Обкладинка з інстаграму Н.К.Є

Вступ

Протягом всього існування Конотопа та Сум між цими двома містами точилася конкуренція. Не в плані битви “місто на місто”, а в культурному, політичному, адміністративному та економічному контекстах. Сьогодні ми проведемо порівняльну характеристику деяких з найцікавіших моментів нашої спільної історії.

Про адміністративний поділ

Сумська область по праву вважається унікальною, адже в межах 23 тисяч км² поєднуються абсолютно різні історичні регіони. Конотоп та Суми стали по справжньому близькими за радянських часів, адже раніше, ми постійно знаходилися по різні сторони Барикад. Гетьманщина та Слобожанщина, Посем’я та Слобідщина, Чернігівська губернія та Слобідсько-Українська. В ці часи Конотоп Та Суми однаково були центрами повітів та певних регіонів.

Початок протистоянь

Певні засади “конкуренції” з’явилися в середині 17 століття. Тоді, Конотоп був сотенним містом в складі Ніжинського полку, і входило це все до Гетьманщини. Водночас Суми знаходилися на території Слобожанщини, де пізніше були утворені численні полки білгородським воєводством на противагу Гетьманщині. Одним з таких полків був Сумський. Якщо дивитися на цю картину по-сучасному, то можна сказати, що Конотоп був районним(сотенним) центром у складі Ніжинської області(полку), а Суми були обласним(полковим) центром. Справжні сутички почалися в часи Конотопської битви.

Всі шляхи ведуть в…

В 19 столітті запорукою успіху та стрімкого розвитку міста була залізниця. Конотопу було легше, адже залізничний вузол, що проходив через наше місто, був головним, на відміну від Сумської ділянки. Також не важливу роль зіграла наявність в Конотопі величезного заводу з ремонту потягів та вагонів.

Цукрові війни

Також в 19 столітті головним рушієм розвитку північно-східної частини України були цукрові заводи. В той час як Терещенки осіли на території колишньої Гетьманщини, а навколо Конотопа так і взагалі мали 5 заводів, то в сумах таким "Порошенком минулого” був Харитоненко. Свого часу, ці два регіони стали головними центрами з видобутку цукру в Україні. Центральнішим був Сумський регіон, адже рід Харитоненків свого часу мав ледь не монополію на цукровий бізнес, через що Суми могли розвиватися стрімкіше. 

Цукровий завод неподалік Сум

Створення Сумської області

В 1939 році під час оновлення адміністративного устрою, головними претендентами на звання обласного центру були Конотоп та Суми. Насправді існує дуже багато версій, чому саме обрали Суми. Деякі з цих теорій схожі на правду, а інші зовсім ні, однак одна з найпоширеніших теорій каже про те, що в Сумах на момент обрання обласного центру було на десяток хат більше ніж в Конотопі, начебто, саме це і є основною причиною такого поділу. Правда це, чи ні, до сьогодні ніхто точно не знає.

Історія сюр

В 1949 році, коли в Конотопі почалася розбудова трамвайної системи, це дуже не сподобалося сумським чиновникам, бо “як так, що без відома обласного центру десь щось будується, та ще й таке, чого немає в нас?”. Через це, головою обласного комітету була направлена скарга до керівництва СРСР. В результаті всієї проведеної роботи, завдяки піднятому хайпу Сталін особисто розпорядився підтримати народну ініціативу та направив місту ще два додаткових вагони в подарунок.

Висновок

Як ви могли помітити, протягом всієї нашої спільної історії між Конотопом та Сумами точилася свого роду конкуренція. Дехто й досі вважає, що саме Конотоп мав би стати обласним центром, інші ж думають, що все сталося так, як і мало б бути. Навіть зараз на науковому, спортивному та культурному напрямках завжди точиться боротьба за першість в тих чи галузях, що є певною мірою сприяє розвитку для наших міст. Дякуємо за підготовку в написанні цього допису місцевому краєзнавцю Акулічу Олександру та Мурза Євгену з @sumygard.

Читайте цей допис в нашому інстаграмі
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Н.К.Є | Не Конем Єдиний
Н.К.Є | Не Конем Єдиний@konotop

289Прочитань
1Автори
18Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається