Медитація – тренд, псевдокультура чи шлях до усвідомленого життя?

В цьому довгочиті я розгляну питання медитації, розвитку усвідомленості та спробую переконати вас у колосальній користі цих практик. Витративши декілька хвилин на цей допис, ви, можливо, зробите наступний крок до чогось більшого. Читай, через не можу, через ще трохи, до кінця – і ти будеш чемпіоном. Для більшої зацікавленості скажу, що, навіть, коли ви раз за разом розумієте, що відволіклись, то це означає тільки одне – перемога.

Цей довгочит гарно доповнює “Медитація — як це робиться?”, - Ostap Sokoliuk

Наш розум постійно зайнятий різними думками. Думки постійно змінюють одна одну. Тому стан зосередженості на чомусь одному не настає. Усередині нас відбувається безперервний внутрішній діалог, який має спонтанну, практично неконтрольовану природу. Усе це породжує приємні й неприємні відчуття. Неприємних відчуттів, як показує практика, набагато більше, ніж приємних. Наша голова постійно згадує курйозні випадки та прокручує цю платівку раз за разом. Ми переживаємо ці моменти не один раз, як цього хотілося, в минулому і на цьому все, а десятки або сотні разів, відчуваючи ті самі негативні емоції.

Люди асоціюють слово "медитація" з чимось езотеричним, містичним, непотрібним, сектантським. Без необхідних знань та інструментів дослідження, сотню років тому можна було так вважати, але не зараз. Наука вже довела користь медитації. Було проведено сотні експериментів та дослідів, які показали, що люди, які дотримуються цих практик, змогли подолати депресивні настрої, знизити загальний стрес або те, що кілька місяців регулярної практики призводять до збільшення сірої речовини, разом з тим підвищується продуктивність, концентрація уваги, пам'ять, покращується робота з інформацією. За такий апгрейд зараз деякі готові платити гроші, але все, що необхідно - 15 приділених хвилин в день. Навіть 10 хвилин медитації достатньо, щоб значно знизити рівень бета-хвиль у мозку. Це означає, що кора головного мозку менш активно включена в процес обробки інформації, ніж зазвичай. Під час медитації мозок людини відпочиває від перероблювання даних.

Як приділити час (поки що) чомусь незвичному та не результативному?

На своєму шляху я зустрів 3 видимі причини, які казали мені не займатися цим:

ЛІНЬ. Просте не розуміння того, яку користь може принести ця дія. Але це ще пів біди. Складно було продовжувати коли минув перший місяць, потім другий, за ним третій, а змін майже ніяких немає. Наступного разу можете не витрачати час на перегляд подібних відео на Ютубі: «Я медитував 30 днів й ось, що зі мною сталось». Нічого не сталось. Перші помітні зрушення я побачив тільки через 7 місяців, а до того я розбивав лобом горіхи. Перші заняття допоможуть вам розслабитись, але за місяць контролювати потік думок ви не навчитесь. Хоча хто знає.


ДІРЯВА ГОЛОВА. Друга причина, чому я міг не сісти медитувати – це просте забування. Мені допоміг будильник. Можете також спробувати завантажити додатки на телефон з різними програмами медитацій, які можуть покращити сон, знизити стрес, просто розслабити вас або пропрацювати прийняття. Вони будуть сповіщати вас коли потрібно починати.

ДИСКОТЕКА У СУСІДІВ. По словах гуру та різних авторів, для медитації потрібно відвести своє сакральне місце, де тебе ніхто і ніщо не зможе відволікти від підключення до колективного несвідомого. Але зараз на Землі такого місця не існує. Де б ти не знаходився, тобі все одно доведеться вчитися абстрагуватись від шумів, криків, вибухів, співання та так далі. Єдине де ти можеш створити тиху атмосферу, так це в середині себе. Але місце доведеться дійсно підібрати, бо ми будемо формувати нову звичку та нові нейронні зв’язки, якщо ви захочете медитувати у ліжку, то ваш мозок сплутає одне діло з іншим і ви просто заснете, так само з іншими місцями до яких у вас вже є прив’язка. Скажу, що ми, навіть, можемо медитувати коли їдемо на роботу в маршрутці, але про це трохи пізніше.

Поговорімо про те, як це працює.

Як перестати думати про рожеву обізяну?


"Яке полегшення усвідомити, що голос у моїй голові — це зовсім не я. Хто ж я тоді? Спостерігач, який дивиться на все збоку". Німецький письменник Екхарт Толлє


Уявімо, що все нарешті склалось: ви розгорнули килимок, підпалили пахощі, сіли, заплющили очі, розслабилися, спина тримається рівно. А що далі? Далі просто фокусуємося на чомусь одному, наприклад, дихання. От сидите ви, усвідомлено відчуваєте, як повітря проходить через ваші ніздрі, лоскоче їх, ваші легені повільно наповнюються, а далі вашому мозку стає нудно й для покращення ситуації він посилає вам мультики. Вам не слід вимикати ці мультики та не слід дивитися їх, а просто усвідомити, що вони є, просто продовжувати тримати фокус на диханні, тоді мультики самі по собі перестануть докучати.

Медитація це не тільки техніка з розслаблення, як більшість вважає, але це ще й метод спостереження за своїм розумом.

Не думайте про те, щоб не думати. Не намагайтесь вимкнути свій мозок. Це теж саме, що намагатись вимкнути серце чи легені. Воно ж нам не потрібно, то з чого ви взяли, що мозок потрібно вимкнути. Наша задача просто усвідомлювати себе в моменті, ловити себе на відволіканні та повертати назад.

Не потрібно засмучуватись, що не виходить сконцентруватись. Кожного разу коли ви ловите себе на думці, що ви десь ментально блукали, це означає, що ви перемогли, скажімо так: «Раді знову вітати тебе у реальності!». Медитація — це проста вправа усвідомленості. Сидимо та дихаємо, а щоб тіло розслабилось, просто пройдіться своїм внутрішнім зором від лоба до лівої п’яти, а в момент усвідомлення м’язів розслабляйте їх.

Щодо неформальної медитації, то так, ви можете медитувати коли їдете на роботу, коли мийте посуд, прибираєте, стоїте в черзі, слухаєте музику, читаєте і так далі. Майже будь-яку справу можна перетворити на практику усвідомленості. Якщо ви, наприклад, не любити мити посуд, то перетворіть це на медитацію. Усвідомлюйте кожен свій рух, як рука торкається води, як піниться мило, відчуйте як ви стоїте на підлозі, перебувайте в моменті тут і зараз. 

Дзвіночок усвідомленості. Додаток

Для того, щоб протягом дня частіше перебувати в усвідомленому стані, я рекомендую встановити додаток Mindfulness bell. Це просто скарб. Дуже простий додаток, який дзвонить через вказані інтервали часу. Є багато приємних дзвіночків. Також підтримує просту вібрацію, щоб не заважати людям поруч. Буде корисно для тих, хто почне практикувати медитацію, усвідомленість та уважність.

Помилки в боротьбі з мавпою

ОЧІКУВАННЯ. У кожного є своє уявлення медитації, хтось думає, що коли він почне медитувати, то відчує якісь неймовірні потоки енергії, вібрації, порине в Нірвану. Але на ділі коли починається сам процес, то нічого особливого не відбувається, ви залишаєтеся сам на сам зі своїми мультами. В людини наступає розчарування, бо очікування не виправдали себе. Не потрібно очікувати екстазу. Медитація більше про зміну звичної моделі поведінки розуму, коли він то в минулому, то в майбутньому, коли він на все реагує, це добре, а це погано. Якщо ми сідаємо в медитацію і наш розум каже: "Оххх, щось це погана медитація, я не відчуваю приємних переживань", - то ми йдемо не тим шляхом. Ми повинні навчитись приймати реальність такою, якою вона є.

ПОВЕРХНЕВІСТЬ. Наступна помилка, це коли ми не можемо заспокоїтись, увесь час крутимось, чешемось, потрібно зрозуміти, що для нерухомості розуму потрібне нерухоме тіло. Не потрібно кожного разу сіпатися коли щось засвербіло, потерпи трохи.

Інша крайність – це ФАНАТИЗМ. Коли людина через біль продовжує практику. Ноги оніміли, спина от-от зламається навпіл, а він через силу волі, продовжує це робити, тут з’являється напруження, а не розслаблення. Потрібно знайти золоту середину: не реагувати автоматично на будь-яке неприємне відчуття та не доводити себе до знесилення.

Проблема полягає в несвідомому стані. Тобто коли якісь речі мають вплив на ваше життя, але ви навіть про це не підозрюєте. Неможливо зупинити свої думки, але ми повинні навчитись по-новому до них ставитись, щоб господарювали ми, а не вони. Тож вирішуйте коли ви будете медитувати (вранці чи ввечері), заводьте будильник, щоб не забувати, встановлюйте додаток, щоб підтримувати усвідомленість протягом дня та пам’ятайте, що думки у вашій голові – не ви. Не ви їх створюєте, тож не потрібно автоматично на них реагувати, просто помічайте та повертайте себе до реального життя.

ВСІМ ЩАСТЯ!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
І
Ігор@IA_ihor

1.6KПрочитань
9Автори
56Читачі
На Друкарні з 15 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (12)

Ваш довгочит дуже цікавий! 🤩

Завтра його буде опубліковано в Twitter та на Facebook Друкарні.

🔸https://www.facebook.com/drukarniaua

🔸https://twitter.com/drukarniaua

Вітаємо!

Вам також сподобається