допомагаю своєму оточенню?». Потім по рекомендаціях впливових людей я думаю про те, за що я вдячний людям та світу загалом.

Ввечері, підбиваючи підсумки, я питаю себе:

-  Які уроки я отримав за день? (Кожен день несе свої уроки. Можливо, я просто проспав сьогодні вранці, можливо, перегнув палицю на роботі. Що сталося сьогодні, на що варто звернути увагу? Що мені намагався сказати навколишній світ? Які мої дії суперечать цінностям і чому вони мають бути в моєму житті?)

-         Які перешкоди мені зустрілися?  

-         Якої помилки я припустився? (потрібно міркувати з боку принципів, цінностей та цілей. Наприклад, якщо твоя ціль бути здоровим, то переїсти солодке буде помилкою або, якщо твоя цінність це в першу чергу твоя сім’я, то сварка з нею – збій в системі.) 

-         Що дізнався нового?

-         Хто зробив щось добре для мене сьогодні?

-         Які були емоції та почуття сьогодні? (краще мати при собі записник або телефон, щоб одразу нотувати це протягом дня)

-         Що викликало в мене стрес?

-         Як я можу впоратися з цим у майбутньому?

-         Які висновки я маю зробити? (В чому я можу стати кращим? Що потрібно зробити, щоб не допустити цього наступного разу? Як бути менше роздратованим? Як оптимізувати свої дії? Головне не звинувачувати себе в цьому пункті, а просто знайти та вирішити збій.)

.

.

.

Щоденник — це інструмент, який може бути корисним для будь-якої людини, незалежно від її статусу чи професії. Пам'ятайте, що щоденник — це особистий простір, де ви можете бути собою, без обмежень і суджень. Написання щоденника є індивідуальним процесом, і ви можете знайти свій власний підхід до цієї практики.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ілюшин Ігор
Ілюшин Ігор@iliushyn_ihor

1.5KПрочитань
9Автори
57Читачі
На Друкарні з 15 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (12)

Дійсно, ви вмієте переконувати. Крутий довгочит, після якого хочеться внести в своє життя нові звички 🫡🫶🏻

Вам також сподобається