Обкладинка аналогічного допису з інстаграму Н.К.Є
Привіт! Ця стаття є передруком з нашої інстаграм сторінки, а тому вам може бути трохи незрозумілий контекст(як не жителям нашого міста). Надалі обіцяємо адаптовувати текст ще й для читачів друкарні та людей не знайомих з нашим місто. Сподіваємося, вам буде цікавою ця історія :)

КЕМЗ був одним з найуспішніших заводів СРСР

Так, наприклад, 19 вересня 1934 року завод виготовив першу в Радянському Союзі стрічкову електричну пилу та зрошувальну установку. Ці зразки пройшли випробування і були визнані ефективними. В той час як закордонні зрошувальні установки подавали струмінь води на 40 метрів, наші інженери підвищили цей показник до 120 метрів. Водночас завдяки зміні курсу завод відмовився від дотацій і перевиконав виробничий план на 140%. В 1937 році для колективу заводу збудували клуб, в якому щовечора показували кінофільми. В той самий час бібліотека заводу налічувала 10 тисяч книжок.

Під час Другої світової війни

за два-три дні до армії записалися 200 добровольців з заводу. З метою самооборони на КЕМЗі був сформований винищувальний батальйон. Працівники брали участь у спорудженні протитанкових ровів, їжаків та інших засобів оборони. Попри все це, керівництво видало наказ про евакуацію обладнання та персоналу в Кемеровську область. Під час війни основна технічна частина заводу була зруйнована. Загалом заводу було завдано збитків на 3961000 карбованців. Вже у вересні 1943 року завод відновив свою роботу та почав приймати замовлення. Попри тяжкі умови праці, вже у жовтні КЕМЗ перевиконав план на 118%.

Повоєнний період

став часом розбудови та відновлення як міста, так і його серця – КЕМЗу. До 1951 року, буквально за 8 років, було збудовано чотири гуртожитки та кілька житлових будинків загальною площею 5785 м². В тому ж 1951 році була організована заводська технічна бібліотека. Її фонд на той час становив 4404 екземпляри книг, а кількість читачів складала 1200 осіб. За сприянням нового керівництва заводу за два роки було введено до експлуатації ще 1100 м² житлової площі. Десятки сімей отримали комфортні квартири. Забудовникам видавали позики, надавали постійну допомогу з транспортом та будівельними матеріалами. Також був зданий в експлуатацію дитячий комбінат на 135 місць. Будувалися нові санаторії та табори, а також ввели в експлуатацію стадіон "Юність". У 1956 році було збудовано заводський будинок культури, котрий зараз всі знають як "Зоряний". БК мав 600 місць, лекційну залу і багато кімнат. Він став центром громадсько-політичного і культурного життя міста на той час. У 1957 році було збудовано заводський спортзал, а також завершено другу лінію будівництва стадіону "Юність", а в однойменному парку був збудований літній театр на 1000 місць. Культурно-побутові заходи КЕМЗу також сприяли утворенню місцевої команди "Шахтар", яка була постійним лідером обласних змагань в різних видах спорту. В тому ж 1957 році почалося будівництво заводської лікарні, котра працює й досі. У травні 1959 року завдяки заводу почав працювати перший телецентр у всій Сумській області. Саме з появою телецентру у людей з'явились перші телевізори. Телестудія працювала до середини 70-х років. Після її закриття все обладнання було передано з Конотопа до Сум.

Йоу

Ця ж стаття в нашому інстаграмі доступна тут

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Н.К.Є | Не Конем Єдиний
Н.К.Є | Не Конем Єдиний@konotop

290Прочитань
1Автори
18Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається