Завод “Червоний Металіст” та розбудова Конотопа

Обкладинка аналогічного допису з інстаграму Н.К.Є
Привіт! Ця стаття є передруком з нашої інстаграм сторінки, а тому вам може бути трохи незрозумілий контекст(як не жителям нашого міста). Надалі обіцяємо адаптовувати текст ще й для читачів друкарні та людей не знайомих з нашим місто. Сподіваємося, вам буде цікавою ця історія :)

Головний забудовник міста

Історія заводу КЕМЗ "Червоний Металіст"

Важко повірити, але майже все в місті Конотоп–було збудовано якщо не всім відомим КЕМЗом, то хоча б за його підтримки. "Червоний Металіст" протягом 106 років свого існування піклувався про місто та його жителів. В цій серії дописів ви дізнаєтеся більше про історію становлення та занепаду цього місця.

Уявіть собі:

На дворі 1915, на дворі світова війна. Ви в цій ситуації–солдат країни, яка переживає не найкращий час. І при цьому всьому у вас немає й одного патрона. Описаний раніше образ не вигадка, а стан подій російської імперії під час Першої світової. На той час в них були величезні проблеми з патронами та їх виготовленням. Аби вирішити цю проблему був створений навіть цілий комітет який мав би сприяти вирішенню цієї проблеми. За рішенням комітету, перший снарядний завод був побудований саме в Конотопі. Таке рішення було прийнято через географічне розташування міста та наявність великого залізничного вузла. Комітет тоді купив(барабанний дріб) єдину на той час лазню в місті. Незабаром у ній було встановлено 8 токарних верстатів. Повноцінно завод почав працювати 15 січня 1916 року. Діло пішло вгору, адже через декілька місяців комітет почав активно розширювати територію заводу будуючи нові цехи.

На той час

завод виробляв неймовірно складні снаряди, що своєю чергою допомогло підвищити кваліфікацію працівників. Якщо порівняти цифри, то у вересні 1916 року завод виробляв за добу 50 снарядів, а в грудні, буквально через декілька місяців, денне виробництво зросло до 200 снарядів.

Попри неймовірний успіх

та залучені кошти, умови праці були жахливими. Через це робітники заводу долучилися до революції, щоб "повалити капіталістичний лад". Після революції завод почав виготовляти не тільки зброю, а й інструменти для селян. Лише в лютому 1918 завод виготовив інструментів на 33790 карбованців.

Через постійні проблеми

з паливом та матеріалами завод продовжував деградувати, аж до 1921 року, поки уряд України не вирішив перетворити снарядний завод на підприємство виготовлення сільськогосподарських машин. Зміна спеціалізації дійсно допомогла. Так, наприклад, в липні 1921 року завод налічував 209 робітників, порівняно з 31 робітником в січні. Навіть з такими успіхами завод не розкривав свій повний потенціал. Через все ще наявні проблеми з паливом 53% робочого часу витрачалися марно. Для зміцнення і розширення КЕМЗу в червні 1923 року влада схвалила тимчасове закриття Кролевецького та Середино-Будського механічних заводів, а всі наявні в них матеріали і устаткування передали Конотопському заводу. Це рішення дійсно допомогло. Тоді ж газети розривалися похвалами типу: "Гігант. Найкращий завод на Чернігівщині".

Для забезпечення заводу

постійними кваліфікованими кадрами за рішенням уряду на заводі була створена школа фабрично-заводського навчання, до якої прийняли 26 юнаків і дівчат. З 1928 року завод отримав назву, яку всі ми знаємо - "Червоний Металіст". Зростання свідомості робітників, творчі змагання, соціалістичне ставлення до праці викликали на заводі широкий рух раціоналізаторів і винахідників. Лише за 1932 рік від робітників надійшло 718 раціоналізаторських пропозицій, від впровадження яких завод отримав понад 200 тисяч карбованців умовно-річної економії. У тому ж 1932 році підприємство мало ясла на 50 місць, дитсадок на 100 місць, а також піонерський табір

Йоу

Ця ж стаття в нашому інстаграмі доступна тут

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Н.К.Є | Не Конем Єдиний
Н.К.Є | Не Конем Єдиний@konotop

289Прочитань
1Автори
18Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається