Що я маю на увазі?

Суперсила закладена в кожному з нас від природи: ми прагнемо до знання та мудрості, ніхто не може цього відібрати. Так навчання стає невіддільною частиною нашого життя. Ми постійно отримуємо новий досвід та навички, будь то в школі, університеті, роботі, інтернеті або, навіть, в повсякденному житті. Часто ми думаємо, що навчаємося тільки тоді, коли отримуємо інформацію від інших людей, але насправді, ще давньоримський філософ Сенека стверджував: "Навчаючи інших, ми вчимося самі".

Пояснення матеріалу іншій людині є одним з найбільш ефективних способів запам'ятовування та розуміння. У процесі пояснення ми змушені структурувати свої думки, виділяти ключові ідеї та знаходити прості та зрозумілі способи передачі знань. Скажімо так, якщо ви не можете пояснити щось дитині, то варто замислитися над тим, чи справді ви самі розумієте те, що розповідаєте. Хтось може подумати, що таке працює тільки коли ми передаємо щось усно, але не все так сумно. В дослідженнях Стенфордського університету дві групи восьмикласників отримали завдання вивчати біологію.  Перша група просто готувалася до іспитів у стандартний спосіб.  Друга ж навчала комп'ютер (було написано спеціальну програму).  В результаті друга група дітей виявила більший інтерес до предмета, краще старалася, глибше розбиралася у матеріалі та склала тест краще.

Тож рекомендую знайти можливість пояснити матеріал іншій людині, будь то друг, колега, віртуальна аудиторія (Друкарня в поміч), щоб посилити свої власні знання і навички. Звісно тут потрібна рефлексія від людини, складно усвідомити, чи зрозуміло все іншому, коли він не відповідає. Всі думають, якщо вони поставлять якесь питання, то виставляться ідіотами. Але силу питання не слід недооцінювати. Від нас ніхто не очікує запитань на рівні Сократа, просте уточнення допоможе і вам, і іншому. Ви дізнаєтеся щось нове, а людина закріпить свої знання. Сформульовані питання можуть стимулювати мислення, сприяти обговоренню. Комунікація допоможе виявити нові підходи, погляди та ідеї, які можуть розширити ваше розуміння та перспективу на тему, що вивчається. Ось так і виходить, що простим питанням або поясненням можна прокачати себе та отримати нові скіли. Обравши мінімум найважливіших дій, можна швидко отримати значну частину від запланованого результату (Закон Парето).

На цьому б довгочит можна було б закінчити, але...

Мало пояснити та запитати — потрібно зацікавити, здивувати.

В цілому, ідея полягає в тому, щоб зробити пояснення цікавим, релевантним та корисним для вашого співрозмовника, залучаючи його до процесу та демонструючи практичну цінність того, що ви навчаєте.

Багато зі свого досвіду знають, що складно навчитися чомусь коли тобі це не цікаво. Точніше, коли ти зовсім не розумієш, як воно тобі знадобиться в житті. Уявімо ситуацію, що ви розповідаєте про силу філософії в житті суспільства людині, яка цікавиться хімією. Так, ви розповісте та остаточно закріпите свої думки, а що з того вашому співрозмовнику. На мою думку, потрібно поважати чужий час, тож ти або не чіпаєш його з цією темою, або спонукаєш його зацікавитись, здивуватися.

Навчання починається зі здивування

Дуже довго мене привчали читати книжки, схожа ситуація може бути в тебе також. Розповідали, як це допоможе мені в житті, яким розумним я буду і так далі. Але мені було все одно, я вважав себе розумним і без цих книжок, які забирають купу часу, але одного разу я наткнувся на відео в Ютубі, в якому розповідали про силу читання, як правильно читати і що воно може дати, ця інформація мене дуже сильно здивувала та змотивувала. З того моменту, я читаю майже кожного дня. Одне відео, один правильний виступ однієї людини, змінило моє життя. Єдине, що вона зробила — здивувала.

Порада, яку я можу дати — наголошуйте на практичній користі. Покажіть, які переваги та вигоди можуть бути пов'язані з темою, яку ви пояснюєте.  Підкресліть, як ця інформація може бути застосовна та корисна у повсякденному житті або в конкретній ситуації. Звісно, не один цей фактор впливає на формування зацікавлення та рефлексію людини. Також легше буде, якщо ви маєте авторитет в іншого.

Тож тепер пояснюємо цікаві та складні речі один одному, задаємо кууууупу питань й головне, намагаємось зацікавити якомога більше людей.

Всім щастя!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
І
Ігор@IA_ihor

1.6KПрочитань
9Автори
56Читачі
На Друкарні з 15 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (14)

Цікава інформація👏🏻. Окремий лайк за мем з Михайлом Поплавським🤩

Вам також сподобається