Jack Move

Платформи: PlayStation, Xbox, Windows, Mac,  Switch
Прайс: $4-20, в залежності від знижки та платформи
Жанр: RPG
Час: 5-7 годин
Оцінка: 7/10


Original text

Душа є, стиль є, гра є, але чогось не вистачає. Саме так можна охарактеризувати Jack Move. Це по суті JRPG на мінімалках, як і Adventure Time: Pirates of Enchiridion, і проблеми у цих двох ігор місцями дещо схожі, хоча ігри абсолютно різні як стилістично, так і механічно.

Тож хапаємо свою кібер-деку та йдемо хакати світ Jack Move в огляді від дивовижного каналу про ігри Кежулам Вхід Заборонено!


Сюжет, світ та нарратив

Світ в нас постапокаліптичний, але не через якусь там війну, а просто що десь 100 років тому нафіг відрубилося електрохарчування через спалахи на сонці і наступив масовий блекаут. За багато років люди відновилися, але тепер розкидані по містах, що контролюються корпораціями які виробляють енергію. В іншому стандартна кіберпанкова двіжуха: синтетична їжа, хакери, помийки технології і все таке. З діалогів та з нотаток гра розповідає лор світу, тож не дивлячись на те, що вона коротенька, якусь картину минулого можна сформувати і це є плюсом.

Трошки лору на лопаті

Сюжетно граємо за дівчину-хакера, що із своїм корєшем виконує різні нелегальні завдання. Все в неї було добре, аж раптом з’явився її батя з якоюсь небезпечною фігнею за якою полює корпорація. І тут все як закрути…

Сам сюжет досить локальний. Ми тут не будемо рятувати світ від великого зла, або рятувати все людство від корпорацій. Тим не менш, історія логічна, драматична і доволі цікавенька. Чітко зрозумілі мотиви та взаємовідносини ключових персонажів, сюжет не відчувається «порізаним», незважаючи на невелику тривалість гри.

Підкат тисячоліття

Діалогів в грі багато для такого невеличкого розміру. Дуже приємно, що у всіх NPC, навіть зовсім фонових, є унікальні діалоги, які оновлюються після просування по сюжету. З них мі дізнаємося більше про світ гри, про місто, про побут людей і інші цікаві факти. Тож наратив тут з душею, навіть в необов’язкових моментах.


Графон і саунд

Гра виглядає стильно і красиво. Анімації детальні і гарно промальовані, вайб кіберпанкового місту переданий вельми чітко. Над графоном і анімацією дуже добре попрацювали і при цьому у гри є власний неповторний стиль. Тож візуально Jack Move мені сподобалася.

Jack Move
Прям як в житті

Саундтрек теж кльовий і гарно підходить під вайб гри. Техно-трекани дуже качові, музичка з бійок не набридає навіть після десятків рандом-енкаунтерів. В цілому саундтрек можна з задоволенням просто тупо слухати на фоні окремо від гри. В цьому плані зроблена дуже гарна робота.


Ґеймплей

Якщо сюжет непоганий, графон крутий, саунтрек вайбовий, то ґеймплей дещо посередній та з кількома досить вагомими помилками. Але перед тим, як переходити до різних аспектів ґеймплею, варто відзначити, що в грі нема багів ВЗАГАЛІ. З якістю прям все дуже добре, тож як мінімум в цьому плані гра не підвела, розробникам респект.

Експлорінг

Експлорінгу в Jack Move майже нема. Події відбуваються в різних райчиках одного міста і точок інтересу дуже мало. Є один магазин, є купа NPC з якими можна побалакати та почитати щось про світ, є десь з 10 сайдквестів, дуже коротеньких і простеньких (знайди якусь фігню і принеси назад).

Ну хоча б виглядає все красиво

Самі локації це зазвичай кишки, з невеличкими розвітвленнями в яких лежить кілька скриньок з різним лутом. Лут в скриньках на локаціях той же що й в магазі: купа хілок, пара посереднього еквіпу, тощо. Є кілька дуже простеньких пазлів на всю гру, гра на 100% лінійна.

