Публікація містить рекламні матеріали.

ХТО ТА ЯК ФОРМУЄ МЕДІАТРЕНДИ В УКРАЇНІ?🇺🇦

Науковці Національної Академії Наук України здійснили соціологічний моніторинг «Українське суспільство» після 16-ти місяців широкомасштабної війни.

Опитування стосувалося економічних та політичних аспектів, а також поглядів на справедливість та війну. Дослідження охопило аналіз динаміки громадянської ідентичності, морально-психологічного стану суспільства та ставлення до держави. Для збору даних використовували метод телефонних інтерв'ю.

Розглянемо найцікавіші та найважливіші результати цього дослідження та побачимо як це впливає на сучасний український медіапростір.

Автор: Firmbee.com. Опубліковано на Unsplash

47,2% українців підтримують значну чи цілковиту приватизацію, але прибічників націоналізації в тому чи тому вигляді теж чимало – 41,8%.

За підсумками конференції Школи журналістики та комунікацій УКУ 63,5% українців згодні з тим, що через Телеграм проходить більша частина їхнього спілкування, 59,7% респондентів назвали цей додаток важливим джерелом інформації.

Як нам вже відомо, більшість Телеграм-каналів, хоч вони і мімікрують під медіа, все одно мають власника, навіть якщо він анонім. Тобто потім, за продаж реклами в цьому каналі, ця людина отримає дохід, а це і є бізнесом, приватним бізнесом.

Українські телеграм канали вже потрапляли в масштабні скандали з політичними наративами та рекламою казино. Це вже не є новиною, тут в силу вступають відмазки: “Поки є мамонт, будуть працювати всі ці тємки”. А що, коли вони пішли далі і почали продавати людей?

Автор: ROBIN WORRALL. Опубліковано на Unsplash

Створюючи локальні канали, їх власники сегментують аудиторію, а потім ефективно продають. Розглянемо це на прикладі популярного каналу-мільйонника “Україна зараз. Новини, війна, росія”, а тут уже спрацював перший гачок - активація вашої тригерної точки. Очевидним є бажання читача отримувати найактуальніші і найексклюзивніші новини з фронту і не тільки, а в заголовку це все відображається і вуа-ля, ви в числі підписників.

Отже, цей канал публікує новини про повітряну тривогу, а ознайомитися з детальнішою інформацією про територію з високою загрозою ракетного обстрілу можна за посиланням, до прикладу, канал “Дніпро зараз”. Таким чином там збирається “відбірна”, “жива“ аудиторія, яку можна дорого продати рекламодавцю. Більше про те, як такі канали функціонують за посиланням нижче:

Зафіксований торік ефект національної солідаризації хоч загалом і послабився, проте лишається стабільним в оцінюванні свободи політичного самовираження (63,8% стверджують, що сьогодні в Україні люди можуть вільно висловлювати свої політичні погляди) й наявності гідних політичних лідерів (на думку 43,6% респондентів, в Україні є політичні лідери, здатні ефективно нею керувати).

В цих же ТГ-каналах є можливість анонімно висловлювати свої думки. Також існує думка, що в таких каналах опублікована інформація є «незалежною». Ймовірність того, що вона «замовлена» набагато менше (однак це не так). Таким чином це не впливає на сприйняття громадськістю того факту, що свобода слова та самовираження досі має високі показники серед опитуваних. Це і є однією з ключових причин популярності та успіху ресурсу.

Автор: Lana Codes. Опубліковано на Unsplash

В ідеологічному плані фіксується суттєвий «зсув у право» – націоналістами називають себе майже 19% респондентів (для порівняння: до широкомасштабного російського вторгнення їх кількість не перевищувала 3–4%).

Ідеологія, де базовим принципом є теза про цінність нації, як найвищої форми суспільної єдності та її первинності в державотворчому процесі. Наявність в кожному каналі комунікації патріотичних заголовків, використання національної символіки і т.д. А це ще одна пастка, медіа, використовуючи національну символіку, можуть впливати на громадську думку та ставлення до конкретних питань. Це може змінювати сприйняття подій та рішень. А впродовж гібридної війни це питання набуває особливо гострого значення.

Автор: Elena Mozhvilo. Опубліковано на Unsplash

Таким чином ми бачимо, що медіа підлаштовуються під тренди та аудиторію. Для того, щоб залишатися в топі та не втрачати аудиторію, а з нею і прибуток, треба слідувати тим тенденціям, які диктує нам “мода”.

Автор: Rami Al-zayat. Опубліковано на Unsplash
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Катерина Чупрій
Катерина Чупрій@Kateryna_Chuprii

176Прочитань
2Автори
1Читачі
На Друкарні з 29 жовтня

Більше від автора

  • Тригер як інструмент регулювання дій користувачів landing page

    Бізнес та підприємництво є недостатньо розвиненими, якщо не пропонують чи не просувають свої послуги в мережі. Зважаючи на це, landing page або «лендінг» вважається одним із найефективніших інструментів просування та реклами в Інтернеті.

    Теми цього довгочиту:

    Створення Лендінгів
  • Фейк ньюз: ера гібридних війн

    Поговоримо про це явище в контексті розвитку технологій та змін у медіа-споживанні. Спробуємо розкрити сутність та наслідки фейк-новин для сучасного українського суспільства.

    Теми цього довгочиту:

    Telegram
  • Сила мовчання: роль невербальної комунікації 🙅🏻‍♂️🤷🏻‍♀️

    Відкриємо таємниці того, як наші тіла та вирази обличчя впливають на взаємодію із іншими людьми. Деякі з цих відкриттів можуть здивувати, а також вони нададуть корисні інструменти для поліпшення як особистих, так і професійних відносин.

    Теми цього довгочиту:

    Комунікація

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Все ж очіквав більш розгорнутого аналізу принципів формування медіаринку. Піду пошукаю ще інформацію про це=)

Вам також сподобається