Ізраїль і Корейський півострів: Домінування прагматизму

Зміст

Автор: Мерсі Куо та Гай Подолер

Огляд підходу Ізраїлю до побудови відносин з Північною та Південною Кореєю.

Цікаво відповісти на це питання з історичної перспективи. Ізраїль та обидві Кореї були створені в 1948 році. Коли в 1950 році почалася Корейська війна, Ізраїль відійшов від своєї політики позаблоковості, продемонструвавши підтримку Заходу і Південній Кореї. Це було суперечливе рішення - ліві політичні партії Ізраїлю запекло заперечували проти цього кроку, стверджуючи, що Ізраїль повинен ідентифікувати себе з Північною Кореєю та її боротьбою проти того, що вони вважали американським імперіалізмом. Незважаючи на це, хоча відносини з Південною Кореєю були офіційно встановлені в 1962 році, Ізраїль досі не має офіційних дипломатичних відносин з Північною Кореєю.

Відносини з Південною Кореєю загалом були добрими і сердечними, хоча іноді на них впливав ізраїльсько-арабський конфлікт і зацікавленість Сеула в поліпшенні економічних відносин з арабським світом. Відносини особливо охололи в 1970-х роках після війни Судного дня 1973 року та нафтової кризи. У 1978 році Ізраїль навіть закрив своє посольство в Сеулі, хоча відносини не були розірвані. У 1992 році, на тлі перших ознак зміни атмосфери на Близькому Сході, офіційні відносини покращилися - посольство Ізраїлю було знову відкрито в Сеулі, а Південна Корея вперше відкрила посольство в Тель-Авіві. Загалом, з тих пір відносини між країнами зазвичай були добрими.

Цікаво, що ізраїльські та південнокорейські офіційні особи та представники люблять вказувати на історичну та культурну спорідненість між двома народами. Часто згадуються довгі і бурхливі історії, висока цінність освіти в обох культурах, подолання проблеми відсутності природних ресурсів, а також той факт, що обидві держави були створені в 1948 році і що обидві вони є демократіями. Хоча цей наратив і сприяє створенню дружньої і приємної атмосфери, важко зрозуміти, як він суттєво і однозначно вплинув на відносини.

Зрештою, ізраїльсько-південнокорейські відносини до і після початку 1990-х років мали прагматичний характер. Прагматизм також диктував підхід Ізраїлю до Північної Кореї. У цьому випадку помітна динаміка відвертого і прихованого. Зовні офіційне ставлення між двома державами було ворожим. Проте між відкритим антагонізмом і прихованими спробами взаємодії існує баланс, або напруга, між відкритим антагонізмом і прихованими спробами взаємодії. Зараз ми знаємо про ізраїльські делегації, які таємно відвідували Пхеньян у 1992-93 роках, про зустрічі між відповідними послами у Швеції в 1999 році, і, як повідомляється, про експорт ізраїльських товарів до Північної Кореї. Всі ці спроби, схоже, не змогли зробити скільки-небудь значний внесок у розвиток відносин.

Як питання Палестини вписується в ізраїльсько-північнокорейські відносини.

Північна Корея не тільки ототожнила себе з ворогами Ізраїлю Сирією та Іраном, але й активно торгує з ними зброєю, одночасно підтримуючи інші організації, що становлять загрозу для Ізраїлю, такі як підтримувана Іраном «Хезболла». Іран, нагадаємо, заперечує право Ізраїлю на існування.

У цьому контексті Північна Корея також є давнім прихильником палестинської справи, очевидно, в такій радикальній формі, яка ставить під сумнів легітимність держави Ізраїль. З 1960-х років Пхеньян надає військову допомогу і тренує палестинські організації, в тому числі пізніше терористичну організацію ХАМАС, яка також не визнає право Ізраїлю на існування. Оскільки між Північною Кореєю та Ізраїлем немає офіційних відносин, тип підтримки, що надається Палестині, впливає на загальний вкрай ворожий підхід Пхеньяна.

