Що є філософія?

Сьогодні буде (не)вигадана історія:

Якось наше товариство потрапило у заклад, де за сусіднім столиком вечеряли разом Ніцше, Кафка і Камю. Знаєте, ми там спокійно сьорбали своє вино і, якби не той балаган, може, ми їх і не впізнали б.

⁃ Колеги, коли людина знає для чого, вона витримає будь-яке як. - стукнув кухликом пива об стільницю Ніцше.

Кафка в цьому місці голосно шмигнув:

⁃ Хто зрозумів усю повноту життя, той не знає страху перед смертю. Страх смерті - лише результат непрожитого на повну життя.

⁃ Рано чи пізно настає час, коли потрібно вибирати між спогляданням і дією. Це і називається: стати людиною. - хитав ствердно Камю.

Це було так гучно, що ігнорувати змоги більше не було.

Ці речі, що вони говорили, ці і інші…,було так цікаво, що наше товариство підсіло до них.

Ми довго думали над тим, що з нами сталось в той вечір, що ми зрозуміли, і як же Вам коротко про це все розповісти?

Навряд чи в пості охопиш неохопне. Але є тези, тут вони підходять.

1. Філософствує кожен і кожен вирішує для себе життєво важливі проблеми: про відношення до світу, про сенс і ціль життя, про вибір професії, про добре і зле, і інше. Ми можемо вчитись філософії в інших, щоб з цими запитаннями нам самим легше було.

2. Завдяки філософії розширюється кругозір, це допомагає більше розуміти інших.

3. Філософія вчить критичності, критичному мисленню. Перша умова цієї науки: нічого не приймати на віру. У цій своїй якості філософія допомагає позбутися забобонів і хибних суджень.

4. Філософія допомагає людям сформувати свої переконання і, якщо потрібно, виправляти їх. Без переконань людина подібна до флюгера — куди вітер повіє, туди і вона.

Ми зрозуміли, що будемо про це говорити тут більше. Філософія практична і вона може бути цікава.

Які теми підняти в наступних постах, щоб це було Вам корисно?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Aureum Medium
Aureum Medium@aureum_medium

Наукове товариство філософії

306Прочитань
0Автори
11Читачі
Підтримати
На Друкарні з 24 червня

Більше від автора

  • Лайфхаки для юних філософів

    Любі студенти! Філософи, культурологи, психологи, політологи, та хоч історики, філологи, математики та технарі зі Львова та світу — лайфхаки! 💕

    Теми цього довгочиту:

    Філософія
  • П'єр Бель "Про толерантність", або "Про терпимість"

    П’єр Бель унікальний мислитель. Він чи не найвідоміший філософ-кальвініст. Але Белю не пощастило, бо він жив в епоху Короля-сонця, котрий в 1685 році відмінив Нантський едикт (саме сей закон ґарантував свободу віросповідання для французьких протестантів в період 1598-1685 рр.).

    Теми цього довгочиту:

    Філософія
  • Сократ: історія про людину, яку світ так і не спіймав

    За барною стійкою незмінного місця наших зустрічей сиділо двоє: кремезний бородатий чоловік за сімдесят та хтось зі студентів Товариства (це було настільки давно, що історія вже й статі не пам'ятає).

    Теми цього довгочиту:

    Філософія

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Зараз все більше чую від друзів, знайомих, в просторі інтернету, що філософія - це безглузда наука, про бла-бла-бла, без фактичних підтверджень і дослідів. В минулому році читав одного автора, який прямо у своїй книжці написав: “Філософії виявилася найнепотрібнішою вправою”.

Але я так не вважаю, я думаю, що філософія є обов'язковою вправою. Вивчаючи різні аспекти та точки зору, світ навколо і всередині тебе розширюється. Ти починаєш розуміти і бачити все не тільки через свій об'єктив(призму), а тепер володієш різними точками зору, вчишся їх приймати. Філософія це спосіб життя. І коли люди говорять, що їм не потрібна філософія, що вони не будуть виконувати безглузду вправу, говорячи про те, що філософи їм не потрібні, вони вже підіймають філософське питання.

Я вже закінчую факультет журналістики і філософію мені викладали лише пів року. І викладали це ще гарно сказано, просто розказували про різні ідеї і відразу ж говорили висновки, до яких ми повинні були прийти. Але це все одно дало мені поштовх до поглиблення знань. Вважаю, що вам потрібно почати саме з цього, потрібно почати з зацікавлення людей, філософія починається зі здивування. Розкажіть про важливість філософської літератури, чому так важливо її читати, чому важливо розбиратися в ідеях, чому важливо постійно думати і задавати питання. Усі пишуть список справ на день, але ні в кого не має пункта “подумати”. Бажаю вам успіху, буду стежити за вашим каналом і далі👍💪

Вам також сподобається