Також дуже прикро, що в грі повністю відсутні якісь секрети чи необов’язкові локації. Хоча б одного якогось супербосса додали, чи секретну локацію з крутим лутом. Цього, нажаль, нема. Тож в плані експлорінгу гра слабенька, навіть для лінійної РПГ.

Туторіал щодо рандом енкаунтерів

Але є і цікавий плюс. На небезпечних локаціях гри на нас чекають класичні рендом енкаунтери через кожні пару десятків кроків. Не біда! В нас є менюшка де ми в будь-який момент можемо їх зробити частішими, рідшими, або взагалі вимкнути. Хочеш пробігти по сюжету без бійок? Вимикай нафіг! Хочеш поґріндити? Став підвищений рівень. Тож за бажанням можна самостійно контролювати, коли битись, а коли відпочити.

Прокачка

На прокачці і прогресії персонажу починаються суттєві проблеми гри. Ми маємо:

  1. Просто підвищення левелу. Дає трохи статів, а також відкриває доступ до різного заліза та софта при досягненні певних лімітів (всі відкриваються на 20 левелі).

  2. Встановлення різного софту. Замість магії в бійках в нас софт, який ми встановлюємо в менюшці. Різні скіли, бафи, дебафи, атаки різними елементами… Це все софт. І в нас максимум 16 слотів на нього, а топовий софт жере по 4 слоти.

  3. Прокачка левелу софту. Якщо використовуємо скіл в бійці – він отримує експу. Максимально можна прокачати до 4 рівня, це підвищує дамаг.

  4. Встановлення різного заліза. Залізо тут як броня чи аксесуари, дає бонуси до статів, дамаг, або бафи.

Нові слоти для заліза докупаємо в магазі

І початок проблем

Наче норм тема, все звучить піздато! Але є величезні проблеми з усім цим двіжом. По перше, локацій, бійок і босів в грі не так багато, тому перекач – рулить. 20-22 лвл достатньо щоб пройти гру, а якщо вкачатись до 30 то будемо їбати все що можемо.

Всі скіли які хоч раз юзались в бійці – отримують експу

Софт тупо їбе. Найкращі скіли дамажать десь в 8 разів більше ніж стартові при повній прокачці і тупо ваншотять всіх мобів. А прокачка левелу софту майже нічого не дає, хоча і жере купу експи. А 90% софту юслес. Бафи, дебафи непотрібні, якщо можна тупо раздамажити і ваншотнути ворогів.

Залізо? 90% заліза тупо непотрібне. Є взагалі повна тупість: наприклад, є залізо котре дає 13 слотів софту. Звучить круто? Але є ітеми що дають ПЕРМАБУСТ до слотів софту. А максимум все одно 16. Тож нафіг купувати залізо на +слоти, якщо можна купити пермабаф?

В магазині КУПА ітемів, скілів і шмоту, але насправді корисних дуже мало

«Але ж купити складно…», – скажете ви. НІ! Справа в тому, що в шопі З САМОГО ПОЧАТКУ ГРИ доступі абсолютно всі ітеми, софт і залізо, навіть самі хайлевельні. Тож ми з самого початку можемо обрати найкращий білд, скіпнути проміжкові ітеми і просто купити самі топові скіли, апгрейди, залізо і ітеми. А ціна на топовий софт, залізо і ітеми – дуже доступна.

Тож бачимо очевидно проблему: розробники хотіли напхати багато всього, але гра коротенька і вони зробили це так криво, що воно тупо юслес. Як то кажуть, 12 балів за старання, 7 балів за виконання.

Бійки

Бійки… Ну що тут. Можемо атакувати фізичною атакою, можемо заюзати софт, можемо заюзати ітем. Також в нас є ульта Jack Move, котра копиться коли наносимо чи отримуємо дамаг.

Jack Move
Слабкість ворога легко зрозуміти по його кольору

Бійки зі звичайними ворогами, вони надлегкі. Звичайні енкаунтери вбиваються ізічайше і просто використовуються заради експи та грошей. При цьому в ворогів є слабкості та сила до певних елементів, а в нас є скіли які дамажать певними елементами. Але це корисно тіки на босах, лол (в основному тіки на останньому).

В босів круті дизайни і навіть є всякі цікаві скіли, але мруть вони дуже швидко

Самі боси при перекачі вбиваються на раз-два. Єдиний цікавий бос – фінальний. І він реально їбе, навіть при перекачі. Якщо б всі бійки і боси були такі – це була б крута гра. Але нажаль…

Для використання ульти треба натиснути 3 кнопки. Типу додали механіку але meh. Також можна накоплювати ходи, перемикати софт серед бійки за 1 хід для тактики. АЛЕ ЦЕ НАФІГ НЕ ПОТРІБНО 99% ГРИ!!!! Тож знову розробники додали купу прикольних механік як для справжньої РПГ, але вони тупо не мають використання, бо гра закоротка, залегка та незбалансована. І це сумно.

Складність

Складність гри буде напряму залежати від того, наскіки ми поґріндили. Можна налупити собі левелів, грошенят, закупити топовий софт та залізо, купу консьюмеблів і тупо фейсролити.

Jack Move battle
Я поґріндити люблю, тож для мене гра була дуже легка, тіки останній бос хоч щось робив

З іншого боку, якщо ігнорувати рандом енкаунтери і завжди їх відключати, то можемо опинитись в дуже паскудній ситуації. В нас буде занизький левел, не буде нормального шмоту і боси будуть представляти велику загрозу. Так що хоча б трошки побитись в рандом енкаунтерах все ж таки доведеться.

Так що гра не те щоб незбалансована, але дає гравцю повну свободу ґрінду, яка в результаті сильно впливає на силу.


Чи варто грати в Jack Move?

Якщо ви хочете епічної довгої пригоди з купою механік та можливостей, то Jack Move не для вас. Але якщо ви не проти пограти декілька годинок в красиву, стильну але доволі простеньку RPG, то це непоганий вибір. В простоті та довжині Jack Move навіть є деякий шарм: ми наче граємо в пролог чи першу главу великої РПГ, коли грати ще дуже цікаво, нам нічого не набридло і ми тіки занурюємося в світ, але це і є вся гра.

В цілому це непогана РПГ на декілька вечорів, від якої просто не треба чекати чогось видатного. Десь на 7/10, рекомендую любителям покрових РПГ і ЖРПГ.

Ну а більше крутих оглядів, приколів і контенту по іграм ви завжди можете знайти в каналі Кежулам Вхід Заборонено!

Jack Move
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кежулам вхід заборонено
Кежулам вхід заборонено@nocasuls

Найкращий канал про ігри

2.4KПрочитань
16Автори
70Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • Затримка листингу TapSwap: що відбувається?

    Сьогодні, 1 липня, мав відбутися довгоочікуваний запуск токена TapSwap, про що раніше писали на Bybit Learn. Однак, станом на зараз, офіційних повідомлень про запуск та листинг немає, і дата листингу була відкладена. Розглянемо деталі та рекомендації щодо подальших дій.

    Теми цього довгочиту:

    Tapswap
  • Культ Спокути

    Культ Спокути (Cult of the Redemption) — фанатична релігійна секта, яка поклоняється Богу-Імператору. Він виник на планеті Некромунда.

    Теми цього довгочиту:

    Ігри

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Затримка листингу TapSwap: що відбувається?

    Сьогодні, 1 липня, мав відбутися довгоочікуваний запуск токена TapSwap, про що раніше писали на Bybit Learn. Однак, станом на зараз, офіційних повідомлень про запуск та листинг немає, і дата листингу була відкладена. Розглянемо деталі та рекомендації щодо подальших дій.

    Теми цього довгочиту:

    Tapswap
  • Культ Спокути

    Культ Спокути (Cult of the Redemption) — фанатична релігійна секта, яка поклоняється Богу-Імператору. Він виник на планеті Некромунда.

    Теми цього довгочиту:

    Ігри