Визначення ключової рушійної сили ізраїльсько-південнокорейського співробітництва у сфері економіки та безпеки.

Економічне співробітництво неухильно зростає з початку 1990-х років. Основними статтями ізраїльського імпорту з Південної Кореї є транспортні засоби та їхні запчастини, а також електронні та телекомунікаційні продукти і обладнання. Південну Корею особливо приваблюють ізраїльські військові технології та провідна роль Ізраїлю у високотехнологічних інноваціях, дослідженнях і розробках. Таким чином, економіки двох країн доповнюють одна одну.

Щоправда, торговельний баланс був явно негативним для Ізраїлю і позитивним для Південної Кореї. У 2021 році вони підписали угоду про вільну торгівлю, що зробило Південну Корею першою азіатською країною, з якою Ізраїль має ЗВТ. Існує зв'язок між економічною та безпековою співпрацею. Оскільки Північна Корея сприймається як спільна загроза, двосторонні відносини у сфері військової безпеки активізувалися в середині 1990-х років. Як повідомляється, в середині 2010-х років Ізраїль став третім найбільшим постачальником зброї до Південної Кореї.

Аналіз ролі південнокорейських християн в ізраїльсько-південнокорейських відносинах.

Помітні позиції християнства в Південній Кореї проявляються в тому, що майже третина південнокорейців є християнами, церкви домінують у ландшафті, а християнські активісти позитивно запам'яталися як лідери антиколоніальної, а згодом і антиавторитарної боротьби. Відповідно, християнське паломництво є важливою частиною південнокорейського туризму до «Святої Землі», а ізраїльтяни, які зустрічаються з південнокорейськими християнами, часто чують про їхню любов і прихильність до Ізраїлю та євреїв. Південнокорейські християни ініціюють різні зустрічі, заходи та «молитви дружби» як в Ізраїлі, так і в Південній Кореї.

Проте в ширшій картині важко побачити, як християнський фактор глибоко вплинув на відносини на найвищому офіційному рівні. Знову ж таки, коли ми аналізуємо події і періоди, пов'язані з ізраїльсько-південнокорейськими відносинами, то в першу чергу тон задає прагматизм, а не сентименталізм або будь-який інший вид прихильності. І хоча християнський елемент очевидний у взаємодії, іноді він є дуже суперечливим, наприклад, коли деякі південнокорейські християнські групи розмахують ізраїльськими прапорами під час правих демонстрацій в Сеулі.

Оцінка впливу Сполучених Штатів на відносини Ізраїлю з Північною і Південною Кореєю.

Відносини Ізраїлю з Південною Кореєю зазвичай відбуваються без участі США. Тим не менш, іноді Сполучені Штати відіграють важливу роль у взаємодії Ізраїлю з Корейським півостровом, оскільки Вашингтон втручається і зважує, коли оцінює необхідність захисту своїх економічних, безпекових або міжнародних інтересів.

Він особливо чутливо реагує на будь-які угоди з продажу зброї, що включають компоненти американського виробництва, а оскільки Вашингтон є найважливішим і найвагомішим стратегічним союзником як Ізраїлю, так і Південної Кореї, обидві країни не можуть просто ігнорувати його міркування. Фактично, Вашингтон втручається в цьому контексті не лише у відносини між Ізраїлем і Південною Кореєю, а й в угоди про постачання зброї, які ці країни ведуть з іншими потенційними покупцями.

Що стосується взаємодії Ізраїлю з Північною Кореєю і американського втручання, то з того, що ми знаємо про таємні домовленості в 1990-х роках, очевидно, існує межа того, наскільки Ізраїль може просунутися - якщо взагалі може - перед тим, як обговорити це питання з Вашингтоном і врахувати його інтереси. Іншими словами, будь-який значущий прогрес у відносинах між Ізраїлем і Північною Кореєю вимагатиме схвалення і співпраці з боку Вашингтона.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.4KПрочитань
1Автори
21Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається